Experţii Consiliului Europei critică Parlamentul României pentru lipsă de transparenţă și pentru obstrucționarea cercetării aleșilor, dar în schimb Direcția Națională Anticorupție dă dovadă de o voinţă fără precedent de combatere a acestui fenomen.
Concluzia vine de la Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO,) o instituție a Consiliului Europei care monitorizează statele membre ale Uniunii în acest domeniu.
Experții GRECO susțin că în România, nivelul de percepţie a corupţiei în instituţiile politice şi sistemul judiciar rămâne unul dintre cele mai ridicate dintre cele 27 de ţări evaluate.
Asta în ciuda miilor de inculpați condamnați definitiv pentru corupție în ultimii ani.
Experții le recomandă autorităţilor române să intensifice eforturile de prevenire a corupţiei prin dezvoltarea unor reguli de integritate pentru parlamentari şi prin mărirea eficienţei măsurilor existente pentru judecători şi procurori. De altfel, 9 din cele 13 recomandări se referă la parlamentari. Se cer: adoptarea unor criterii clare privind secretizarea ședințelor, dezvoltarea unui Cod de conduită pentru parlamentari, restricții cu privire la primirea de cadouri, reguli de relaționare cu lobby-iștii, îmbunătățirea sistemului de imunități a foștilor și actualilor deputați și senatori dar și renunțarea la obligația procurorilor de a trimite la Parlament întregul dosar penal al unui ales pentru care se cere începerea urmăririi penale.
Nu în ultimul rând, experții GRECO recomandă ca la numirea un procuror într-o funcție înaltă, Consiliul Superior al Magistraturii să aibă un rol mai important decât acum, când emite un aviz consultativ.