4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate Nou program de sprijin pentru Grecia

Nou program de sprijin pentru Grecia

Comisia Europeană a semnat un memorandum de înțelegere (MoU) cu Grecia, pentru un nou program de sprijin pentru stabilitate. În cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES), se va putea aloca Greciei, în următorii trei ani, o sumă maximă de 86 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Condiția este ca autoritățile elene să pună în aplicare reforme menite să rezolve dificultățile fundamentale cu care se confruntă economia și societatea Greciei.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele pentru moneda euro și dialog social, care a semnat memorandumul în numele Comisiei, a declarat: „Cu sprijinul programului, autoritățile elene au posibilitatea de a reinstitui încrederea reciprocă și stabilitatea financiară, premise necesare pentru ca economia Greciei să se dezvolte din nou. Acum este important ca reformele convenite să fie puse în aplicare cu celeritate. În acest fel, Grecia va putea să devină din nou competitivă și să își asigure o creștere economică durabilă.”

Rezultat al mai multor luni de negocieri intense, programul va contribui la înlăturarea incertitudinii și stabilizarea situației economice și financiare și va sprijini Grecia în revenirea sa la o creștere durabilă, bazată pe finanțe publice solide, pe o competitivitate sporită, o bună funcționare a sectorului financiar, crearea de locuri de muncă și coeziunea socială.

În completarea programului de ajustare și pentru a-i da cele mai mari șanse de reușită, în data de 15 iulie, Comisia a prezentat un Plan pentru locuri de muncă și creștere economică pentru Grecia. Prin acest plan vor fi puse la dispoziție, până în 2020, aproximativ 35 de miliarde de euro pentru investiții în oameni și în întreprinderi.

De asemenea, Comisia își pregătește oferta de asistență și expertiză tehnică, prin intermediul noului Serviciu de sprijin pentru reformele structurale (SSRS). Acesta, înființat în luna iulie, va servi drept platformă pentru mobilizarea expertizei din serviciile Comisiei, din administrațiile statelor membre și din alte organizații internaționale, pentru a ajuta statele membre în procesul de elaborare și monitorizare a reformelor.

În conformitate cu articolul 13 din Tratatul privind MES, memorandumul de înțelegere prezintă în detaliu obiectivele reformei și angajamentele pe care trebuie să le asume Grecia pentru deblocarea finanțării în cadrul MES. Plata fondurilor este condiționată de înregistrarea de progrese în ceea ce privește realizarea obiectivelor. Punerea în aplicare va fi monitorizată de către Comisie, în colaborare cu Banca Centrală Europeană și, ori de câte ori este posibil, împreună cu Fondul Monetar Internațional. Această monitorizare va lua forma unor reexaminări periodice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS