Premierul Dacian Cioloş a anunţat miercuri că guvernul îşi propune adoptarea în toamnă a unui nou pachet de măsuri de debirocratizare care să vizeze în mod special mediul economic.
„O să venim cu un nou pachet de simplificare, care să vizeze cu precădere mediul economic. Am avut discuţii deja cu companii, cu sectorul privat, şi am deja sugestii de simplificare, şi în toamnă, cred în septembrie, vom veni cu un nou pachet“, a spus Cioloş la postul public de televiziune.
El a precizat că în prima fază administraţia nu a fost „foarte reactivă“ la propuneri, reacţia fiind că nu există legi care să impună o simplificare.
Premierul Dacian Cioloş a reiterat faptul că a trimis miercuri scrisori de însărcinare miniştrilor care au în subordine servicii publice şi agenţii care intră în contact direct cu cetăţeanul pe punctele specifice prevăzute de ordonanţa de urgenţă referitoare la debirocratizare.
Conform scrisorilor, ministerele urmează să desemneze până la data de 15 iulie 2015 o persoană din minister care va fi responsabilă cu aplicarea şi monitorizarea măsurilor din pachetul pentru simplificare.
Totodată, ministerele vor lua toate măsurile necesare pentru aplicarea efectivă a ordonanţei şi a memorandumului, urmând a înainta un raport către guvern în termen de 40 de zile de la emiterea ordonanţei care va preciza inclusiv numărul documentelor solicitate şi taxele aferente serviciilor furnizate de către ministere. De asemenea, ministerele vor transmite raportări lunare privind stadiul implementării pachetului legislativ de simplificare şi debirocratizare, a informat guvernul.
Noii miniştri Mircea Dumitru, Sorin Buşe şi Maria Ligor au depus jurământul
Noii miniştri Mircea Dumitru (educaţie), Sorin Buşe (transporturi) şi Maria Ligor (relaţia cu românii de pretutindeni) au depus ieri jurământul de învestire în funcţie, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Dacian Cioloş.
Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis miniştrilor care au depus jurământul că le urează succes, având în vedere că au de „păstorit“ domenii sensibile şi grele – educaţia, infrastructura, relaţia cu românii din diaspora.
„Aveţi domenii sensibile şi grele de păstorit, vă doresc să aveţi succes“, a spus şeful statului în încheierea ceremoniei de la Cotroceni.
„Românii din afara graniţelor ţării sunt în atenţia noastră şi nădăjduiesc că veţi găsi căile cele mai potrivite de a arăta că ne pasă de ei şi, în acelaşi fel, vă rog să-i convingeţi că avem nevoie de ei“, a fost mesajul preşedintelui către Maria Ligor, noul ministru pentru relaţia cu românii de pretutindeni.
„Pe oricine întrebaţi în ziua de azi de ce anume are nevoie România pentru a se dezvolta mai bine, o să vă spună de infrastructură. Deci este clar, toată lumea va fi cu ochii pe dumneavoastră ca să mişcaţi lucrurile. Sunt nenumărate şantiere, şi începute, şi abandonate, şi în pregătire. Vă doresc mult succes, aveţi de lucru“, i-a atras atenţia Iohannis ministrului transporturilor, Sorin Buşe.
„Domnule ministru al educaţiei, dumneavostră preluaţi un domeniu care, din mai multe motive, mi-este foarte drag. Noi doi am discutat în repetate rânduri, dumneavoastră în calitate de rector, despre ce ar trebui făcut. Am constatat cu ocazia acestor discuţii că avem abordări similare. Sunt multe lucruri de rezolvat, eu vă doresc mult succes. Aveţi grijă de România educată!“, l-a îndemnat şeful statului pe Mircea Dumitru.
Cine sunt noii miniştri: un rector, un inginer în industria auto şi un ambasador
Noul ministru al educaţiei, Mircea Dumitru, a fost până în prezent rector al Universităţii din Bucureşti, fiind la al doilea mandat.
În mandatul său de rector al Universităţii din Bucureşti, în iulie 2012, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a analizat şi a decis că premierul în funcţie la acea dată, Victor Ponta, a plagiat în teza sa de doctorat „Curtea Penală Internaţională“, susţinută sub îndrumarea lui Adrian Năstase, la Facultatea de Drept a Universităţii.
A fost membru al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare în 2012 şi a fost numit în noul consiliu în 2016.
În perioada 2000-2008 a fost decan al Facultăţii de Filosofie de la Universitatea din Bucureşti. Din 1998 este doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti şi, din acelaşi an, doctor în filosofie la Tulane University din SUA.
Sorin Buşe, care va prelua portofoliul transporturilor, are o experienţă de peste 25 de ani în industria auto globală, între septembrie 2010 şi mai 2015 fiind vicepreşedinte al Inginerie Renault Globale şi Directorul General al Renault Technologie Roumaine (RTR).
Anterior, tot în cadrul grupului Renault, în perioada iulie 2009 – septembrie 2010, a fost director general adjunct al RTR, iar în perioada septembrie 2008 – iunie 2009, inginer-șef adjunct pentru Rusia.
Emigrat în Canada în perioada 1990-1996, Sorin Buşe a lucrat în industria automobilelor nord-americană, prestând şi servicii de inginerie pentru General Motors.
Noul ministru delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, este diplomat de carieră din 1996, fiind în prezent ambasador al României în Canada. Ea a preluat postul de la Ottawa la sfârşitul lunii mai 2013.
Între iulie 2006 şi august 2011 a fost ambasadorul României în Regatul Spaniei şi reprezentant permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului. Anterior, în perioada 2003-2006, a fost director general pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, în timpul negocierilor de aderare la UE, contribuind la finalizarea negocierilor şi la pregătirile pentru semnarea Tratatului de Aderare.
Maria Ligor a mai lucrat la misiunea diplomatică a României pe lângă UE, la Bruxelles, la Ambasada României la Luxemburg, cu stagii la Parlamentul European şi la Consiliul Europei, la Strasbourg. Dragoş Tudorache, şeful cancelariei premierului, va asigura interimatul la Ministerul Comunicaţiilor.