4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsraelienilor implicați în spionarea șefei DNA li s-a redus arestul

Israelienilor implicați în spionarea șefei DNA li s-a redus arestul

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi (Foto: revista22.ro)
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi (Foto: revista22.ro)

Ron Weiner şi David Geclowicz, israelienii angajaţi de firma Black Cube pentru a strânge informaţii despre Laura Codruţa Kovesi, vor sta în total 20 de zile în arest preventiv, după ce judecătorii le-au admis marţi contestaţiile la decizia iniţială de arestare pentru 30 de zile.

Curtea de Apel Bucu­rești a decis, ieri, să reducă la 20 de zile (3-22 aprilie) durata arestării preventive în cazul celor doi angajați ai firmei israeliene Black Cube, Ron Weiner şi David Geclowicz, inculpați în dosarul de hărțuire a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. „Desfiinţează în parte încheierea contestată şi, în fond, rejudecând: Reduce durata arestării preventive faţă de inculpaţii Ron Weiner şi David Geclowicz, de la o perioadă de 30 de zile, la 20 zile, respectiv începând cu data de 3.04.2016 până la data de 22.04.2016, inclusiv“, se arată în decizia comunicată de instanţă.
Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti este definitivă şi nu va mai putea fi contestată de nici una dintre părţi. Rămâne însă de văzut dacă la finalul celor 20 de zile de arest preventiv procurorii DIICOT vor cere prelungirea mandatelor sau vor propune alte măsuri preventive.
Ron Weiner şi David Geclowicz au fost reținuți pe 3 aprilie de procurorii DIICOT, ei fiind arestați în aceeași zi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului București. Ulterior, cei doi israelieni au făcut contestație la Curtea de Apel București.

Hărțuire și infracțiuni informatice

Potrivit DIICOT, Ron Weiner este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infrac­țional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.
David Geclowicz este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrității datelor informatice și complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel, cât și în Londra/UK, împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și cei doi inculpați, Weiner Ron și Geclowicz David, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept a conținutului acestora“, precizează DIICOT.
În cadrul grupării astfel constituite, Ron Weiner şi David Geclowicz aveau roluri și sarcini precis trasate. Astfel, Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul Laurei Kovesi și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ținta atacurilor informatice.
DIICOT mai arată că, în continuarea demersului, Ron Weiner, introducând fără drept credențialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat și fără drept (fără autorizarea / consimțământul deținătorilor și utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (ID-uri și parolele de autentificare) căsuțele de e-mail (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienților) a trei persoane.
„După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturile on-line și a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoștință de informațiile și corespondența privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat și le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conținutul conturilor atacate“, mai spun procurorii.

Ron Weiner ar fi primit 5.000 de euro pentru misiune

Ron Weiner, unul dintre cei doi israelieni angajaţi de firma Black Cube pentru intimidarea procurorului-şef al DNA Laura Kovesi, ar fi primit 5.000 de euro pentru această misiune, suma care reprezenta salariul primit de la firma Black Cube, au declarat surse judiciare, ieri, pentru MEDIAFAX.
Cei doi israelieni au primit o listă cu opt persoane pe care trebuiau să le urmărească, printre care se afla procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi alte persoane apropiate acesteia. Ei ar fi mărturisit în faţa procurorilor de unde sunt, cine i-a trimis, însă au spus că nu ştiu cine i-a angajat deoarece contractul lor s-a desfăşurat prin firma Black Cube, au mai spus sursele judiciare.
Potrivit aceloraşi surse, cei doi au fost iniţial citaţi de Parchetul General, care a dispus măsura controlului judiciar, ulterior dosarul fiind trimis la DIICOT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS