2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVictor Viorel Ponta şi Dan Coman Şova, de mână la DNA

Victor Viorel Ponta şi Dan Coman Şova, de mână la DNA

Șova și Ponta au devenit, oficial, „parteneri“ și într-un dosar penal (Foto: cotidianul.ro)
Șova și Ponta au devenit, oficial, „parteneri“ și într-un dosar penal (Foto: cotidianul.ro)

Procurorii anticorupție au anunțat, vineri, că s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de prim-ministrul Victor Viorel Ponta, care este suspectat de comiterea mai multor infracțiuni, cum ar fi fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. Faptele ar fi fost comise în dosarul Turceni-Rovinari, pe vremea când era avocat și partener cu Dan Șova. Pe scurt, procurorii susțin că Ponta ar fi primit de la Șova 181.439 de lei, deși nu a făcut nimic ca avocat. Procurorii mai spun că, ulterior, ca să justifice banii, Ponta ar fi falsificat, prin metoda „copy-paste“, 16 rapoarte de activitate juridică. DNA îl acuză pe Ponta și de conflict de interese și a solicitat continuarea urmăririi penale față de acesta, deoarece l-a numit pe Șova ministru în condițiile în care primise bani de la el.
Președintele Klaus Iohannis i-a cerut vineri premierului demisia, dar Ponta a anunțat ca nu va demisiona din fruntea guvernului. Procurorul care îl anchetează pe premier, Jean Uncheșelu, este din Craiova și a lucrat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova din 2011 până în 2014, când a fost numit la DNA – structura centrală.

Despre contractele de asistență juridică încheiate între CE Turceni și Rovinari și Societatea Civilă de Avocați (SCA) Șova și Asociații au curs tone de cerneală în ultimii ani, însă abia anul trecut procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au început să „facă valuri“.
Astfel, pe 13 august 2014, procurorii anticorupție au anunțat începerea urmăririi penale față de Dumitru Cristea, directorul general al Complexului Energetic (CE) Turceni, acuzat de abuz în serviciu. În schimb, Dan Șova a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Anchetatorii au reținut că, în anii 2007 și 2008, cei doi inculpați au încheiat două contracte de asistență judiciară destul de păguboase pentru CE Turceni, dar profitabile pentru SCA Șova și Asociații. Șova a încasat de la CE Turceni suma totală de 2.384.418 de lei, reprezentând „folos necuvenit“ în opinia procurorilor anticorupție.
O săptămâna mai târziu, pe 20 august 2014, DNA a anunțat începerea urmăririi penale pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și față de Laurențiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Rovinari. Ciurel a fost acuzat că, în martie 2007, pe vremea când era director la Direcția Investiții, a întreprins demersuri în vederea încheierii unui contract de asistență juridică cu SCA Șova și Asociații. Când a ajuns director, Ciurel a semnat trei acte adiționale la contractul de asistență jurudică, în valoare totală de 1.221.240 de lei. În februarie 2008, același Ciurel a mai încheiat un contract cu Șova, de data aceasta suma primită de SCA Șova și Asociații fiind de 1.071.336 de lei, din care 977.463 de lei comision de succes.
Procurorii DNA au continuat ancheta, iar pe 13 martie, anul acesta, au solicitat Senatului României încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova. După o „telenovelă“ care a durat până marți, 2 iunie, în care a „jucat“ până și Curtea Constituțională, Senatul a respins cererea DNA. În plus, anchetatorii au mai reținut că Șova a încercat să-și acopere urmele, întocmind în fals 11 procese-verbale pe care le-a depus la… dosarul penal intrumentat de DNA. „Plăsmuirea conținuturilor celor 11 procese-verbale de către Șova Dan-Coman constituie în sine o activitate infracțională prin care s-a încercat inducerea și acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor trei contracte prezentate“, au precizat procurorii DNA.
Aceasta este, pe scurt, istoria dosarului Turceni-Rovinari. Vineri, DNA a explicat care a fost rolul avocatului Victor Viorel Ponta în „combinațiile“ lui Șova de la CE Turceni și Rovinari.

Avocatul Ponta, partener cu avocatul Șova

Vineri, DNA a anunțat că și prim-ministrul Victor Viorel Ponta este urmărit penal în dosarul Turceni-Rovinari, fiind acuzat de comiterea a nu mai puțin de 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor.
Astfel, anchetatorii spun că au obținut probe care arată că o parte din banii primiți de avocatul Șova de la CE Turceni și Rovinari ar fi ajuns la avocatul Ponta. „Există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către Societatea Civilă de Avocați (SCA) Șova și Asociații de la cele două Complexe Energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și al persoanelor din sfera sa relațională“, susțin procurorii.
Procurorul de caz a stabilit că, la data de 30 august 2007, între SCA Șova și Asociații, reprezentată de Șova Dan-Coman, și Cabinetul Individual de Avocat Ponta Victor-Viorel, reprezentat de Ponta Victor-Viorel, s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională având ca obiect conlucrarea celor doi avocați în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, dar și în alte cauze. În convenția care s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată, s-a menționat că avocatul Ponta va primi pentru lucrările profesionale efectuate o sumă fixă de 2.000 de euro pe lună, pentru care va emite o factură lunară. Prin act adițional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 de euro pe lună onorariul avocatului Ponta. Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru. Pentru presupusele activități efectuate, avocatul Ponta a emis, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, un număr de 17 facturi fiscale, în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA Șova și Asociații, care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate.

Falsuri prin metoda… copy-paste

Anchetatorii au stabilit că, de fapt, avocatul Ponta a primit cei aproape 200.000 de lei în ciuda faptului că nu a mișcat nici un deget. „Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați“, spun anchetatorii.
Mai târziu, mai exact în perioada mai-octombrie 2011, cei doi avocați ar fi hotărât că este cazul să se „acopere“ cu acte. Prea târziu, spun procurorii. Astfel, Ponta și Șova s-ar fi înțeles să întocmească 16 rapoarte de activitate juridică care ar fi fost prestată de Ponta în perioada 2007-2008. Pentru că specializarea juridică a avocatului Ponta este dreptul penal, s-a stabilit ca activitățile juridice să vizeze dosare penale ale SCA Șova și Asociații. „Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008. Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda «copy paste» după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA Șova și Asociații, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte“, au mai explicat procurorii DNA.
De asemenea, Ponta mai este acuzat că, în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009, a beneficiat și de alte foloase din partea societății de avocați condusă de Șova. Este vorba de transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a unui autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10. În această perioadă, Șova a plătit atât avansul mașinii, cât și ratele de leasing, în total suma de 79.641 de lei. În iunie 2009, Ponta a preluat leasingul mașinii fără a mai achita vreo sumă de bani către SCA Șova și Asociații.

Acuzat și că și-a pus partenerul de afaceri ministru

Tot vineri, procurorii DNA au mai precizat că „se impune continuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese“.
Este vorba de faptul că, în condițiile în care a primit diverse sume de bani de la SCA Șova și Asociații, în calitatea sa de prim-ministru, Ponta l-a „uns“ ministru pe Șova.
„În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Șova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru relația cu parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al transporturilor, și în luna martie 2014 ministru al transporturilor, în condițiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova Dan-Coman, constând în sume de bani (aproximativ 250.000 de lei) și dreptul de folosință gratuită a unui autoturism“, au precizat procurorii DNA.

Iohannis i-a cerut demisia, Ponta se agață de scaun

După anunțul DNA privind urmărirea penală a lui Victor Ponta, președintele Iohannis l-a chemat pe acesta la Palatul Cotroceni și i-a cerut să demisioneze ca urmare a faptului că este învinuit de fapte penale. „După părerea mea, este o situație imposibilă pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum e o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia premierului Victor Ponta“, a precizat Iohannis.
Victor Ponta i-a răspuns  președintelui, într-o postare pe Facebook,  că numirea sa în funcție s-a făcut de către parlament și că „doar parlamentul poate să mă demită“. Ponta a precizat că discuția cu președintele Klaus Iohannis, în cadrul căreia șeful statului i-a solicitat demisia, a fost una instituțională, „extrem de corectă și civilizată“. Ponta a scris că nu poate accepta „că un procuror DNA este deasupra parlamentului, guvernului și a cetățenilor acestei țări“, descriind situația drept „dictatură“.
Urmărirea penală a premierului a atras atenția presei internaționale. Potrivit Hotnews,  presa internațională a reținut, dincolo de știrea în sine, faptul că multe persoane din cercul apropiat al prim-ministrului sunt acuzate de acte de corupție.
Vineri, în fața guvernului era anunțat un protest prin care lui Ponta i se cerea demisia.

Camera Deputaților, sesizată de DNA

Vineri, DNA a mai precizat că procurorul-șef Laura Codruța Kovesi va iniția procedura de sesizare a Camerei Deputaților, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de Victor Viorel Ponta, care este și deputat.
Biroul Permanent al Camerei Deputaților a trimis vineri către Comisia Juridică scrisoarea procurorului general Tiberiu Nițu privind cererea de urmărire penală a premierului pentru trei infracțiuni de conflict de interese, însoțită de referatul care conține circa 1.100 de pagini. Comisia are, potrivit regulamentului, un termen maxim de 14 zile pentru întocmirea raportului, care va intra „de îndată“ în plen.
Luni dimineață, biroul acestei comisii se va întruni pentru ca în aceeași zi să prezinte Biroului Permanent calendarul întocmirii acestui raport. Victor Ponta și avocații săi au dreptul să vină să consulte dosarul.

Șova, pus sub control judiciar

DNA l-a pus pe Dan Șova sub control judiciar în dosarul de corupție care privește contractele dintre casa de avocatură a acestuia și companiile energetice Turceni și Rovinari. DNA îl acuză pe Șova, potrivit unui comunicat de presă, de infracțiuni similare cu cele din dosarul lui Victor Ponta: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. Dan Șova nu are voie să comunice cu persoanele din dosar, deci nici cu Victor Ponta. Șova poate ataca în instanță decizia DNA.

Premierul Ponta, anchetat de un procuror craiovean

Dosarul în care prim-ministrul Victor Viorel Ponta este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor, complicitate la evaziune fiscală și conflict de interese este intrumentat de un procuror craiovean. Este vorba de Jean Nicolae Uncheșelu, care a fost procuror și purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova până în mai 2014, când a fost numit procuror la DNA – Structura Centrală, alături de alt magistrat craiovean, Cosmin Croitoru, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS