-1.1 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn echipament unic al Ford arată tinerilor efectele periculoase ale conducerii sub influența drogurilor ilegale

Un echipament unic al Ford arată tinerilor efectele periculoase ale conducerii sub influența drogurilor ilegale

Ford Motor Company a creat un echipament unic care arată tinerilor pericolele conducerii sub influența drogurilor ilegale.
Ford a dezvoltat echipamentul împreună cu cercetătorii de la Meyer-Hentschel Institute din Germania pentru a simula unele dintre efectele drogurilor, precum canabisul, cocaina, heroina și MDMA (cunoscut sub denumirea de Ecstasy); incluzând timpi de reacție întârziați, vedere distorsionată, tremurarea mâinilor și coordonare deficitară.

Noul Drug Driving Suit va fi folosit în programul premiat Ford Driving Skills for Life, destinat tinerilor șoferi, prin care au fost deja instruite peste 500.000 de persoane din toată lumea prin activități practice și de învățare online de la lansarea sa în urmă cu 11 ani. Tinerii șoferi vor avea oportunitatea de a purta acest echipament și de a fi instruiți privind conducerea autoturismelor pe un circuit închis.

„Conducerea sub influența drogurilor ilegale poate avea consecințe potențial fatale pentru șofer, pasageri și alți participanți la trafic” a declarat Managerul programului Ford Driving Skills for Life, Jim Graham. „Deja am văzut în mod direct efectele echipamentului Drink Driving Suit asupra persoanelor care îl poartă la volan și considerăm că noul Drug Driving Suit va avea un impact similar.”

Conform unui studiu european, șoferii care se urcă la volan după ce consumă droguri prezintă un risc de până la 30 de ori mai mare să fie implicați într-un accident grav.* În ciuda acestor riscuri, unul din 10 oameni spune că a acceptat să meargă în mașini conduse de persoane despre care credea că au consumat droguri ilegale.**

Similar cu Drink Driving Suit pe care Ford l-a utilizat anul trecut în programul DSFL, noul Drug Driving Suit simulează efectele reducerii mobilității, vederii și coordonării, prin folosirea de ochelari, căști și greutăți la glezne,. Echipa a introdus și noi elemente care simulează efectele specifice ale unor droguri ilegale.

„Știm că unele droguri pot cauza tremurarea mâinilor, astfel că am inclus în echipament un dispozitiv care simulează acest efect”, a declarat Gundolf Meyer-Hentschel, CEO al Meyer-Hentschel Institute. „Uneori consumatorii de droguri văd lumini intermitente în câmpul vizual periferic, un efect recreat de ochelarii noștri, in timp ce căștile generează sunete imaginare. În plus, ochelarii distorsionează percepția și produc senzații vizuale colorate – un efect secundar al utilizării LSD.”

European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction estimează că anul trecut 8,8 milioane de tineri între 15 și 24 de ani au consumat canabis și 2,3 milioane de oameni din această grupă de vârstă au consumat cocaină ***. În Marea Britanie, în medie 400 de oameni sunt arestați în fiecare lună pentru că au condus sub influența drogurilor, iar consumul de droguri ilegale poate reprezenta un factor în 200 de decese în fiecare an . Potrivit Delegației Franceze pentru Siguranța Rutieră, drogurile au fost un factor în 23% din accidentele rutiere fatale care au avut loc anul trecut, iar numărul șoferilor care nu au trecut testele antidrog a crescut cu 44% .

În 2008, Ford a extins programul DSFL în țările din zona Asia Pacific, inclusiv China, India, Indonezia, Filipine, Africa de Sud, Taiwan și Vietnam. În 2013 primele sesiuni de instruire Driving Skills for Life au avut loc în Orientul Mijlociu, în Emiratele Arabe Unite și programul a fost lansat oficial în Europa. De atunci, DSFL a oferit instruire practică în Europa pentru peste 9.000 de șoferi cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Programul Ford de conducere preventivă Driving Skills for Life pune accentul pe factorii principali din accidentele în care sunt implicați tineri, inclusiv recunoașterea pericolelor, manevrarea vehiculului, gestionarea vitezei/spațiului și factorii de distragere a atenției.

Ford colaborează cu organizații de siguranță de renume, printre care National Road Safety Association din Belgia, Association Prévention Routière din Franța, Deutscher Verkehrssicherheitsrat din Germania, ACI din Italia, Road Safety Russia din Rusia, Dirección General de Tràfico din Spania și Royal Society for the Prevention of Accidents and AA Driving School din Marea Britanie.

Ford Driving Skills for Life a fost lansat în România în 2014 și s-a desfășurat deja în 4 dintre cele mai importante orașe ale țării, și anume București, Craiova, Cluj și Iasi. În România au fost instruiți până acum peste 2500 de tineri șoferi care au participat gratuit la cursurile Ford DSFL derulate împreună cu echipa de la Napoca Rally Academy. Anul acest, Ford a extins programul în 11 țări din Europa inclusiv în Danemarca, Olanda și Turcia.

Anul trecut, pe lângă lansarea echipamentului Drink Driving Suit, Ford a lansat și instruirea care pune accent în mod specific pe pericolele activităților social media la volan, precum selfies.

Detalii suplimentare despre programul Ford DSFL în România, inclusiv datele și locațiile de instruire, plus modalitatea de înscriere în academia de instruire Ford DSFL Online vor fi disponibile pe www.ford.ro ; www.drivingskillsforlife.ro ; www.facebook.com/FordRomania

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS