Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) face verificări în ceea ce priveşte cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului, de aproape 160.000 de lei, obţinută de un părinte din Sibiu, au declarat, pentru Mediafax, oficiali din Ministerul Muncii.
„Acea indemnizaţie nu se suspendă, ci nu s-a plătit încă pentru că se fac nişte verificări acolo. ANAF-ul face nişte verificări după care se plăteşte. Ea nu a fost plătită încă, nu e vorba de suspendare, doar că beneficiarul nu a fost în ţară şi când se întoarce, atunci poate fi verificat”, au declarat oficiali din cadrul Ministerului Muncii.
Verificările ANAF vin în contextul în care topul indemnizaţiilor pentru creşterea şi îngrijirea copilului este condus de un părinte din Sibiu, cu venituri lunare de 187.158 lei şi o indemnizaţie de 159.084 lei, venit realizat ca membru asociat sau persoană autorizată să desfăşoare o activitate independentă.
Locul secund este ocupat de o mamă din Bucureşti, cu venit de 110.786 lei şi indemnizaţie de 94.168 lei, din acelaşi tip de activitate, iar pe locul trei este un părinte din Constanţa, cu venituri de 87.874 lei şi indemnizaţie lunară de 74.693 lei.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, luni seară, că nu se pune problema ca Guvernul să taie sau să plafoneze indemnizaţiile pentru creşterea copilului, precizând că Parlamentul trebuie să schimbe lucrurile, în cazul în care e ceva de remediat.
Ministrul Muncii a precizat că era obligat, în condiţiile în care a constatat că există aceste cifre, să le facă publice, că „nu putea să ţină sub preş o asemenea realitate”.
Reprezentanţii ministerului au atras atenţia că ”după numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament, se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situaţie trebuie dezbătută public în următoarea perioadă”.