Grâul românesc respectă toate condițiile de calitate, în contextul în care importatorii din Egipt au refuzat achiziționarea a 63.000 de tone de grâu contractate de la un trader din România, precizează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) citat de Agerpres.
„MADR a luat la cunoștință problemele pe care un operator român de pe piața grâului le întâmpină în relația comercială directă cu importatorii din Egipt care au refuzat achiziționarea a 63.000 de tone de grâu deja contractate. Precizăm că, din punct de vedere calitativ, grâul românesc respectă toate condițiile de calitate, nivelul de infestare cu ciuperca fitoparazită ‘cornul secarei’ fiind sub 0,05%. În situația particulară a operatorului român, procentul de infestare cu ciuperca în cauză a fost de 0,0001%, deci de o mie de ori mai mic decât limita maximă admisă, care este de 0,1%”, potrivit comunicatului MADR.
Reprezentanții ministerului consideră că practicile importatorului egiptean nu au în vedere calitatea grâului, ci intenția de a mări presiunea asupra prețului mărfii deja contractate, grâul românesc îndeplinind condițiile de calitate solicitate pe piața cerealelor.
Traderul de cereale Cerealcom Dolj a informat joi că a refuzat să livreze grâu Egiptului din cauza prevederilor privind conținutul de cornul secarei, dezmințind informațiile apărute anterior în presă potrivit cărora inspectorii egipteni au refuzat o livrare de 63.000 de tone de grâu românesc aflată în portul Constanța, a transmis Reuters.
Traderii consultați de Reuters au informat că, pentru prima dată după ce a adoptat o politică de conținut zero de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale — n. r.), inspectorii egipteni au respins direct la sursă o livrare de 63.000 de tone de grâu românesc.
„Grâul Cerealcom Dolj nu a fost refuzat, Cerealcom Dolj a fost cea care a decis să refuze să livreze produsele sub alți termeni decât cei conveniți inițial în contract”, a informat compania românească.