3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateÎntrevedere Mihnea Motoc – Victoria Nuland, la sediul MApN

Întrevedere Mihnea Motoc – Victoria Nuland, la sediul MApN

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, s-a întâlnit luni, 18 ianuarie,  cu Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Afaceri europene şi eurasiatice.

În cadrul discuţiilor, au fost abordate aspecte referitoare la cooperarea militară bilaterală, apreciată drept consistentă şi pragmatică, atât în cadrul proiectelor strategice dezvoltate în ţară, cât şi în teatrele de operaţii. Ministrul Motoc a subliniat importanţa Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA, pe dimensiunea cooperării militare, în cadrul arhitecturii de securitate angajată de ţara noastră.

Au fost luate în discuţie, de asemenea, evoluţiile de securitate regională, inclusiv cele din Zona Mării Negre.

Oficialul român a apreciat că păstrarea ritmului de implementare a Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO (Readiness Action Plan/RAP) reprezintă o prioritate în efortul aliat de adaptare la noile realităţi din mediul de securitate global.

În context, au fost evidenţiate eforturile depuse de ţara noastră pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate la nivel naţional în cadrul RAP, până la momentul Summit-ului de la Varşovia. Ministrul Motoc a subliniat consensul la nivelul tuturor forţelor politice naţionale cu privire la necesitatea modernizării forţelor armate ale României şi întărirea capacităţii operaţionale a acestora, exprimat în cadrul acordului naţional care prevede alocarea unui nivel minim de două procente din PIB pentru bugetul Apărării pentru o perioadă de zece ani, începând cu 2017.

Ministrul apărării naţionale a reamintit faptul că în anul 2015 au fost atinse două repere importante pe relaţia România – NATO, prin înfiinţarea, la Bucureşti, a celor două structuri aliate – Unitatea de integrare a forţelor NATO (NFIU), respectiv Comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est.

În pregătirea politică şi conceptuală a Summit-ului aliat de la Varşovia, la care se aşteaptă să fie abordate măsuri de adaptare pe termen lung a organizaţiei, a fost evidenţiată contribuţia României, exprimată, printre altele, prin găzduirea, în luna aprilie 2016, unei reuniuni a directorilor responsabili cu politicile de apărare din ţările aliate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS