4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiect pentru reintroducerea insultei şi calomniei în Codul Penal

Proiect pentru reintroducerea insultei şi calomniei în Codul Penal

(Foto: thequint.com)
(Foto: thequint.com)

Cristiana Anghel, senator din partea Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din România, a depus în Parlament un proiect de lege care prevede reintroducerea insultei și calomniei în Codul Penal, informează b1.ro. Cristiana Anghel spune că nu doreşte să vadă oameni după gratii în urma demersului său, ci vrea doar să apere „valorile morale”. Totodată, ea spune că propunerea sa nu vizează presa, cu care susţine că are o relaţie foarte bună. „Ideea a venit de la deciziile Curţii Constituţionale din 2007 şi cea din 2013 în care se susţine că totuşi au fost reintroduse in Codul Penal infracţiunile de calomnie si insultă. Adevărul este că trăim intr-o lume nebună. Toată lumea îşi permite să jignească să calomnieze fără nici un fel de probleme. Şi aici nu mă refer la presă. Iniţiativa legislativă nu este făcută împotriva presei”, spune aceasta.

Senatorul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din România spune că, în mediul virtual, sunt mulţi cei care insultă şi nu suportă consecinţele. „Am propus inclusiv pentru insultă pedeapsa cu închisoare, nu în ideea ca va fi condamnat cineva, ci în ideea că respectiva perioadă se transformă într-o amendă mai mare”, a spus Anghel. Ea este convinsă că iniţiativa legislativă va trece, chiar dacă nu în varianta pe care a propus-o ea, iar măsura ca fi ca „un duş rece” pentru cei care calomniază în spaţiul virtual.

Potrivit digi24.ro, Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD nu susține această inițiativă. „Asta ar mai lipsi în România, să băgăm oameni în pușcărie că se înjură între ei. Așa cred eu, dincolo de faptul că am înțeles că e foarte mare supăre că oameni din presă critică, înjură… oameni politici”, a spus Dragnea.

Calomnia şi insulta au fost scoase din Codul Penal în 2006, motivul oficial fiind numărul uriaş de dosare din instanţe. Decizia a venit şi în contextul în care foarte mulţi jurnalişti fuseseră condamnaţi în baza celor două texte de lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS