Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv, vineri, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul „Referendumul“.
Un complet de cinci judecători, condus de Livia Stanciu, a majorat pedeapsa în cazul lui Liviu Dragnea de la un an închisoare cu suspendare, cât primise la instanța de fond, la doi ani de închisoare cu suspendare.
De asemenea, completul a majorat și termenul de încercare în cazul liderului PSD de la trei la patru ani.
Tot acum, Instanța Supremă a menținut sentințele date în cazul celorlalți inculpați din acest dosar, cu excepția a doi dintre ei – Adriana Vespe și Daniela Vlăduț – acestea fiind achitate.
Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul „Referendumul“ la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel de cei condamnați, inclusiv de Liviu Dragnea.
Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex
Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid cu scopul de a obține unele foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea pe care o reprezenta, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.
În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.
În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, preciza DNA.
De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiați ai săi (membri de partid din județul Teleorman, unde îndeplinea funcția de președinte al Consiliului Județean) să facă tot ce le stă în putință, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.
Procurorii arată că demersul lui Dragnea a fost susținut de 74 de persoane, președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt, în sarcina cărora s-a reținut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.
Dragnea rămâne președinte al PSD
Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat vineri că în urma discuțiilor cu colegii săi de partid a decis să rămână președinte al PSD.
„Am avut o discuție colegială, unii zic că a fost CEx, alții că nu a fost. Pe mine m-a interesat să am această discuție cu colegii președinți de organizații județene și din Biroul Permanent Național pentru a asculta punctul lor de vedere generat de această sentință pe care eu o consider profund nedreaptă. (…) Decizia sau părerea majorității aproape unanimă a fost că o retragere a mea poate să destabilizeze toate activitățile de campanie. Am decis să rămân în continuare în această funcție“, a spus Dragnea.
Zgonea îşi dă demisia din PSD?
Valeriu Zgonea, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi secretar general adjunct al PSD, a declarat vineri, după reuniunea liderilor social-democraţi, că se va gândi „până luni“ dacă îşi dă demisia din PSD.
Zgonea a plecat înainte de finalul reuniunii, convocată după ce Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul „Referendumul“, şi a fost întrebat de un ziarist dacă intenţionează să îşi dea demisia din partid.
„O să mă gândesc până luni“, a răspuns el, vizibil iritat.
Întrebat cum comentează declaraţiile lui Victor Ponta, care a scris pe Facebook că Dragnea trebuie să „ferească PSD de toţi «ofiţerii» acoperiţi sau descoperiţi care vor să îl preia“, Valeriu Zgonea a replicat: „Să spună public dacă are ceva cu mine personal“.
Codrin Ştefănescu a confirmat o dispută în reuniunea de la sediul PSD.
„Ne-am certat. Eu nu înţeleg ce vrea Valeriu Zgonea. Ce vrei, ce urmăreşti? Vrei CEx (comitet executiv naţional – n.r.), vrei adunare?, l-am întrebat. Nu a cerut nimic concret, nu a spus «dom’ne, vreau demisie»“, a declarat Codrin Ştefănescu, care crede că Zgonea nu va demisiona din PSD.
Însă „orice relaţie de comunicare a mea cu Zgonea pe orice fel de subiect s-a cam încheiat“, a adăugat Codrin Ştefănescu.