Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a anunţat că la această oră nu sunt anunțate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită din cauza vreunui eveniment rutier, nici probleme majore privind fluența traficului pe arterele principale.
Pe DN1, în județul Prahova, în zona Posada, la kilometrul 114+392 de metri, au început lucrări la un pod. Din acest motiv, circulația rutieră se desfășoară pe o bandă, alternativ.
A fost deschis circulației publice DN7C – Transfăgărășan, pe întreg tronsonul cuprins între kilometrii 0 (Bascov, județul Argeș) și 151+955 de metri (intersecția cu DN1, zona Cârțișoara, județul Sibiu). De menționat este că pe tronsonul cuprins între Piscu Negru (km 104) și cabana Bâlea-Cascadă (km 130+800) se interzice circulația pe timpul nopții, în intervalul orar 21.00 – 7.00.
În județul Prahova, până în data de 15 octombrie 2015, în vederea desfășurării lucrărilor de reparații la podul de pe DN1A situat în Pasul Bratocea, la kilometrul 156+502 metri, la ieșirea din Cheia către Brașov, traficul rutier se desfășoară restricționat, cu ajutorul semafoarelor sau al piloților de dirijare. În condiții similare se circulă și în zona Măneciu, pe porțiunea kilometrică 133+100 – 133+370 de metri, din cauza erodării terasamentului.
Amintim că, pe DN5(E85), pe timpul desfășurării lucrărilor de reparații la podul Giurgiu-Ruse, sunt impuse restricții pe sectorul cuprins între kilometrii 63+780 și 64+852 de metri, astfel:
– între km 63+780 — km 64+212, autovehiculele circulă pe o bandă, alternativ, semaforizat, pe sensul de deplasare Ruse — Giurgiu, pe o lungime de 422 de metri, asigurându-se o lățime a părții carosabile deschisă traficului de 2,80 metri;
– între km 64+212 — km 64+852, tot pe sensul de deplasare Ruse — Giurgiu, traficul rutier este restricționat, asigurându-se o lățime a părții carosabile deschisă traficului de 3,50 metri, pe o lungime de 640 de metri.
În vederea evitării ambuteiajelor, le recomandăm conducătorilor auto să respecte semnalizarea rutieră temporară și să nu se angajeze în depășirea coloanelor de autovehicule. De asemenea, pot fi folosite următoarele puncte de trecere a frontierei:
* Calafat (rutier);
* Negru-Vodă (rutier);
* Vama Veche (rutier);
* Bechet (trecere cu bacul);
* Zimnicea (trecere cu bacul);
* Călărași (trecere cu bacul).
În județul Caraș-Severin, DN57 Orșova – Moldova Nouă este închis la kilometrul 65+600 de metri, în zona localității Cozla (aproape de limita cu județul Mehedinți). Măsura este luată în scopul prevenirii unor accidente ce se pot produce din cauza căderilor de stânci și grohotiș pe partea carosabilă. Rută ocolitoare: DN57 Orșova – DN6 Iablanița – DN57B Oravița – DN57 Moldova Nouă.
Circulația rutieră pe DN1C Gherla – Dej este întreruptă la kilometrul 49, din cauza unor lucrări de reparații la podul peste râul Someșul Mic, în zona localității clujene Bunești (comuna Mintiu Gherlii). Pe parcursul executării lucrărilor, traficul rutier se desfășoară pe DN1C-varianta de ocolire a municipiului Gherla. De asemenea, poate fi utilizat traseul alternativ DJ172F Gherla – Mintiu Gherlii – Mănăstirea – Dej.
În județul Olt, circulația rutieră pe DN65 (E574) Slatina – Craiova se desfășoară, pe o bandă, alternativ, între kilometrii 34+140 și 35+900 de metri, în zona Pădurea Sarului, din cauza executării unor lucrări la partea carosabilă.
În județul Galați, pe DN24D, în localitatea Bălăbănești, din cauza unei alunecări de teren care a afectat terasamentul, a fost impusă restricție pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.
Tot în județul Galați, pe DN2B, pe podul situat la ieșirea din Șendreni către Brăila, se circulă pe o bandă, alternativ, semaforizat, din cauza unor lucrări.
Pe Valea Jiului, pe DN66 Bumbești-Jiu – Petroșani (tronsonul cuprins între kilometrii 93+500 și 126+000), traficul rutier se desfășoară în regim de șantier, în unele zone alternativ, semaforizat. În condiții similare se circulă și pe DN73 Pitești – Câmpulung.
În județul Buzău, pe DN10 Buzău-Brașov, în zona lacului Siriu, se mențin restricțiile pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone și restricția de viteză de 10 km/ h, din cauza degradării unor grinzi ale viaductului Stânca Teherău.
Rute ocolitoare pentru traficul greu:
– DN1B Buzău – Ploiești, DN1A Ploiești – Cheia – Săcele;
– DN10, km 47+100, DJ 102B Cislău, Gura Bâscei – Vălenii de Munte, DN1A Vălenii de Munte – Cheia – Săcele.
Începând cu data de 1 iulie 2015, în nodul rutier A4 (km 19+750) — DN 39 (km 8+100) a fost modificată semnalizarea verticală, traficul greu (autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone) dinspre A2 către Agigea fiind direcționat pe pasajul existent de pe A4, care supratraversează DN 39.
Autovehiculele de mare tonaj își vor continua deplasarea până în intersecția cu sens giratoriu în care se termină autostrada (zona Sanatoriul Agigea), apoi vor reveni pe aceasta (pe a treia ieșire a sensului giratoriu), până în intersecția cu sens giratoriu cu DN39, pe care o vor părăsi tot la a treia ieșire, către Agigea.
Măsura, care se aplică pentru perioada 1 iulie — 15 septembrie 2015, a fost luată în vederea protejării structurii de rezistentă a podului peste Canalul Dunăre-Marea Neagră de la Agigea, situat pe DN39 (km 8+988). Astfel, prin fragmentarea traficului greu, se previne pătrunderea pe pod a mai multor autovehicule de mare tonaj în același timp, în condițiile în care valorile de trafic sunt ridicate în perioada sezonului estival.
Pe acest pod, este permisă circulația tuturor categoriilor de autovehicule, pe cele patru benzi, exceptând transporturile agabaritice. Însă, este impusă restricție de viteză de 50 km/h.
Cu toate că la stația de taxare de la Fetești, situată pe A2 București — Constanța, s-au introdus noi modalități de achitare a taxei de trecere a podurilor între Fetești și Cernavodă, se formează frecvent cozi la singurele ghișee destinate achitării pe loc a tarifului (câte o casierie pe fiecare sens de mers, pe benzile numărul unu).
Pentru a nu se forma coloane de autovehicule, le reamintim conducătorilor auto că prin stația de taxare se poate trece liber pe benzile doi și trei, în ambele sensuri, cu obligativitatea ca taxa să se plătească în avans sau ulterior, până la ora 24 a zilei următoare trecerii, la stațiile de distribuție a carburanților autorizate (OMV PETROM, MOL, ROMPETROL) ori prin SMS, la numărul 7577 — număr disponibil în rețelele de telefonie mobilă ORANGE ROMANIA, VODAFONE ROMANIA, TELEKOM MOBILE și RCS&RDS (detalii pe site-ul Companiei Na ționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România — http://www.cnadnr.ro/pagina.php?idg=316).
În perioada 1 iulie – 31 august 2015, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1777/ 2004, cu modificările și completările ulterioare, circulația vehiculelor, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, va fi restricționată la sfârșit de săptămână, astfel:
1. pe autostrada A2 București – Murfatlar, pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone:
* pe sensul de parcurs București – Constanța – vinerea, între orele 12:00 și 24:00, iar sâmbăta între orele 6:00 și 14:00;
* pe sensul de parcurs Constanța – București – duminică, între orele 12:00 și 24:00;
* pe sensul de parcurs Fetești – Cernavodă – duminică, între orele 12:00 și 24:00;
2. pe DN39 Agigea – Mangalia, pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, în ambele sensuri, vinerea, între orele 12:00 și 22:00, iar sâmbăta și duminică, între orele 6:00 și 22:00;
3. pe DN22C, pe sensul de parcurs Murfatlar – Cernavodă, pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, duminică, între orele 12:00 și 24:00.
Având în vedere faptul că în multe zone ale tării vremea va fi și astăzi caniculară, conducătorii auto trebuie să nu pornească la drum dacă sunt obosiți și să verifice presiunea pneurilor, pentru a preveni explozia acestora. Riscul de a ațipi la volan apare mai ales dimineața și seara, pe autostrăzi și pe drumurile în aliniament, când se conduce pe distanțe lungi, având soarele în față.