-2.2 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateExistă soluţii pentru şomeri peste 45 de ani!

Există soluţii pentru şomeri peste 45 de ani!

În Europa erau in 2015 peste 26,2 milioane de șomeri conform EuroStat, iar mulți dintre noi știu, din experiența proprie, cât de greu e să găsești un loc de muncă înainte de 24 sau după 45 de ani, iar statisticile pentru România doar constată acest fenomen, tinerii  având un șomaj de 22%, iar cei peste 45, aproape 10%.

graf

În același timp, în UE, vârsta medie de pensionare, conform tabelului de mai jos, s-a mărit de la 62,47 ani (2009) la 64,63 ani (2015) ceea ce înseamnă că peste alți 20 de ani media de pensionare pe UE va fi de 71,83 ani, dacă se menține trendul.

graf1

Asta arată că tendința înlocuirii forței de muncă este identică cu noul trend de înlocuire a telefoanelor, laptopurilor şi a autoturismelor pe care le schimbăm după o perioadă doar pentru că sunt uzate moral chiar dacă ele încă funcționează bine.
Totuși, omul după 45 are o bogată experiență și poate fi foarte util societății, iar cum vârsta de pensionare deja a depășit 64 de ani înseamnă că societatea trebuie să găsească soluții pentru a-i repune pe șine pe cei excluși din viața economică și implicit socială.
Asta își propune proiectul „Break down, Break out” pentru șomeri de lungă durată, să găsească soluții pentru a dinamiza, reintroduce în circuitul economic pe acești oameni rămași fără slujbe după 45 de ani.
Asociaţia de Studii Socio-Economice (ASSE) participă în calitate de partener de practică, precum și de cunoaștere, alături de alți parteneri din șapte țări în cadrul acestui proiect coordonat de Universitatea din Chester, Marea Britanie.
În acest proiect inovativ Erasmus+ s-a mers pe mai multe direcții. ASSE a standardizat un model pentru studiile de caz  astfel încât grupul țintă, șomeri peste 45 ani, să poată fie consiliat profesionist fără scăpări. Pe de altă parte ținând cont de specificitatea României – aproape toți cetățenii au o bucată de pământ – grupul țintă a hotărât să participe la instruiri practice în sere, realizate cu ajutorul firmelor Sere Universal SRL și Serele de flori CDF Craiu Construct SRL din Daneţi, instruiri care să le acorde o șansă celor din grupul țintă de a cultiva pământul pe care-l dețin, chiar dacă o fac doar pentru a subzista.
Alți parteneri din proiect, în general cei din Vest, merg pe capacitarea grupurilor lor țintă (şomeri peste 45 ani) de a deveni antreprenori, însă ASSE se îndoiește că vor putea deveni antreprenori oameni fără capital, cu o educație precară – doi din trei șomeri la nivel UE au absolvit doar 8 clase – și având alte diverse probleme de sănătate, obligații familiale, dependențe, etc. ASSE totuși sprijină și această cale dar nu ca un panaceu universal cum îl dezvolta alți parteneri din proiect, ci doar ca excepții pentru cei care pot fi capacitați în această direcție.
Metodologia celei mai bune practici – aplicate de partenerii din proiect – va fi punctată funcție de numărul de șomeri care sunt scoși din starea de apatie și care își găsesc de lucru, încep să lucreze pentru sine sau pornesc o afacere a lor.
ASSE dorește să rezolve concret probleme. Astfel va pune la dispoziție gratis celor din grupul țintă – care pornesc o afacere – instrumente cum ar fi un program de contabilitate pentru PFA care va fi finalizat de către firma ServoBit SRL în luna octombrie 2016, dar și un website/web shop care să promoveze afacerea și să sporească vânzările, realizat de aceeași firmă, iar gratuitatea va fi asigurată prin amabilitatea patronatului respectivei firme.
Totodată conexiunile realizate inter-țări în cadrul grupurilor țintă sunt importante și constituie o soluție având în vedere oportunitățile create de comerțul on-line ce poate face joncțiunile dintre o geantă – făcută de mână in România – cu o rochie, o pereche de pantofi făcute in Italia de ex.
Pentru șomerii de lungă durată proiectul își propune să-i capaciteze și dinamizeze astfel încât să își găsească singuri de lucru, ca proprii angajați sau în economia de subzistență pentru perioada de timp dintre 45 şi 65 de ani.
Având în vedere studiul făcut de ASSE pe grupul țintă, atragem atenția asupra faptului ca abandonul școlar timpuriu alimentează atât marea masă a șomerilor cât și a delicvenților de mai târziu.  ASSE sfătuiește părinții să să-și sprijine copiii nu doar sa frecventeze școala dar și să-i sprijine să învețe pe cei mici, muncind cu ei acasă astfel încât copiii lor să se ducă de drag la școală ca să capete cunoștințele și abilitățile necesare de a se descurca în viață amânând sau evitând situația de fi șomer.

graf2

de Dan Rotariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS