Locutorii judeţului Gorj s-au trezit devreme duminică pentru a-şi vota primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni. În ciuda prognozelor pesimiste, ieri condiţiile meteorologice au fost bune şi nu i-au împiedicat pe cetăţeni să iasă din casă, să îşi exercite dreptul constituţional la vot. Pe buletinele de vot au fost aproape o mie de candidaţi, iar persoanele cu drept de vot au avut o ofertă bogată, cel puţin din punct de vedere numeric. Un număr de 303.256 de gorjeni cu drept de vot au fost aşteptaţi la urne pentru a-şi alege favoriţii la funcţiile de primar, consilieri locali şi consilieri judeţeni. Autorităţile organizatoare au dispus amenajarea a 332 de secţii de votare în judeţul Gorj, din care 56 în municipiul Târgu Jiu.
Cei mai harnici alegători
Cetăţenii din Bărbăteşti, Săcelu, Arcani, Stoina şi Berleşti au fost cei mai conştincioşi, ieri de dimineaţă, şi s-au prezentat la urne pentru a-şi alege primarii, consilierii locali şi judeţeni. Potrivit Biroului Electoral Judeţean de Circumscripţie Gorj, la ora 10:00 18,90% dintre cetăţenii cu drept de vot din comuna Bărbăteşti s-au prezentat la urne, aceştia fiind urmaţi de localnicii din Săcelu şi Arcani, prezenţa lor fiind de 17,93%, respectiv 17,48%. Cea mai redusă participare la vot s-a înregistrat în Târgu Jiu, 5,25%, Ţânţăreni 6,57%, Bumbeşti Jiu 7,16%, urmate de localităţile Albeni şi Schela, unde prezenţa la vot a fost, până la ora 10:00, de 7,65%, respectiv 7,70%. Preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană, judecătorul Ion Stănulescu a anunţat că în 55 de localităţi din Gorj, prezenţa la vot a fost superioară mediei calculate la nivel judeţean, care a fost de 10%. Prezenţa la urne a fost mai bună după prânz, când la ora 14,00 votaseră peste 92.000 de alegători, procentul înregistrat fiind de 30,4%.
Cum au votat politicienii?
Social-democraţii Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu, şi Ion Calinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, au votat de dimineaţă şi au fost însoţiţi în secţiile de votare de către fostul premier Victor Ponta. „Am făcut ce trebuia să fac de fiecare dată, şi am şi făcut din 2004, votez alături de colegii mei de la Târgu-Jiu, şi tot ca din 2004 sunt convins că o să câştige şi o să câştigăm aici. Eu votez unde am buletinul, dar cu inima tot aici sunt. Ca de fiecare dată azi votez şi îi susţin pe toţi Meşterii Manole din România – cei care nu obosesc să construiască, cu orice preţ şi orice risc, chiar dacă ştiu că vin mereu alţii să dărâme tot de fiecare dată!”, a spus Victor Ponta. La rândul lor, Cârciumaru şi Călinoiu au spus că au votat pentru un viitor mai bun al judeţului şi al municipiului Târgu Jiu. Florin Cârciumaru a votat la Şcoala din Vădeni, alături de soţie: „Am votat pentru continuitate, pentru a duce mai departe proiectele începute în anul 2016 şi pentru a promova proiecte foarte importante pentru oraşul Târgu Jiu, proiecte prevăzute în programul meu electoral. Îmi doresc ca alături de Ion Călinoiu şi de Victor Ponta să ducem mai departe proiectele de modernizare a municipiului Târgu Jiu”, a declarat Florin Cârciumaru, candidat pentru al cincilea mandat de primar la Târgu Jiu. Preşedintele Consiliului Judeşean Gorj, Ion Călinoiu, care a votat la secţia de votare din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi, din Târgu Jiu, s-a declarat optimist în urma scrutinului. „Eu sunt un optimist. O să trecem de această perioadă pe care o trăim acum. Este un guvern slab, dar o să avem o administraţie performantă şi un guvern performant pentru binele gorjenilor”, a menţionat Ion Călinoiu.
Ce au declarat contracandidaţii
Favorit la un post de conducere în Consiliul Judeţean Gorj, vicele PSD Gorj, Cosmin Popescu a votat la Şcoala Primară din cartierul Romaneşti, iar viceprimarul din Târgu Jiu la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu”. De asemenea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, a votat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu. Candidatul PMP, Liviu Andrei, s-a prezentat la vot la primele ore ale dimineții. Andrei a venit însoțit de familie și a fost așteptat la intrarea la urne de Ion Săvoiu, Scarlat Iriza și Vasile Popeangă. Fostul prefect de Gorj a declarat că a votat pentru schimbare. „M-am dus la vot cu gândul de schimbare. De luni aştept ca împreună cu echipa de consilieri să ne strângem la masă să reorientăm oraşul Târgu Jiu şi judeţul Gorj. Sperăm să fie un vot mare, sper ca schimbarea să se producă şi să avem acele rezultate care să ne fie favorabile”, a spus Liviu Andrei, candidat la fotoliul de primar de Târgu Jiu şi de consilier judeţean.
Prefectul a votat la Liceul de Artă
Totodată, candidatul PNL la postul de primar de Târgu Jiu, Octavian Lupulescu, a spus că a votat pentru o viaţă mai bună: „Am votat pentru o viaţă mai bună a oamenilor din Târgu Jiu şi din Gorj. Am votat pentru respectarea legii de către toată lumea, începând cu noi şi terminând cu oamenii din Gorj. Am votat pentru locuri de muncă şi pentru ca oamenii să se întoarcă acasă de acolo de unde sunt. Am votat pentru copiii noştri, să ştie că se va putea trăi mai bine şi aici”, a precizat Lupulescu. De asemenea, candidatul PNL la şefia Consiliului Judeţean Gorj, Dan Vâlceanu, a afirmat că a votat pentru generaţia sa: „Am votat pentru generaţia mea. Am votat pentru un alt viitor şi pentru un viitor în judeţul Gorj şi în municipiul Târgu Jiu. Am votat pentru ca legea să fie adusă în municipiul Târgu Jiu şi pentru ca judeţul Gorj să fie unul al locurilor de muncă”, a menţionat Vâlceanu. Prefectul de Gorj, Gheorghe Paraschivu, a votat la ora 10,30, la secția 36, din cadrul Liceului de Artă din Târgu Jiu. „Am votat la secţia 36 din cadrul Liceului de Arte şi am votat pentru binele locuitorilor judeţului Gorj şi ai cetăţenilor municipiului Târgu Jiu”, a declarat Gheorghe Paraschivu. De asemenea, subprefectul Sorin Arjoca a votat de la ora 11,00, la secția 40, din cadrul Școlii „Sfântul Nicolae”.
Incidente electorale
Pe parcursul scrutinului nu au fost semnalate probleme deosebite. Mai mulţi cetăţeni, din comuna Turcineşti, au fost surprinşi în timp ce consumau băuturi alcoolice, la o terasă din apropierea unei secţii de votare. Şeful Postului de Poliţie din Turcineşti l-a avertizat pe ospătar să nu mai servească băuturi alcoolice clienţilor, până la ora 21,00. Potrivit legii, vânzarea şi consumul de alcool sunt interzise pe o rază de 500 de metri în jurul secţiei de votare. De asemenea, potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, un bărbat de 29 de ani, din comuna gorjeană Bâlteni, a fost amendat cu 2.000 de lei de poliţie pentru încălcarea legii electorale. Bărbatul a aruncat dintr-o maşină manifeste denigratoare, pe raza comunei Fărcăşeşti.
Călinoiu, reclamat la BEJ
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a fost reclamat la Biroul Electoral Judeţean Gorj, de către reprezentanţii PNL, că a votat la o altă secţie de votare decât cea la care era arondat, pentru a fi alături de fostul premier Victor Ponta. Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean Gorj, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj ar fi fost radiat de pe lista unde trebuia să voteze. Ion Călinoiu a spus că fiind candidat la Consiliul Judeţean ar fi avut dreptul să voteze la orice secţie de votare. De amintit că preşedintele Consiliului Judeţean Gorj nu mai este ales prin vot direct, ci din rândul consilierilor judeţeni. Ion Călinoiu aparţinea de secţia de votare din cadrul Colegiului Comercial „Virgil Magdearu” şi a votat la secţia de votare amenajată în cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.
Preşedintă de secţie de votare, amendată
Președinta unei secții de votare din localitatea gorjeană Vierșani a fost sancţionată de poliţie pentru că a însoţit în cabina de vot o persoană cu dizabilităţi. Şefa secţiei a încălcat astfel legea electorală. Potrivit acesteia, persoana cu dizabilităţi ar fi trebuit să aleagă un membru din cadrul comisiei din secţie. Amenda în astfel de cazuri este de până la o mie de lei.