Cinci sortimente de apă de masă şi de izvor vândute în marile magazine din România nu sunt bune pentru consum, întrucât nu respectă indicatorii microbiologici conform prevederilor legale în vigoare, anunţă Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), într-un comunicat transmis News.ro, scrie Jurnalul Național.
Inspectorii ANPC au prelevat, în perioada 4-9 martie, eşantioane din sortimente de apă de masă şi de izvor din reţeaua comercială a unor lanţuri de hipermarketuri şi supermarketuri din Bucureşti. În urma controalelor, dintre cele 17 eşantioane prelevate şi analizate din punct de vedere microbiologic, cinci au fost neconforme, în urma analizelor de laborator.
”Este vorba despre apa de izvor plată Winny, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, apa de masă necarbogazoasă Aro, vândută tot în PET-uri de 2 litri, apa de izvor Calipso, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 litri, apa de izvor plată Izvorul Zânelor, în PET-uri cu capacitatea de 2 litri şi apa de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 litri”, se arată în Jurnalul Național.
244 de litri de apă au fost opriți de la comercializare
În urma acţiunii, inspectorii ANPC au dat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 de lei şi au decis să oprească de la comercializare 244 de litri apă de izvor Calipso şi Izvorul Zânelor, care nu întrunea condiţiile pentru consum sigur. ”În urma abaterilor constatate s-au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 50.000 lei și au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman a produselor Apa de Izvor Calipso și Apa de Izvor Plata Izvorul Zânelor în cantitate totală de 244 l. Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului. Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător, în judeţul Ilfov, respectiv Harghita, prin comisariatele judeţene de protecţie a consumatorilor”, se mai arată în comunicatul de prestransmis de ANPC. În 15 martie, au fost efectuate alte 11 prelevări de probe, iar eşantioanele au fost transmise la laborator pentru a fi analizate din punct de vedere microbiologic şi al conţinutului de nitriţi.
Comisarii ANPC anunţă că vor continua prelevările de probe şi le vor trimite spre analiză la laborator. Buletinele de analize pentru probele deja prelevate au fost trimise Direcţiei de Sănătate Publică pentru a se lua măsurile legale care se impun.
Consumul mediu anual de apă minerală naturală din România este estimat la aproximativ 55 de litri, de trei ori mai mic decât al ţărilor precum Italia, Germania, Franţa, în pofida potenţialului ridicat al resurselor de apă minerală care plasează România pe unul dintre primele locuri din Europa, conform Patronatului Apelor Minerale Apemin, titrează Jurnalul Național.