Un proiect semnat de peste 40 de deputaţi propune ca legea accesului la informaţii de interes public să se aplice pentru companiile de stat la fel cum se aplică şi pentru instituţii. Conform Digi24, marţi, în chiar prima zi a protestelor în care se cerea inclusiv mai multă transparenţă, Senatul a respins proiectul, însă decizia finală va fi luată de Camera Deputaţilor.
Deputaţii care cer modificarea legii informaţiilor de interes public spun că lipsa de transparenţă permite devalizarea companiilor de stat. Ei propun introducerea unui nou articol în lege astfel încât, pe lângă instituţiile publice, să fie obligate să ofere informaţii detaliate şi companiile de stat, companiile private la care statul este acţionar minoritar, precum şi diverse organizaţii care benerficiată de bani publici, cum ar fi unele federaţii sportive sau partidele politice beneficiare de subvenţii.
Marţi, proiectul a fost respins de Senat, dar votul final urmează să fie dat de Camera Deputaţilor. Dacă în cele din urmă va fi aprobat, înseamnă că inclusiv unele companii care au fost privatizate, dar la care statul încă mai deţine acţiuni, ar fi supuse legii informaţiilor de interes public. Cum ar fi Petrom, la care Guvernul României încă mai deţine o participaţie de peste 20%.
Această prevedere poate da naştere unor situaţii ciudate dacă proiectul va fi adoptat. Asta cu toate că firmele la care statul este acţionar minoritar ar fi protejate de un articol deja prezent în legea informaţiilor de interes public: cel care spune că nu pot fi oferite date privind activităţi comerciale sau care încalcă libera concurenţă sau dreptul la proprietate intelectuală.