Institutul Naţional al Patrimoniului şi Ministerul Culturii vor relua demersurile de înscriere a ansamblului Brâncuşi de la Târgu Jiu pe lista patrimoniului mondial UNESCO, a anunţat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, potrivit Mediafax.
„În data de 19 februarie 2016 se aniversează trecerea a 140 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi. Este una dintre cele mai potrivite ocazii pentru a readuce în discuţie şi în actualitate valoarea excepţională a ansamblului Brâncuşi de la Târgu-Jiu şi înscrierea acestuia pe lista patrimoniului mondial UNESCO”, a spus Vlad Alexandrescu, într-un mesaj publicat, joi seară, pe contul său de pe platforma de socializare Facebook.
Potrivit acestuia, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Ministerul Culturii vor face demersurile de înscriere a sitului pe lista patrimoniului mondial UNESCO prin reluarea dosarului retras în 2014 de statul român în urma recomandării de neînscriere a ICOMOS (Consiliul Mondial al Monumentelor şi Siturilor).
Vlad Alexandrescu precizează că Institutul Naţional al Patrimoniului propune înfiinţarea unui comitet de coordonare care să includă reprezentanţi ai Ministerului Culturii, ai Institutului Naţional al Patrimoniului, ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai autorităţilor locale. Comitetul ar urma să asigure „implementarea coordonată a unei strategii naţionale cu privire la acest subiect, statuată printr-un program naţional Brâncuşi cu buget propriu”, spune ministrul Culturii.
„Acesta ar trebui să aibă în vedere atât elaborarea propriu-zisă a dosarului de către un grup ştiinţific competent, cu participare internaţională şi prin stabilirea de parteneriate cu instituţii relevante din alte ţări (în special cu Ministerul Culturii din Franţa), cât şi asigurarea prezenţei subiectului Brâncuşi în mediile de specialitate relevante pe parcursul întregii perioade de pregătire a dosarului şi pe mai multe paliere: conferinţe de înalt nivel internaţional (în România şi în străinătate), demersuri diplomatice, evenimente culturale locale, acţiuni de promovare a dosarului la reuniunile Comitetului Patrimoniului Mondial din această perioadă şi realizarea de materiale şi evenimente de prezentare de ţinută”, mai spune Vlad Alexandrescu.
Acesta susţine că este necesar ca „reconsiderarea dosarului să fie corelată cu măsurile de protecţie efectivă a ansamblului, cu amenajările de punere în valoare în mod sensibil şi demn pentru întregul parcurs al axei, cu măsuri de asanare urbană a contextului/zonei de protecţie, cu implementarea reală a unui plan de management, cu gesturi de valorizare indirecte, dar importante precum crearea muzeului Brâncuşi sau a unui centru de cercetare”. „Acestea se vor putea face numai cu implicarea constantă şi responsabilă a autorităţilor locale, partenere indispensabile în acest proiect”, mai afirmă ministrul Culturii.
Totodată, acesta „salută” proiectele deja iniţiate de Primăria TârguJiu şi îşi exprimă disponibilitatea de a le sprijini în continuare.
România a transmis, în octombrie 2014, dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu la Comitetul patrimoniului mondial UNESCO. Documentaţia a fost elaborată de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), împreună cu specialişti în domeniul operei brâncuşiene şi cu sprijinul autorităţilor locale din Târgu Jiu.
În iulie 2015, INP a anunţat că dosarul de candidatură al ansamblului Brâncuşi din Târgu-Jiu pentru înscrierea în patrimoniul mondial UNESCO a fost retras la decizia statului român, după ce a primit recomandarea de neînscriere din partea Comitetului mondial UNESCO. Tot atunci, INP a precizat că documentele pentru nominalizarea ansamblului lui Brâncuşi pe lista UNESCO urmează să fie completate şi redepuse.
Dacă nu s-ar fi luat decizia de a retrage dosarul, iar acesta ar fi fost respins, exista riscul ca opera lui Constantin Brâncuşi să nu fie inclusă niciodată pe lista patrimoniului mondial, a mai spus, atunci, INP. Ansamblul Brâncuşi a fost inclus în 1991 pe lista tentativă a UNESCO.