Ministerul Finanțelor Publice a atras 735.264.000 de lei prin emisiunea de anul acesta din cadrul Programului Fidelis, ediția Centenar, față de 100 de milioane de lei cât a anunțat inițial. În cele trei săptămâni de subscriere, cererea a fost una extrem de mare: 20.185 de persoane fizice au cumpărat titluri de stat, de 16 ori mai multe față de anul trecut.
″Numărul mare de investitori arată încrederea pe care românii au avut-o în acest produs de economisire. Mă bucură faptul că relația dintre stat și oamenii în slujba căreia cu toții lucrăm poate fi, câteodată, atât de bună. Succesul programului de titluri de stat pentru populație din acest an este o dovadă clară a apetitului românilor pentru instrumentele alternative de economisire″, a declarat Dacian Cioloș, prim-ministrul României.
″Este cel mai mare succes înregistrat în urma unei emisiuni de titluri de stat adresate populației! Au fost cca. 3 subscrieri pe minut, 194 de subscrieri pe oră. Acest lucru demonstrează încrederea cetățenilor în statul român și faptul că era nevoie de un astfel de instrument de economisire în piață. Așa cum am declarat încă de la început, întreaga cerere va fi onorată″, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.
″Sunt bucuros că un număr ridicat de români sunt cu un pas mai aproape de bursă și au decis să-și administreze activ finanțele personale investind în titluri de stat. De astăzi, au posibilitatea să tranzacționeze la Bursa de Valori București, oricând, noile titluri de stat emise în cadrul programului ”Fidelis Centenar” și felicit Ministerul Finanțelor Publice pentru succesul emisiunii″, a declarat Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București
Titlurile de stat vor fi tranzacționate pe Bursa de Valori București (BVB) începând cu data de 5 august 2016. Deținătorii titlurilor de stat le pot tranzacționa la prețurile cotate în mod transparent la BVB.
Prețul titlurilor de stat poate fluctua pe bursă, în funcție de condițiile de piață. Astfel, în cazul în care deținătorul alege să vândă titlurile de stat înainte de scadență, există posibilitatea ca valoarea acestora să fie mai mare, egală sau mai mică decât cea nominală de 100 de lei. Persoanelor, care dețin titluri de stat și le păstrează până la scadență, le vor fi răscumpărate de stat la valoarea nominală de 100 de lei per titlu.
La scadență va fi organizată o loterie aniversară cu 100 de premii în valoare de 1.000 de lei fiecare. Un investitor poate câștiga un singur premiu, indiferent de numărul de titluri deținute.