Actorii dezvoltării în România vor fi regiunea și orașul, a declarat, marți, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, Vasile Dîncu, exprimându-și speranța că din domeniul politic va dispărea inhibiția legată de dezvoltarea regională.
„Sper la noi să dispară din domeniul politic inhibiția legată de dezvoltarea regională. (…) În România, în acest moment, există pe de o parte o anumită inhibiție în a gândi, a concepe o dezvoltare regională, inhibiție oarecum istorică. Există un proiect politic al românilor care vine de pe la 1800 și ceva, care înseamnă unitatea politică. Un fel de etică a unității politice, care de foarte multe ori creează o anumită angoasă în a gândi dezvoltarea regională. Or, eu cred că actorii dezvoltării în România în viitor vor fi regiunea și orașul. Sau orașul, ca un centru de regiune“, a spus vicepremierul, la cea de-a patra ediție a conferinței „Cities of Tomorrow“, organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România).
În acest sens, el a adăugat că anumite proiecte de dezvoltare pot fi controlate la nivel central în ce privește legalitatea, folosirea și planificarea rațională a resurselor, dar că dezvoltarea va trebui gândită în zona regiunilor și a marilor poli de creștere.
Vicepremierul a subliniat importanța conectivității și accesibilității, dar și a unor servicii de calitate în educație sau îngrijirea sănătății.
„Cu cât mai mulți oameni au acces la oportunități, cu atât țara va merge într-o direcție mai bună și va crește nivelul de dezvoltare. (…) Când oamenii pot apela la instituții de calitate, atunci dispun de mai mult timp, implică mai mult din energia proprie pentru dezvoltare“, a arătat el.
Dîncu a atras atenția și asupra proiectelor de dezvoltare destinate grupurilor marginale și minoritare. „Noi avem o mare parte din populația României care trăiește într-un sistem de marginalizare, iar aceasta nu este o problemă individuală, așa cum de foarte multe ori credem. Nu este o problemă a lor. Nu este doar o problemă istorică. Este o problemă de dezvoltare a României și este o problemă a tuturor. Nu este o problemă socială, e o problemă de dezvoltare. Din păcate, de foarte multe ori, privim asta ca fiind o problemă de cost social și spunem că trebuie să plătim cât mai puține costuri pentru asta, deoarece e o cheltuială inutilă. Este mai degrabă o investiție“, a subliniat Vasile Dîncu.
Acesta a adăugat că nu este un adept al ideilor absolutiste despre urbanizarea naturală, în contextul în care mediul rural reprezintă o sursă importantă pentru dezvoltarea țării.
„Eu, ca sociolog și ministru al dezvoltării, într-o țară în care jumătate din populația noastră trăiește la țară, în zona rurală, nu sunt fanul ideilor absolutiste despre urbanizarea naturală, ca să spunem așa: nu investim nimic în zona rurală pentru că oricum zona rurală va dispărea. Eu cred invers, că România are un potențial de a-și păstra o zonă modernizată rural și de a muta o parte din populație înspre această zonă rurală, care poate trăi în condiții foarte bune. Avem în România, în zona rurală, o civilizație care a dispărut din Europa și cred că această civilizație, ca univers de valori, mod de viață, obiceiuri, ar putea să reprezinte o resursă importantă de dezvoltare a României. Nu cred că o urbanizare accelerată ar crea altceva decât niște pungi de sărăcie la periferia marilor orașe“, a mai spus el.
Mediul rural, sursă importantă pentru dezvoltarea României
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei