4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAstăzi se serbează Ziua internațională a diversității biologice

Astăzi se serbează Ziua internațională a diversității biologice

Ziua a fost aleasă după data de 22 mai 1992 când a fost adoptat, cu prilejul Conferinței de la Nairobi, textul Convenției privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenții sunt conservarea diversității biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil și partajarea corecta și echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice, potrivit AGERPRES.

Inițial această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 49/119, din 19 decembrie 1994, spre a fi celebrată la 29 decembrie, reprezentând data la care a intrat în vigoare Convenția privind Diversitatea Biologică (29 decembrie 1993). Data stabilită fiind foarte aproape de sfârșitul anului, o perioadă marcată de vacanțe în multe țări, a făcut dificilă organizarea evenimentelor dedicate zilei, ceea ce a dus, ulterior, la schimbarea acesteia.

România a semnat Convenția privind diversitatea biologică la 5 iunie 1992 și a ratificat-o la 13 iulie 1994. Părțile semnatare ale Convenției, conștiente de valoarea ecologică, socială, economică, științifică și culturală a diversității biologice, de importanța pentru evoluția și conservarea sistemelor de susținere a biosferei, au recunoscut că un număr mare de comunități locale depind de resursele biologice pe care se bazează modurile de viață tradiționale.

 ”Integrarea biodiversității; Susținerea oamenilor și a mijloacelor de existență”

Tema sub care este marcată în 2016 Ziua internațională a diversității biologice este ”Integrarea biodiversității; Susținerea oamenilor și a mijloacelor de existență’, scrie AGERPRES’. Biodiversitatea este fundamentul vieții și al serviciilor esențiale oferite de ecosisteme. Prin urmare, ea stă la baza mijloacelor de trai ale oamenilor și a dezvoltării durabile în toate domeniile de activitate, inclusiv sectoare ale economiei precum agricultura, silvicultura, pescuitul și turismul. Prin stoparea pierderii biodiversității se investește în oameni, în viața și bunăstarea planetei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS