4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxa auto se restituie cu tot cu dobânzi

Taxa auto se restituie cu tot cu dobânzi

Guvernul a stabilit procedura prin care se restituie taxele auto percepute sub diverse forme (poluare, taxa specială pentru autovehicule, taxa pentru emisii poluante) (Foto: Arhiva GdS)
Guvernul a stabilit procedura prin care se restituie taxele auto percepute sub diverse forme (poluare, taxa specială pentru autovehicule, taxa pentru emisii poluante) (Foto: Arhiva GdS)

S-a stabilit procedura prin care se rambursează taxa auto de la Fisc. Partea bună este că persoanele fizice și firmele pot cere statului să le dea banii înapoi chiar dacă nu au solicitat în instanță. Partea proastă este că un contribuabil care a plătit taxa respectivă către stat va primi banii înapoi de la stat în interval de cinci ani, respectiv câte 20% din contravaloarea taxei de poluare în fiecare an.

Taxa auto se poate restitui mai ușor decât până acum. Procedura de restituire fără a fi nevoie de un proces în instanță a fost publicată zilele trecute în Monitorul Oficial, respectiv este vorba despre Ordinul comun nr. 682/1154/2016 al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), informează Agenția Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj. Ordinul respectiv clarifică situația privind sumele ce trebuie restituite sub forma timbrului de mediu pentru autovehicule, precum și a sumelor stabilite de instanțele de judecată referitoare la aceste taxe de mediu plătite de cei care își înregistrau autovehiculele pentru prima dată în România.
De-a lungul timpului, taxa de poluare a căpătat mai multe denumiri. Acum pot fi returnate toate aceste taxe auto, dar statul este nevoit să plătească și dobândă pe perioada în care s-a folosit de banii oamenilor. Fiscul doljean a explicat modul prin care oamenii care au plătit diverse forme ale taxei auto pot să ceară restituirea banilor, dar trebuie să aibă cont bancar deschis, pentru a putea să primească banii de la ANAF. „Contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pot solicita restituirea acesteia și a dobânzilor calculate până la data plății integrale prin depunerea, la organul fiscal competent din subordinea ANAF, a unei cereri al cărei model este prevăzut în Anexa nr. 2 la ordin. Cererea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită contribuabilului“, a precizat șefa AJFP Dolj, Bogdana Camelia Oprescu, printr-un comunicat de presă transmis redacției.

Ce acte se depun la Finanțe

Potrivit AJFP Dolj, la cererea de restituire a taxei, pe care o depun contribuabilii, trebuie să fie anexate o serie de acte: copie după actul de identitate al persoanei fizice care cere restituirea taxei sau al reprezentantului persoanei juridice (împreună cu împuternicirea pentru acel reprezentant al firmei); documentul care atestă că s-a plătit taxa pe poluare, timbrul de mediu sau cum se denumea acea taxă la vremea respectivă; copie după cartea de identitate a autovehiculului, respectiv după certificatul de înmatriculare al mașinii, iar aceste două documente trebuie prezentate la Fisc și în original.
În Ordinul publicat pe 12 aprilie se precizează că toți cetățenii interesați pot depune cererile de restituire a taxei auto fie la registratura Fiscului, fie prin poștă, dar cu confirmare de primire.

Taxa se restituie în cinci ani

Potrivit legislației în vigoare, Fiscul este obligat să soluționeze cererile în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii la organul fiscal, conform prevederilor art. 77 din Codul de procedură fiscală, respectiv Legea nr. 207/2015.
Din păcate, statul a încasat taxa într-o singură zi, dar o restituie în mai mulți ani. Contravaloarea taxei respective se restituie contribuabililor în termen de cinci ani, pe tranșe, conform Anexei 1, la Ordinul nr. 682/1154/2016, printr-un grafic de rambursare stabilit de organul fiscal competent care a soluționat cererea. Prima tranșă de plată va fi virată cetățenilor în prima lună după soluționarea cererii. Fiecare tranșă anuală reprezintă 20% din totalul taxei speciale pentru autoturisme. Pentru cererile depuse în primul semestru al anului, perioada de restituire a taxei este luna aprilie a următorilor patru ani, se arată în ordin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS