19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGabriel Oprea la reuniunea JAI pe tema crizei imigranţilor

Gabriel Oprea la reuniunea JAI pe tema crizei imigranţilor

Vicepremierul Gabriel Oprea va participa astăzi la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care va avea loc la Bruxelles, pe tema dezbaterii pachetului de măsuri propus de Comisia Europeană la dată de 9 septembrie. La nivel de miniştri ai Internelor, statele comunitare dezbat soluţiile pentru actuala criză a imigranţilor. Vicepremierul Gabriel Oprea are mandat să respingă sistemul cotelor obligatorii de refugiaţi, propuse de Comisia Europeană, şi despre care preşedintele Klaus Iohannis spunea că au fost stabilite „într-un mod foarte birocratic”.
„În acest context în care România este o ţară sigură şi care îşi face datoria cu multă determinare şi profesionalism, merg mâine la JAI. Am un mandat foarte clar din partea preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Victor Ponta, din partea Guvernului, pe care îl voi spune acolo cu modestie, dar şi cu demnitate. România îşi respectă angajamentele iniţiale de a primi 1.785 de imigranţi. Atât este capacitatea statului român în momentul de faţă. Şi, bineînţeles, de a vota împotriva cotelor obligatorii”, a afirmat Gabriel Oprea, prezent la ceremonia desfăşurată în Bucureşti de Ziua Pompierilor.

El a subliniat că România va demonstra în continuare că este un stat care îşi exprimă solidaritatea în cadrul Uniunii Europene într-un context complicat de securitate.

„România este o ţară sigură, cu oameni profesionişti, care îşi face datoria, iar Uniunea Europeană se poate baza pe România”, a arătat Oprea.

El a spus că domeniul securităţii naţionale, de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională este respectat de români şi de partenerii internaţionali.

„România este o ţară membră a Uniunii Europene, a NATO. În NATO, militarii români în teatrele de operaţii, în cicluri de câte şase luni, s-au pregătit şi au luptat. Peste 40.000 de militari şi-au făcut datoria faţă de comunitatea internaţională, de NATO. De aceea România că ţară NATO este respectată de partenerii noştri. în Uniunea Europeană am dovedit că suntem serioşi, profesionişti. România, într-un context complicat de securitate, mai ales în regiunea de est, la graniţele ţării, dar şi în Europa, în care există foarte multă insecuritate, a dovedit că este o ţară sigură care apară 2.070 de km ai graniţei Uniunii Europene”, a subliniat vicepremierul Gabriel Oprea.
Subiectul a fost dezbătut într-un dialog telefonic, ieri, de şeful statului şi preşedintele executivului comunitar. Jean-Claude Juncker a insistat pe nevoia de solidaritate europeană într-un asemenea moment. România a anunţat, săptămâna trecută, că poate găzdui în centrele sale cel mult 1.800 de imigranţi.

De mâine, persoanele care trec ilegal frontiera în Ungaria pot fi arestate, de aceea multe dintre cele aflate deja în această ţară se grăbesc să ajungă în Austria.

Atrăgând atenţia că refugiații nu pot alege în ce țară să se stabilească, Germania a suspendat, peste noapte, legăturile feroviare cu Austria şi a reintrodus temporar controale la frontieră. La Munchen, prima oprire pe teritoriul german, au ajuns în weekend aproape 14.000 de imigranţi. Centrele din oraş sunt suprapopulate.

Ieri, peste 30 de persoane s-au înecat după scufundarea unei ambarcaţiuni în largul insulei greceşti Farmakonisi. De la începutul anului, naufragiile din Mediterană au ucis 2.700 de oameni.

La reuniunea extraordinară a Consiliului JAI vor participa pe lângă miniştrii de Interne din ţările Uniunii Europene şi reprezentanţi ai agenţiilor europene şi ale Naţiunilor Unite – Frontex, Biroul de Ajutor European pentru Azil, Europol, înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS