Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că joi, 19 noiembrie, au fost repatriaţi ultimii 2 navigatori români care au solicitat sprijin în vederea repatrierii, aflaţi pe nava ASIRAT, arestată la data de 1 august 2015 într-un port din Tunisia, ca urmare a unui litigiu comercial care viza exclusiv nava.
În acest scop, ambasadele României la Tunis şi Tripoli, cea din urmă fiind relocată la Tunis, au păstrat permanent contactul cu navigatorii români aflaţi pe navă, au colaborat cu agenţia de crewing din România care a intermediat angajarea acestora şi au întreprins demersuri specifice în astfel de cazuri pe lângă autorităţile tunisiene competente. Totodată, reprezentanţii misiunilor diplomatice române, care s-au deplasat de două ori la bordul navei, s-au asigurat că în tot acest interval navigatorii români au avut deplină libertate de mişcare şi au beneficiat de hrană, apă, combustibil, medicamente, precum şi acces la servicii medicale.
În vederea soluţionării acestui caz, Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a colaborat permanent cu agenţia de crewing din România şi cu Autoritatea Navală Română, partenerul constant de dialog în astfel de situaţii. De la începutul conflictului până în prezent au fost repatriaţi, în mai multe etape, cei 20 navigatori români aflaţi la bordul navei la data arestării acesteia.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă navigatorilor români care doresc să lucreze pe nave ale unor proprietari şi/sau armatori străini, să se informeze în prealabil asupra situaţiei în care se află navele, asupra litigiilor comerciale în care acestea sunt implicate şi să se angajeze prin intermediul unor agenţii de crewing acreditate de Autoritatea Navală Română.