2.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEveniment cultural unicat la Palatul Marincu din Calafat: Expoziţie cu peste 500 de lucrări Silviu Bârsanu

Eveniment cultural unicat la Palatul Marincu din Calafat: Expoziţie cu peste 500 de lucrări Silviu Bârsanu

Artistului plastic Silviu Bârsanu
Artistului plastic Silviu Bârsanu

Miercuri, la Muzeul de Artă – Palatul „Marincu“ din Calafat, începând cu ora 19.19, va avea loc un eveniment cultural aparte: un RĂSCRUCI dedicat artistului plastic Silviu Bârsanu (foto) cu prilejul aniversării zilei de naştere a acestuia, 51 de ani pe 3 august. Grupul său de prieteni din Craiova, reuniţi sub „bagheta“ arhitectului-muzician Cristian Ciomu, vor susţine un preambul artistic, urmat de vernisajul expoziţiei de happening Silviu Bârsanu-51 şi prietenii săi: Laurenţiu Dimoiu, Robert Mitrache şi Nicoleta Nistor.

La Răscruciul de la Calafat şi-au anunţat participarea şi Oana Stancu, Ilinca Zamfir, Mircea Suchici, Marcel Voinea şi Iulian Albu, aceştia fiind cei care vor „acompania“ muzical evenimentul de la Calafat, prefaţat astfel de arh. Cristian Ciomu: „Silviu Bârsanu este un artist craiovean aflat mereu în competiţie cu ceilaţi artişti, dar şi cu el însuşi, mereu în căutarea muzei care să-l inspire şi să dea un sens ideilor sale despre frumos ca expresie estetică, semnat «S13», pe care-l descoperă în miraculosul său OZN, cum şi-a botezat atelierul-mansardă din strada Bărăganului (Craiova). Este exigent, chiar intolerant atunci când ceva îl împiedică să-şi pună în aplicare ideile sale dedicate creaţiei în artele plastice: pictură, grafică, colaj, sculptură, vitraliu, obiect, instalaţie şi, pentru a nu deveni banal, «S13» este mereu un experimentator care reuşeşte să ne surprindă chiar şi pe noi, cei care îl cunoaştem“.

Bârsanu, un artist-luptător

Cristian Ciomu adaugă: „Silviu are o nelinişte creatoare care îl chinuie cumplit, dar este un artist-luptător. Deşi mic de statură, chiar aparent fragil, ascunde o tenacitate interioară, o forţă care l-a făcut să se ridice de jos atunci când greutăţile şi timpul au încearcat să-l doboare, reuşind să meargă mai departe, ducându-şi arta sa mereu mai sus, pe o scară valorică căreia ştie să-i adauge noi trepte, subtil şi mereu cu acel zâmbet amuzant, care nu îl părăseşte niciodată. Lucrările sale sunt şi au stat pe pereţii galeriilor de artă aflate în multe locuri din lume. Odată, când nu a mai avut loc la interiorul Teatrului Naţional din Bucureşti, le-a expus afară, la exterior, pe geam. De mai multe ori lucrările «S13» au plutit pe ape în Parcul «Romanescu», la Peştişani sau la Calafat, au ars în foc, nu în curtea Muzeului de Artă că nu l-a lăsat directorul, ci la Librăria C’arte de pe strada A.I. Cuza, au zburat sau au dansat la Teatrul de Operă din Craiova sau la Teatrul Naţional din Caracal, s-au topit atunci când au fost făcute din gheaţă tot în Parcul «Romanescu», un loc pe care Silviu Bârsanu îl iubeşte nespus. De multe ori, lucrările «S13» au «dispărut» după vernisaj pentru că artistul Siviu Bârsanu are o imensă generozitate şi le oferă tuturor celor din jur, cu bucuria de a oferi arta ca pe o hrană spirituală, pe care oamenii s-o ducă cu ei acasă sau oriunde în lume. Astfel, arta semnată «S13» este foarte răspândită şi va circula mereu. Silviu Bârsanu este înconjurat de prieteni şi artişti atunci când îşi expune lucrările semnate «S13» şi alege de fiecare dată un cadru de arhitectură deosebit, care devine AGORA în care îi place să-i provoace pe ceilalţi artişti prezenţi la «RĂSCRUCI» – un atelier de creativitate spontană de muzică, poezie, dans, teatru. Toate artele se încrucişează atunci şi realizează acest spectacol–expoziţie pe care îl vom avea şi acum, adică pe 3 august, la Palatul Marincu din Calafat, începând de la ora 19.19. Noi toţi care vom fi prezenţi acolo vom cânta din toată inima şi un «La Mulţi Ani!» pentru acest minunat prieten, artistul plastic Silviu Bârsanu, care în această zi începe o nouă jumătate de secol de viaţă, pe care i-o dorim cât mai lungă şi plină de realizări şi cu multe alte bucurii“.

„Privind în oglindă, am… 15 ani!“

Un eveniment inedit şi insolit este vernisajul artistului plastic Silviu Bârsanu, acesta afirmând că expoziţia sa cuprinde peste 500 de lucrări! Silviu Bârsanu explică: „Lucrez pentru această expoziţie încă din 2015. Cuprinde, într-adevăr, peste 500 de lucrări de grafică, pictură, obiect, instalaţie, într-un cuvânt – un happening Silviu Bârsanu. Să vedem dacă voi găsi loc în muzeu pentru toate lucrările!… Sunt «capul răutăţilor» la acest RĂSCRUCI-eveniment, dar trebuie menţionate şi numele prietenilor mei, care expun alături de mine în Palatul Marincu: Laurenţiu Dimoiu (sculptură), Robert Mitrache (pictură şi obiect), Nicoleta Nistor (obiect). De ce la Calafat şi nu la Craiova? Din sentimentalism. Am copilărit la Poiana Mare şi Calafat, bunicii mei dinspre tată fiind din zonă. O paranteză: bunica, Florica Bârsan, româncă din Serbia, a văzut că-mi place să desenez şi, copil fiind, mi-a încurajat primii paşi. Iar primul meu «atelier» a fost sub… masă! Asta era la Poiana Mare, acolo unde, cum spuneam, mergeam la bunici. Mi-au cumpărat creioane colorate şi cărţi de colorat… Revin întotdeauna cu nostalgie în aceste locuri minunate“.
Ce semnificaţie are pentru artistul plastic Silviu Bârsanu vârsta de 51 de ani, ce reprezintă cifra 51? La această întrebare, sărbătoritul de miercurea viitoare a spus: „Privind în oglindă, am… 15 ani! Nu este o vârstă a maturităţii artistice, cum ziceţi… Dacă am 15 ani, sunt la… pubertate!“. Un prieten, Cornel Roşca, cunoscut constructor şi restaurator de rame de calitate muzeală şi autor din România şi SUA, a punctat: „Artistul Silviu Bârsanu «trage» din cele mai surprinzătoare poziţii, după cele mai ciudate ţinte posibile, şi, spre bucuria fanilor şi colecţionarilor lui, trăieşte o nesfârşită erupţie de idei artistice“.
Artistul plastic Silviu Bârsanu, născut pe 3 august 1965 (în Craiova), este un plăsmuitor în grafică, acuarelă, pictură, sculptură, vitralii. A absolvit Institutul de Arte Plastice şi Decorative „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti în 1989, iar din 1990 şi până anul trecut a fost profesor la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova. Din 1992 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Craiova, o perioadă de șase luni fiind președintele filialei. Dintre premiile conferite amintim: Premiul „Sorin Novac“, Muzeul de Artă Craiova, Premiul Muzeului de Artă, Salonul de Sud, Râmnicu Vâlcea, Premiul pentru pictură, Salonul Naţional, Reşiţa, Premiul revistei Mozaicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS