Luni, 29 august, Biserica sărbătoreşte Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Este cunoscut în popor şi sub numele de Sfântul Ioan de Toamnă sau Sfântul Prooroc Înaintemergător.
Datorită predicilor sale despre pocăinţă şi umilinţă, Sfântul Ioan a fost întemniţat la porunca lui Irod. Irod, pe atunci rege al Iudeii, era supărat şi îngrijorat, de puterea profetului pe care-l bănuia ca ar vrea să-i întoarcă pe oameni împotriva lui. Cum se apropia ziua de naştere a lui Irod, Salomeea, fecioara care-i luase minţile, urma să danseze pentru el, numai că aceasta l-a condiţionat pe rege, promiţându-i să danseze doar dacă primeşte în dar, pe tipsie de argint, capul profetului.
Îndeplinind dorința concubinei sale, Irod a pus ca Sfântul Ioan să fie decapitat. Acesta se temea ca Botezătorul ar putea învia cum, de altfel, se mai întamplase. De aceea le-a poruncit ucenicilor să-i îngroape numai trupul undeva, în Sevastia, iar capul a fost îngropat în curtea Irodiadei, la mare adâncime.
Una dintre cele mai respectate tradiţii este ţinerea postului negru. Prin acest post, postitorii îşi mântuiesc sufletul de cele mai grele păcate făcute în viaţă.
În ziua Taierii Capului lui Ioan Botezatorul se crede că nu e bine sa aiba loc petreceri sau alte manifestari de acest gen, fiind considerată o sărbatoare de meditatie si de indreptare a greselilor.
Tot pe data de 29 august există superstiția că nu este bine să dai cu mătura, deoarece zgomotul făcut de aceasta îi deranjează pe cei morți. În schimb, spiritele celor trecuți în neființă pot fi îmbunate dacă dai de pomană săracilor.