Procurorii DNA susțin că, în perioada 29 aprilie – 13 mai, după ce au fost relatate în presă aspecte privind faptele săvârșite de reprezentanții Hexi Pharma, Dan Condrea a transferat sume din conturile personale în cele ale Ulianei Ochinciuc – 229.024 euro și fratelui acesteia – 320.000 de euro, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite.
Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de SC Hexi Pharma CO SRL pentru evaziune fiscală și spălare de bani și față de Flori Dinu, director general al firmei, pentru complicitate la evaziune fiscală.
Tot în acest dosar, Uliana Ochinciuc este anchetată, sub control judiciar, pentru spălare de bani. Măsura a fost luată și față de fratele acesteia, Radu Ochinciuc, acuzat de aceeași faptă.
De asemenea, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD și Hatom Limited LTD, ambele din Cipru, pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, și Miron Panaitescu, administrator la mai multe societăți comerciale, pentru spălare de bani, aflat în prezent în penitenciar.
DNA susține că, în perioada 2008 – 2016, Hexi Pharma a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la aproximativ 8 milioane de lei.
„Societatea înregistra achiziții de la două societăți înregistrate în Cipru, având ca obiect substanțe active folosite în procesul de producție a biocidelor. În realitate, achizițiile erau realizate de către Hexi Pharma direct de la firmele producătoare din Germania, așa cum rezultă din documentele obținute din această țară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajații Hexi Pharma, care se ocupau și de realizarea plăților către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România“, se arată într-un comunicat al DNA transmis ieri Agerpres.
Prin operațiunile menționate, susțin procurorii, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de peste 53,5 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 12 milioane de euro, în condițiile în care valoarea reală a bunurilor achiziționate a fost de aproape 4,7 milioane de lei, echivalentul a peste un milion de euro.
„Având în vedere caracterul fictiv al operațiunii de intermediere, diferența de preț înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat. Suspecta Hexi Pharma a fost ajutată la săvârșirea acestor fapte de către persoanele juridice înregistrate în Cipru, respectiv CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD și Hatom Limited LTD, societăți afiliate companiei din România, care figurau în aceste tranzacții ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societății române“, se spune în comunicat.
Anchetatorii au constatat că din extrasele bancare ale acestor societăți rezultă că activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura rațiune pentru care au fost înființate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive.
„Societățile nu au angajați, nu au alți parteneri de afaceri și nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele îndeplinite în numele lor aparținând în realitate reprezentanților Hexi Pharma. Având în vedere că dispozițiile Codului fiscal referitoare la prețurile de transfer interzic în mod expres ca tranzacțiile dintre societăți afiliate să se realizeze la prețuri mai mari decât cele de piață, în înscrisurile întocmite a fost ascunsă împrejurarea că toate aceste societăți erau controlate de aceeași persoană. Astfel, în registrele publice din Cipru, societățile figurează cu acționari și directori nominali cetățeni ciprioți, însă din documentele de înființare obținute în cursul urmăririi penale rezultă că beneficiarul real al CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD și Hatom Limited LTD este Dan Condrea, asociatul majoritar al Haxi Pharma“, au reținut procurorii.
DNA menționează că la săvârșirea faptelor a participat și Flori Dinu, care a semnat un contract și acte adiționale cu societatea Hatom Limited, prin care compania cipriotă a fost interpusă în mod fictiv în relația comercială cu furnizorii externi din Germania, în scopul majorării în mod nejustificat a prețului bunurilor achiziționate și a diminuării impozitului pe profit datorat.
În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile și conturilor bancare dobândite prin infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani, bunuri supuse confiscării speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, după cum urmează: 23 de imobile situate în municipiul București și județul Ilfov, 32 de autoturisme, utilaje, echipamente și instalații destinate procesului de producție și conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveția și Germania de către persoanele care au participat la săvârșirea infracțiunilor sau care au obținut beneficii în urma acestora.
Condrea a transferat 550.000 de euro familiei Ulianei Ochinciuc
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei