Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, deşi mărturii despre existenţa ei nu avem decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, Sinod care a hotărât că Maică Domnului este Născătoare de Dumnezeu, cultul ei cunoscând de acum o foarte mare dezvoltare.
Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Aceasta sîrbîtoare este cunoscutîă în popor şi sub denumirea de Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare.
Despre Adormirea Maicii Domnului nu avem informaţii în Sfintele Evanghelii, ci numai în Tradiţia Bisericii, care spune că Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă.
Aceeaşi Tradiţie spune că Apostolii, aflaţi în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Prin pronia divină, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, sosind trei zile mai târziu. A cerut să se deschidă mormântul Maicii Domnului pentru a-i săruta mâinile acesteia, dar intrând în mormânt, l-a aflat gol. Acest mormânt a fost identificat în Ierusalim, cu toate că sunt persoane care afirma că Maria ar fi murit la Efes, locul unde a petrecut mulţi ani după Înălţarea Domnului.
O superstiţie străveche ne arată că pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, nu este bine să ne tundem părul sau să îl aruncăm la gunoi.
De asemenea, evitaţi să mergeţi înapoi. Se spune că acesta este un obicei care o întristează pe Maică Domnului.
În anumite zone ale ţării, de Sfânta Marie Mare, există obiceiul că fetele necăsătorite să culeagă flori pe care le duc ulterior la biserica pentru a fi sfinţite. Odată ce slujba se termină, iau aceste flori acasă şi le aşază drept ofrandă la icoană Maicii Domnului. Se spune că aceste flori sunt investite de Maică Domnului cu puteri vindecătoare, dar nu numai. Ele aduc în casă pe care o împodobesc sănătate, pază de primejdii, dar şi noroc şi binecuvântare.
Tot de Sfânta Marie Mare, fetele nemăritate se roagă Maicii Domnului pentru a le da un ursit bun şi o soarta favorabilă în dragoste şi căsnicie.
Nu se aprinde focul în sobă. O altă superstiţie legată de ziua Adormirii Maicii Domnului spune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boală şi ghinionul.
De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.