19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegina Ana împlineşte 92 de ani

Regina Ana împlineşte 92 de ani

Majestatea sa Regina Ana împlineşte astăzi 92 de ani. Principesa Ana de Bourbon-Parma a devenit soţia Regelui Mihai în anul 1948, la scurt timp după abdicarea acestuia şi plecarea în exil.
Alteţa sa regală principesa Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marquerite de Bourbon-Parma s-a născut la Paris, la 18 septembrie 1923, ca fiica a principelui René de Bourbon-Parma şi  a principesei Margareta a Danemarcei, şi a copilarit în Franţa împreuna cu cei trei fraţi ai săi Jacques, Michel şi  André.

În anul 1939, după începerea războiului, familia şi-a găsit în refugiu în Spania, Portugalia şi Statele Unite ale Americii, unde principesa a urmat o şcoală de artă la New York  şi a lucrat în acelaşi timp ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s.
În 1943, cu permisiunea mamei,  Ana de Bourbon-Parma pleacă pe front ca voluntar, alături de Forţele Franceze Libere, în campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, unde a fost şofer pe ambulanţă şi infirmieră, pentru acestea primind „Crucea de Război” a Franţei.

L-a cunoscut pe Regele Mihai în noiembrie 1947, la un dineu la ambasada Luxemburgului din Londra, iar la o săptămână s-au logodit, înainte de întoarcerea regelui în România.
Guvernul Groza nu şi-a dat agrementul pentru căsătorie şi l-a forţat pe Mihai să abdice la 30 decembrie 1947, cuplul căsătorindu-se în exil, în ciuda opreliştilor de natură religioasă, în 10 iunie 1948, la Atena.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS