-0.3 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePremierul Cioloş, la raportul despre starea economiei susţinut în parlament: Nu intenţionăm să creştem nici o taxă, nici un impozit. Dimpotrivă!

Premierul Cioloş, la raportul despre starea economiei susţinut în parlament: Nu intenţionăm să creştem nici o taxă, nici un impozit. Dimpotrivă!

 

Premierul Dacian Cioloş (foto) a declarat, ieri, în plenul reunit al parlamentului, că guvernul nu intenţionează, până la sfârşitul acestui mandat, să majoreze nici o taxă şi nici un impozit.

„Nu intenţionăm, până la sfârşitul acestui mandat, să creştem nici o taxa, să creştem nici un impozit, să modificăm nici o indemnizaţie, aşa cum s-a spus. Dimpotrivă!“, a spus Dacian Cioloş în parlament.
El a mai spus că executivul a redus TVA-ul la 9% pentru lucrările agricole şi inputurile consumate în agricultură.
„Şi tot pentru a veni în sprijinul agricultorilor, mai ales al micilor producători persoane fizice şi persoane autorizate, intenţionăm să venim cu modificări în sensul simplificării în Codul Fiscal, prin care să propunem un regim TVA special pentru micii agricultori, persoane fizice sau persoane fizice autorizate, în sensul ca ei să nu aibă nevoie de toată această birocraţie şi documentaţie privind înregistrarea TVA-ului“, a adăugat premierul.
O exacerbare a pensiilor speciale, un risc pentru sistem

Premierul Dacian Cioloş a mai declarat că România a avut o creştere economică „bună“ în acest an, dar că mai importantă este înscrierea acesteia într-un trend ascendent, avertizând totodată că o exacerbare a pensiilor speciale riscă să pună în pericol sistemul de pensii.
„Avem o creştere economică bună (…). Cred că mai important decât creşterea pe care o înregistrăm în acest an este să putem demonstra că ne-am înscris pe un trend ascendent, pe o soluţie pozitivă a creşterii economice în timp“, a spus Dacian Cioloş în faţa senatorilor şi deputaţilor.
El a precizat că în semestrul întâi al anului 2016 creşterea economică a fost de 5,2 % din PIB.
„Creşterea estimată pe acest an, ţinând cont de rezultatele pe primul trimestru, cu luarea în considerare a incertitudinilor externe, este de 4,8% faţă de prognoza iniţială pe care am construit şi bugetul, de 4,2%. În al doilea trimestru al acestui an, PIB real a crescut chiar cu 6% comparativ cu același trimestru al anului trecut. Din punctul nostru de vedere, este o creştere economică sustenabilă, dar, pentru ca aceasta să rămână sustenabilă, are nevoie în continuare de reforme structurale şi avem nevoie să încurajăm investiţiile. Această creştere economică se reflectă şi prin mai multe locuri de muncă şi un nivel de salarizare mai bun“, a mai spus premierul.

152.000 de locuri noi de muncă: 140.000 în sectorul privat şi 12.000
în sectorul public

Premierul a ţinut să mai precizeze că numărul de salariaţi din România a crescut în primul semestru al acestui an.
„La sfârşitul lunii iulie aveam 152.000 de salariaţi mai mulţi, din care 140.000 în sectorul privat şi 12.000 în sectorul public. Din cele 140.000 de locuri noi de muncă create în sectorul privat, circa 100 au fost create în zona serviciilor, iar restul, circa 40.000, în zona productivă. Vedem o continuare a tendinţei de scădere a şomajului la 6,3% în acest prim semestru, faţă de 6,8% în primul semestru al anului trecut. Însă şi aici trebuie să subliniem că, în ciuda acestei scăderi generale a şomajului, şomajul rămâne ridicat – în jur de 20-21% pentru tineri, pentru cei care caută un prim loc de muncă, şi aici cred că trebuie să ne concentrăm atenţia în perioada care vine, în anii care vin, pentru a stimula crearea de locuri de muncă şi pentru cei care intră pentru prima dată în câmpul muncii. Creşterea economică are un impact pozitiv şi asupra nivelului de salarizare. Salariu mediu net la nivelul economiei a crescut cu 12% în iulie 2016, faţă de aceeaşi peioadă din 2015, cu o creştere mai mare în sectorul IT, în industria alimentară şi în industria textilă“, a mai declarat prim-ministrul.
Acesta a „insistat“ pentru crearea de noi locuri de muncă, pentru valorificarea „în mod pozitiv“ a acestei creşteri economice, dar şi pentru a susţine financiar pensiile.
„Pentru că acolo unde avem pensii contributive, avem şi un sistem de pensii durabil. O exacerbare a pensiilor speciale, care ies în afara sistemului contributiv, riscă să pună în pericol sistemul de pensii, cu atât mai mult cu cât nu avem o creare şi de locuri de muncă“, a avertizat Cioloş.
El a mai spus că, în condiţiile în care bugetul pe anul 2016 a fost unul cu o marjă de manevră limitată, guvernul şi-a propus ca obiectiv „o gestionare înţeleaptă a acestuia pentru a asigura un bun echilibru, o bună balanţă între cheltuieli şi venituri“.
Premierul Dacian Cioloş a venit ieri în parlament pentru a prezenta un raport asupra economiei, la insistenţele PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS