Începând din toamnă, își va redeschide porțile la Craiova Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu“, care va avea sediul în clădirile Batalionului de Instrucție, Comunicații și Informatică „Frații Buzești“ de pe strada Vasile Alecsandri, nr. 91. În prezent, la toate clădirile se desfășoară lucrări de reabilitare și modernizare pentru amenajarea sălilor de clasă, a internatului și a cantinei. Colonelul Gheorghe Dincă, care va fi comandantul acestei unități școlare, avându-l ca director adjunct pe profesorul Zamfirică Petrescu de la Colegiul Național „Frații Buzești“, dezvăluie în cadrul unui interviu acordat pentru GdS care au fost mediile de admitere ale primei promoții, cum au fost selectate cadrele didactice, dar și ce program și obligații vor avea cei care urmează cursurile liceului.
GdS: Domnule comandant, veți conduce Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova, câți elevi veți avea în prima promoție?
Colonel Gheorghe Dincă: Pentru anul școlar 2016-2017, pe care îl vom deschide la fel ca toate instituțiile de învățământ liceal pe 12 septembrie , în anul I avem deja admiși 120 de elevi: 100 de băieți și 20 de fete.
GdS: În ce a constat admiterea?
G.D.: Procesul de admitere s-a derulat după reguli specifice Ministerului Educației Naționale, copiii au susținut o probă-test în cadrul centrelor zonale de selecție și orientare de la Alba-Iulia și Breaza. Această probă, ce a constat într-un test-grilă, a fost susținută după ce candidații au trecut de vizita medicală, testarea psihologică și proba de pregătire fizică. Proba-test a fost susținută din programele claselor V-VIII, la matematică și la limba română, și a fost adăugată rezultatelor de la evaluarea națională, făcându-se o medie de admitere, pe baza căreia elevii au fost ierarhizați pe 7 iulie. Prima medie de admitere a fost 9,53 și aparține unei fete, iar ultima medie a fost 7,30. Noi apreciem că sunt medii destul de bune, având în vedere că a fost un timp scurt de informare despre formarea acestui liceu.
GdS: Este primul an în care selectați și elevi pentru clase mai mari, nu numai pentru clasa a IX-a.
G.D.: Din cauza unor impuneri făcute de Agenția de Asigurare a Calității pentru Învățământul Preuniversitar, pentru a primi autorizarea colegiului trebuie să existe clase din cel puțin trei ani de studii. Inițial, am desfășurat activități de consiliere a părinților și copiilor din două colegii militare naționale – Colegiul „Mihai Viteazul“ de la Alba Iulia și Colegiul „Dimitrie Cantemir“ de la Breaza -, și am reușit să convingem o parte din acești copii, care erau în anii I și II, să vină la Craiova. Pentru a completa numărul de clase și de elevi, pentru că o să trebuiască să avem 40 de copii de anul II și 40 de elevi de anul III, am apelat la liceele civile. Vor avea de trecut teste psihologice și de pregătire fizică, pe care le vor susține în centrele zonale de selecție și orientare, de la Alba Iulia și de la Breaza, iar pe 24 și 25 august vor susține și la Craiova o probă de diferențe, la disciplina pregătire militară generală. Pe baza mediilor vor fi repartizați pe locurile disponibile. Trebuie subliniat faptul că vor fi admiși doar elevii de la clasele cu profil matematică-informatică, pentru că vedem că tot ce este în jurul nostru este digital.
Uniforma și programul elevilor
GdS: Odată ce vor fi admiși, elevii se vor supune regulilor specifice unui liceu militar și una din aceste reguli este să poarte uniformă. Cum va fi uniforma elevilor de la Craiova?
G.D.: Copiii vor avea uniformă de oraș și uniformă de interior, pentru studiu. Uniforma de interior va fi albastră și va semăna cu uniforma pe care o au cadrele militare. Pantalonul va avea un semn distinctiv, un lampas (fâșie îngustă de postav, panglică sau șnur cusută pe latura exterioară, în lungimea pantalonilor, la unele uniforme – n.r. ) pe care îl au doar generalii. Acest semn transmite tinerilor mesajul că au oportunitatea de a începe cariera militară de jos, de la vârsta de 14 ani, având calitatea de simplu elev de la care pot ajunge până la demnitatea de general, gradul cel mai înalt din ierarhia militară. Va fi și o uniformă de vară, care va avea un sacou de culoare albă și o beretă albă, care, în contrast cu pantalonul bleumarin, va da foarte frumos. Uniformele vor fi văzute și la toate manifestările la care va participa și armata, cum ar fi aniversarea zilei de 24 ianuarie, Ziua Națională, de 1 Decembrie, sau Ziua Armatei, pe 25 octombrie.
GdS: La colegiile militare este și un program specific. Care va fi programul primei promoții?
G.D.: Programul elevilor este preluat de la celelalte colegii naționale militare și nu diferă foarte mult de programul liceului militar pe care l-am absolvit și eu în 1983, tot aici, la Craiova. La ora 6.00 dimineața are loc deșteptarea, urmată de înviorare, prin care organismul este adus de la starea de repaus la starea de efort. Se trece apoi la un program de igienă personală. După aceea, se face aranjarea dormitoarelor, a spațiilor în care se odihnesc tinerii, și se servește masa de dimineață. Urmează adunarea întregului efectiv al liceului, pe platou, unde se anunță aspecte importante ale zilei sau ale săptămânii respective. La ora 8.00 încep orele de curs, cu pauzele specifice, la 50 de minute o pauză de zece minute și la mijlocul programului o pauză mare, de 20 de minute. Programul de studiu se finalizează la ora 14.00. Urmează un timp liber la dispoziția elevilor, după care se ia masa de prânz, apoi vor avea timp de relaxare de o oră și jumătate, care poate fi utilizat și pentru activități colaterale de rezolvare a unor probleme în oraș. După-amiază este organizat un modul de studiu de două ore, în care tinerii își pregătesc temele și lecțiile pentru a doua zi. Se trece apoi la un program de întreținere a spațiilor în care și-au desfășurat activitățile, sălile de clasă sau spațiile exterioare, după care are loc apelul de seară, care este o activitate specific militară, și masa de seară. După cină, urmează timpul pentru igiena personală, pregătirea pentru odihnă. Celor care sunt puțin rămași în urmă cu lecțiile li se dă posibilitatea să mai studieze o oră în spații special amenajate în zona dormitoarelor, iar cel târziu la ora 22.00 este stingerea pentru tot efectivul. Celor care solicită aprobare să studieze suplimentar li se dă derogare până la ora 23.00. Sâmbăta și duminica au activități sportive, culturale și recreative.
GdS: Pentru pregătirea temelor vor avea cadre didactice care îi vor îndruma?
G.D.: După-amiază, activitatea lor va fi îndrumată de un profesor de serviciu, care va fi prezent în liceu până la terminarea programului de studiu, adică până la ora 20.00 sau, după caz, până la 22.00 sau chiar 23.00. De asemenea, va fi prezent și un instructor militar, care va supraveghea fiecare companie. Va fi o companie la anul I, o altă companie la anul II și alta la anul III. La nivelul fiecărei clase din anii mai mari va fi un gradat, un responsabil care va fi ales dintre elevii cu cele mai bune rezultate, care va monitoriza clasa respectivă după-amiaza și se va ocupa de studiul lor, în așa fel încât să se creeze cele mai bune condiții: să fie liniște în clasă, să se respecte programul. La solicitarea elevilor se vor organiza și meditații gratuite, cu profesorii care predau disciplinele respective.
Obligațiile elevilor
GdS: Pentru că am ajuns la capitolul profesori, cum au fost selectate cadrele didactice care vor preda la Colegiul Militar din Craiova?
G.D.: Profesorii au fost selectați în luna iunie, la sediul unității noastre, pe baza unui concurs. S-au înscris 86 de cadre didactice, din care au rămas 22. Concursul a constat în întocmirea unui CV, în care fiecare cadru didactic și-a prezentat experiența profesională și rezultatele la concursuri și olimpiade școlare, dar și cărți și articole publicate. O altă probă a fost un interviu în fața unei comisii formate din șase membri de la Ministerul Educației, MApN și un reprezentant de la Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Au primit o notă la interviu și alta la CV, și astfel, pe baza ierarhiei realizate, au fost selectați. Profesorii care vor preda la colegiul militar pe parcursul anului școlar 2016-2017 vor fi detașați în interesul învățământului. După un an de activitate în unitatea noastră, probabil în vara anului 2017, vom demara procedurile legale de a-i angaja ca titulari ai MApN.
GdS: Ce spațiu aveți la dispoziție pentru elevi?
G.D.: Spațiul pe care îl oferim este generos. În prezent, ne aflăm într-un amplu proces de reabilitare. Refacem aproape până la tencuială clădirile. O să aducem mobilier nou, o să aducem mijloacele moderne de învățare. Intenționăm ca în cursul anului 2018 să ridicăm noi construcții pentru învățământ. Unul dintre considerentele pentru care a fost ales acest imobil e acela că locația este aproape de centrul Craiovei, de gară și autogară. Sunt copii din 28 de județe și din două sectoare ale Municipiului București.
GdS: Care va fi parcursul unui elev după finalizarea studiilor liceale?
G.D.: După ce parcurg cei patru ani de studiu, vor susține examenul de bacalaureat. La liceele militare, promovabilitatea la bacalaureat este de 100%. Apoi, copiii sunt obligați să participe la examenul de admitere în instituțiile de învățământ superior, la alegerea și la opțiunile lor. Pot alege Academia Forțelor Terestre de la Sibiu, Academia Forțelor Navale de la Constanța, pentru a deveni ofițeri de marină, Academia Forțelor Aeriene de la Brașov pentru a deveni ofițeri de aviație. De asemenea, pot opta pentru a deveni ingineri militari și pot alege să studieze la Academia Tehnică Militară din București. Pot opta și pentru a deveni medici militari. Avem secții în cadrul Universității „Carol Davila“ din București și în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. Acestea sunt doar câteva oportunități. Sunt obligați să facă astfel de alegeri pentru că învățământul din cadrul liceului militar este gratuit. Părintele care își aduce copilul aici semnează un angajament cu MApN prin care se obligă ca după ce copilul a parcurs cei patru ani de liceu să meargă la o instituție de învățământ superior pentru a se finaliza procesul de formare profesională. Cei care nu vor reuși să fie admiși în învățământul superior, vor urma școlile de maiștri militari sau de subofițeri.