Ungaria a luat măsura construirii unui gard înalt de patru metri de-a lungul frontierei cu Serbia pentru a opri afluxul de imigranți ce vin pe teritoriul ţării, informează b1.ro. Un parlamentar din cadrul formaţiunii naţionaliste Jobbik a declarat că planul este unul justificat și a cerut măsuri suplimentare anti-imigrație și la granițele cu România, Ucraina și Croația. Adam Mirkoczki a susținut că ridicarea gardului va face ca traficanții să caute rute alternative, motiv pentru care este nevoie de măsuri suplimentare de control la frontierele cu aceste trei state.
Szilard Nemeth, vicepreşedintele Comisiei pentru Securitate Naţională din Parlamentul ungar, a declarat, la rândul lui, că proiectul de construire a gardului este „important şi necesar”, chiar dacă nu va rezolva în totalitate problema imigrației. Pe de altă parte, Zsolt Molnar, un parlamentar socialist, a respins ideea, argumentând că „o astfel de structură nu este pentru Europa”. „Acest proiect nu a fost aprobat pentru amuzament”, a spus Janos Lazar, un oficial guvernamental, explicând că „venirea a 150.000 de clandestini” ar reprezenta un risc pentru Ungaria.
CE critică decizia
Comisia Europeană (CE) critică această decizie luată de oficialii ungari şi recomandă căutarea unei soluţii alternative la problema imigraţilor, informează site-ul publicaţiei The Wall Street Journal citat de Mediafax.ro. Natasha Bertaud, purtătorul de cuvânt al CE, a anunţat că decizia Ungariei de a construi un zid de apărare în scopul reducerii numărului de imigranţi nu intră în contradicţie cu reglementările comunitare, dar că este important ca fiecare ţară să permită accesul persoanelor cu o solicitare legimită pe teritoriul ţării respective. „Comisia Europeană nu promovează construirea zidurilor de apărare şi încurajează statele membre să găsească măsuri alternative. Nu cu mult timp în urmă, am dărâmat ziduri în Europa. Nu ar trebui să le construim din nou”, a precizat Natasha Bertaud.
Guvernul Ungariei a adoptat ieri o hotărâre prin care s-a aprobat construirea unui zid înalt de patru metri pe o distanţă de 175 de kilometri, de-a lungul graniţei cu Serbia. Ambele ţări au devenit puncte de tranzit pentru imigranţi din Siria, Afganistan şi alte ţări, în încercarea lor de a ajunge în state cu un nivel de trai mai ridicat, din nordul şi vestul Europei.