Marele avantaj al titlurilor de stat, ca instrument de economisire/investire, este acela că persoana fizică deținătoare a titlului nu plătește impozit de 16% pe câștig. Ministerul Finanțelor susține că dobânzile anunțate la emiterea titlurilor de stat sunt mai mari decât dobânzile oferite de bănci celor care constituie depozite la termen, iar Finanțele plătesc respectivele dobânzi anual, la o dată de referință, sau la scadența titlului.
Statul își acoperă deficitul bugetar cu bani de la populație, de la bănci și de la firme, prin emiterea de titluri de stat și certificate de trezorerie și obligațiuni de stat. La finele anului 2015, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) publica pe site-ul propriu modalitatea prin care ar urma să se acopere, în 2016, deficitul bugetar de 2,8% din produsul intern brut (PIB) de aproximativ 21 de miliarde de lei, din care 50% va fi acoperit de pe piața internă, iar 50% de pe cea externă. „În vederea finanțării deficitului de stat și refinanțării datoriei publice, în luna iunie 2016 se aprobă prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discount și a obligațiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 3,4 miliarde de lei (…)“, anunța MFP în Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe anul 2016.
Statul s-a împrumutat mulți ani la rând de pe piața internă, prin emiterea de titluri de stat care se vindeau prin Trezoreriile de pe lângă Fisc. La vremea respectivă, aceste titluri erau prezentate de către Finanțe drept „instrumente de investire cu dobândă fixă și cu câștig sigur“, în sensul că la scadență statul oferea o dobândă certă, în momentul răscumpărării titlurilor de stat vândute populației. Apoi, ani buni, această emisiune de titluri a fost întreruptă, iar deficitele publice se acopereau prin împrumuturi la FMI și la alți creditori de pe piața externă.
De anul trecut, Finanțele au reluat procedura de a se finanța acoperirea deficitului bugetar prin emisiunea de titluri de stat care se vând persoanelor fizice și firmelor din țară.
Titlurile de stat emise anul acesta pot fi cumpărate de pe Bursă
Prima emisiune de titluri de stat a avut loc în primele zile ale lunii iunie, iar până la finele lunii mai sunt programate încă cinci emisiuni. Reprezentanții Trezoreriei Statului au anunțat că titlurile de stat vor putea fi cumpărate prin intermediul Bursei de Valori București (BVB), atât cele ce vor fi emise anul acesta, cât și cele de anul trecut, astfel încât să poată fi vândute pe Bursă de populație în orice moment, în cazul în care oamenii au nevoie urgentă de bani și nu mai pot aștepta scadența. Pe site-ul www.bvb.ro, la secțiunea „Financial Instruments“, sunt afișate printre obligațiunile municipale și titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice pe data de 2.06.2016. Vineri, la ora prânzului, valoarea acelor titluri de stat cotate pe segmentul principal al BVB era de 101 lei, în scădere cu 0,20% față de ziua precedentă. Astfel de titluri de stat de pe Bursă pot fi achiziționate prin intermediul unui broker, adică unei societăți de servicii de investiții financiare (SSIF).
Potrivit unui comunicat al MFP, noua emisiune de titluri de stat care va fi lansată în iulie pentru persoane fizice are valoarea totală de 100 de milioane de lei, însă valoarea unui titlu scade la 100 de lei, față de 1.000 de lei, cât era anul trecut, pentru a putea ca mai mulți oameni să aibă acces la astfel de titluri. Scadența titlurilor de stat va fi la doi ani, cu plata anuală a dobânzii. Ministerul Finanțelor a scăzut valoarea nominală a unui cupon tocmai pentru că anul trecut s-a subscris doar 65% din suma pusă în joc pentru titluri de stat. Finanțele nu au anunțat de pe acum dobânda ce va fi plătită persoanelor care cumpără titluri de stat, dar au dat asigurări că va fi mai mare decât dobânzile practicate de bănci la depozitele în moneda națională, dobânzi care sunt sub 2% pe an. Așadar, dobânda pe care o va plăti statul populației va fi anunțată la noua emisiune din iulie. Asemenea titluri se pot cumpăra și de la băncile participante la program.
Titlurile emise anul trecut aduc câștig de 21,5 lei/titlu
Ministerul Finanțelor a anunțat că va plăti la finele lunii iunie 2016 dobânzile pentru titlurile de stat emise anul trecut, dobânzi care sunt de 21,5 lei pe fiecare titlu. Potrivit conso.ro, titlurile de stat au fost emise în iunie anul trecut, pe un termen de doi ani, cu o valoare nominală de 1.000 de lei pe titlu, la o dobândă de 2,15%, plătibilă anual. Încasează dobânda cei care dețin aceste titluri la data de referință, respectiv la data de 22 iunie 2016, și care au la acea dată conturi deschise fie la o bancă agreată de MFP ca dealer primar, deci la o instituție de credit care a participat la licitația de emitere a titlurilor de stat, fie prin intermediul unei societăți de servicii de investiții financiare. Cu alte cuvinte, cine a cumpărat un titlu cu valoare nominală de 1.000 de lei anul trecut câștigă acum 21,5 lei pentru acel titlu, fără să mai achite vreun impozit persoana care încasează dobânda.
Foarte important de menționat este faptul că la titlurile de stat nu se percepe impozit pe câștig, la fel cum se întâmplă în cazul în care populația depune banii în bănci, iar pentru dobânda plătită la depozitele constituite, deponentul trebuie să plătească la stat 16% din acel câștig.
Certificate de trezorerie cu discount
Statul își finanțează deficitul bugetar și prin alte instrumente, cum ar fi certificatele de trezorerie cu discount, care se vând prin intermediul băncilor care participă la licitația ce va fi organizată pe 23 iunie. Prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 811/2016 privind prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discount și a obligațiunilor de stat de tip benchmark (cu continuitate) aferente lunii iunie 2016, la Anexa nr. 1 se anunță calendarul licitațiilor pentru obligațiuni de stat pe parcursul lunii iunie, prima licitație a avut loc pe 2 iunie, cu maturitate pe 15 ani, iar dobânda acumulată anunțată de Ministerul Finanțelor ar fi 500,77 lei pe titlu. Pentru cupoanele de obligațiuni cu scadență la 3, 5, 7 sau 10 ani, pentru care se vor organiza licitații pe parcursul acestei luni, dobânda acumulată variază între 20,89 lei pe titlu (pentru cele cu maturitate la trei ani), până la maximum 85,59 lei pe titlu (pentru cele cu scadență la șapte ani), conform aceleiași Anexe 1 la Ordinul 811. La acele certificate au acces băncile agreate de MFP drept „dealeri primari“. Ulterior, populația poate cumpăra obligațiuni de stat prin intermediul băncilor care vor câștiga licitațiile. „Eu am cumpărat anul trecut prin intermediul unei bănci. Sunt investiții sigure, cu câștig garantat. Nu se mai dau prin Trezorerie, cum era în urmă cu zece ani“, a spus un craiovean, care preferă de ani buni astfel de plasamente în obligațiuni și titluri de stat.
Loterie cu premii la scadența titlurilor de stat
Pentru a atrage cât mai mulți români să cumpere titluri de stat, deci pentru a se finanța cât mai mult din deficitul bugetar cu banii populației, Finanțele au anunțat că la scadența titlurilor de stat ce se emit în iunie 2016 se va organiza „o loterie aniversară“ la care se vor acorda premii de 1.000 de lei pentru fiecare din 100 de câștigători selectați la loterie, care dețin titlurile de stat până la scadență.