4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele Poloniei a promulgat legea care aserveşte politic televiziunea publică

Preşedintele Poloniei a promulgat legea care aserveşte politic televiziunea publică

Noi proteste vin din întreaga Europă faţă de situaţia în care se află instituţiile publice de presă din Polonia. Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune se alătură vocilor critice.  Fără să ţină cont de nici o opinie, Andrzej Duda, preşedintele ţării, a promulgat joi legea care aserveşte politic şi televiziunea publică, şi radioul public.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune denunţă „ameninţări la adresa democraţiei şi a statului de drept” după ce posturile publice de radio şi televiziune din Polonia au fost trecute, peste noapte, sub controlul guvernului.

Deciziile au fost luate de Partidul Conservator, imediat după instalarea la putere.

A urmat un val de proteste internaţionale faţă de preluarea ostilă a mass-media publice.

Comunicatul EBU e încă un semnal de alarmă asupra acţiunii autorităţilor de la Varşovia, care „pun în pericol democraţia, libertatea şi pluralismul şi creează un precedent periculos în Uniunea Europeană”.

Aceeaşi poziţie este împărtăşită şi de Televiziunea Publică Română, TVR.

Pentru violarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, Bruxelles-ul a ameninţat deja Polonia cu sancţiuni.

Respectarea legii şi a drepturilor omului în statele membre este o responsabilitate colectivă, nu numai a ţărilor respective, ci şi a Uniunii în ansamblul său. Această regulă e consfinţită în tratatele noastre. E obligatorie respectarea drepturilor omului. De aceea, Comisia Europeană trebuie să se ocupe de fiecare stat membru, dacă este mandatată, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Noua lege care reglementează activitatea posturilor publice de radio şi televiziune a fost adoptată de Parlamentul de la Varşovia în ultimele zile din anul trecut.

Directorii mai multor canale ale televiziunii publice poloneze şi-au înaintat imediat demisiile. Criticile au început să curgă în valuri.

Subiectul va figura săptămâna viitoare pe agenda reuniunii Comisiei Europene. Polonia se expune la sancţiuni în termenii unei proceduri adoptate acum 2 ani, dar care nu s-a aplicat încă niciunui stat european.

Sancţiunile pot merge până la retragerea dreptului de vot în Consiliul European.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS