Ziua siguranței pe internet (Safer Internet Day) este marcată anual, începând din 2004, în luna februarie, în mai multe țări ale lumii, și are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii și adolescenți, informează Agerpres.
În 2016, Ziua siguranței pe internet este marcată la 9 februarie. Ajunsă anul acesta la cea de-a XIII-a ediție, Ziua siguranței pe internet este sărbătorită în peste 100 de țări din întreaga lume sub îndemnul „Implică-te pentru un internet mai bun” (Play your part for a better Internet).
Marcarea Zilei siguranței pe internet oferă posibilitatea de a evidenția utilizările pozitive ale tehnologiei precum și rolul pe care toți îl putem avea în crearea unei comunități online mai bune și mai sigure. Se pot implica în aceste eveniment tineri, părinți, îngrijitori, profesori, companii etc.
În România, Ziua siguranței pe internet a fost marcată pentru prima dată în 2008, iar de atunci se sărbătorește în fiecare an prin evenimente precedate de un concurs național de proiecte adresat tuturor elevilor din țară, școlilor, grădinițelor și voluntarilor, urmat de premierea celor mai bune proiecte participante. În 2015, concursul s-a desfășurat sub titlul „Resurse digitale pentru viitor”.
Tema națională din 2016 este „Siguranța online în școala ta!” și vizează necesitatea introducerii unor noțiuni și măsuri de siguranță în școlile din România. Spre exemplu, în județul Suceava, peste 250 de elevi și 150 de părinți au fost instruiți, la începutul lunii februarie, cum să navigheze în siguranță pe Internet, respectiv cum să supravegheze copiii pentru reducerea riscului de victimizare.
Cu prilejul celebrării, la 9 februarie 2016, a Zilei siguranței pe internet, Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat la 8 februarie date din care reiese că, la nivelul Uniunii Europene, temerile legate de securitate au descurajat 19% din utilizatorii de internet să facă online cumpărături. Astfel, conform datelor Eurostat, unul din cinci utilizatori de Internet nu a cumpărat în 2015 bunuri sau servicii online pentru uz privat, din cauza temerilor legate de securitate. Potrivit aceleiași surse, Croația, Ungaria, Portugalia, Malta și Franța sunt țările din UE în care s-au semnalat în 2015 cele mai multe probleme legate de siguranța internetului.