3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateArderile necontrolate de miriști în continuă creștere în Olt

Arderile necontrolate de miriști în continuă creștere în Olt

Pe teritoriul judeţului Olt, în ultima perioadă, s-a amplificat fenomenul de ardere necontrolată a miriştilor şi vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole, astfel că în perioada 04.07-12.07.2016 la nivelul judeţului Olt s-au înregistrat 38 de  arderi necontrolate, tendința fiind în continuă creștere (numai în ultimele 12 ore înregistrându-se 13).
În perioada menţionată, echipajele I.S.U. Olt au intervenit la stingerea a 28 arderi necontrolate de vegetaţie uscată şi mirişti (9 fiind stinse în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Uregnță şi doar unul fiind stins de SVSU).
Localităţile în care s-au înregistrat cele mai multe intervenţii pentru localizarea, lichidarea şi limitarea efectelor arderilor de  mirişti sunt: Slatina (3 intervenții), Milcov (3 intervenții), Redea (3 intervenții), Osica de Jos, Gîrcov, Brastavăţu, Cezieni, Sâmbureşti, Grojdibodu, Corabia, Osica de Sus, Vişina Veche, Dăneasa, Piatra-Olt, Brastavăţu, Vişina, Călui, Drăgăneşti Olt, Potcoava, Curtişoara, Izbiceni.

Având în vedere că numărul arderilor necontrolate este în creştere, cu toate că au fost informaţi/instruiţi toţi primarii şi şefii de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă asupra obligaţiilor ce le revin în acest sens, cadrele Inspecţiei de Prevenire vor executa controale la campania agricolă,  dar şi la primăriile pe a căror rază s-au înregistrat astfel de intervenții.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente potenţial generatoare de situaţii de urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab” al judeţului Olt atenţionează atât cetăţenii cât şi instituţiile şi operatorii economici asupra obligativităţii respectării  prevederilor legale în vigoare în domeniul apărării împotriva incendiilor ce se pot produce pe timpul sau după finalizarea campaniei de recoltare a cerealelor păioase.
Pentru nerespectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale, cetăţenii riscă primirea unor sancţiuni contravenţilonale şi anume:
Amendă contravenţională da la 100 la 500 lei pentru:
– neluarea tuturor măsurilor pentru stingerea jarului rezultat în urma arderilor miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale;
Amendă contravenţională da la 500 la 1000 lei pentru:
-folosirea maşinilor şi utilajelor agricole fără dispozitive ori site parascântei;
Amendă contravenţională da la 1000 la 2500 lei pentru:
– arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale fără obţinerea permisului de lucru cu foc;
– neluarea tuturor măsurilor pe timpul arderii pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
– neamenajarea corespunzătoare a locurilor unde se utilizează focul deschis în condiţii şi la distanţe ce favorizează propagarea focului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS