5.6 C
Craiova
marți, 3 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum ne îngrijim tenul în sezonul rece

Cum ne îngrijim tenul în sezonul rece

O dată cu venirea sezonului rece, trebuie să acordăm mai multă atenţie îngrijirii tenului, care este expus la frig şi la alţi factori ce au efecte negative asupra pielii. Conf. univ. Dr. Simona Ianoşi, medic primar dermatolog, doctor în medicină, ne oferă câteva răspunsuri la principalele întrebări privind îngrijirea tenului în această perioadă.

Care sunt factorii ce afectează tenul în anotimpul rece?
Principalii factori ce duc la îmbătrânirea tenului în acest sezon sunt alternanţa cald- frig, umezeala şi curenţii de aer, care determină reducerea stratului protector lipidic de la suprafaţa pielii. Eliminarea apei din piele are drept consecinţă uscăciunea tegumentului, apariţia fisurilor (crăpături), roşeaţa, pruritul (mâncărime) sau senzaţia de usturime.

Cum ne putem îngriji pielea împotriva frigului?
Putem începe de la schimbarea produselor de îngrijire pe care le-am folosit pe timpul verii cu altele mai grase, mai hidratante. Mai exact, loţiunile ar trebui înlocuite cu creme grase şi ar trebui folosite uleiuri hidratante atât pentru faţă, cât şi pentru corp, balsam de buze şi un fond de ten hidratant.Este bine să păstrăm crema cu factor de protecţie utilizată în sezonul estival, iar zonele descoperite ar trebui protejate cu haine din materiale naturale. Nu în ultimul rând, trebuie evitate, pe cât posibil, condiţiile meteo extreme.

Care sunt principalele metode de reîntinerire a tenului?
Reîntinerirea tenului poate fi realizată prin peeling-urile chimice sau cu acizi de fructe atunci când pielea prezintă doar mici imperfecţiuni. Ca variante există tratamentele dermatocosmetice profesionale, injectările cu acid hialuronic şi aminoacizi pentru hidratarea tenului, tratamentele laser, cu lumina înalt pulsată şi radiofrecvenţă, liftingul nechirurgical folosind fire PDO. Aceste proceduri pot fi combinate la indicaţia medicului dermatolog în functţe de nevoile individuale.
Cea mai eficientă şi modernă metodă de îndepartare a straturilor superficiale ale pielii este realizată de laserul peeling, care poate exfolia un număr variabil de celule de la foarte superficial la profund, creând un aspect luminos al tenului, strălucitor, fără pete sau riduri. Este metoda cea mai indicată pentru reîntinerirea tenului dupa sezonul estival.
Injectarea acidului hialuronic de hidratare în straturile profunde ale pielii are rolul de a reţine apa şi de creşte gradul de hidratare cutanată. Această procedură se poate combina cu succes cu laserul peeling sau laserul fracţional.
O altă metodă, radiofrecvenţa, ne oferă posibilitatea să încălzim colagenul cutanat până la 40-42 grade Celsius. Astfel, acesta se contractă şi se obţine un efect de lifting. Toate aceste metode se pot combina, procedurile putând fi planificate la un interval de 4 săptămâni.

În ce moment este indicat să luăm în considerare aceste tratamente?
Momentul începerii procedurilor de reîntinerire nu este standardizat, el trebuie adaptat fiecărui pacient, în funcţie de nevoile individuale. Procedurile de reîntinerire ajută la îmbunătăţirea structurii cutanate, previn procesul de îmbătrânire, corectează anumite imperfecţiuni. Aceste proceduri trebuie adaptate vârstei, fototipului cutanat, calităţii pielii pacientului. La tineri, cele mai recomandate sunt  exfolierile cu substanţe chimice sau laser superficial, hidratarea cu acid hialuronic, rejuvenarea cu lumină înalt pulsată şi tratamentele dermatocosmetice. În cazul apariţiei ridurilor de expresie, pot fi folosite cu succes cantităţi mici de toxină botulinică. La adulţi, se recomandă liftingul nechirurgical cu fire resorbabile PDO, laserul peeling, laserul fracţional şi injectările cu acid hialuronic şi toxină botulinică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS