-0.3 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateUnu din trei elevi de 16 ani a fumat cel puţin o ţigară în ultima lună

Unu din trei elevi de 16 ani a fumat cel puţin o ţigară în ultima lună

 

Un studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog arată că aproape o treime dintre adolescenţii care au împlinit vârsta de 16 ani au fumat cel puţin o ţigară în ultimele 30 de zile, iar aproape 20% dintre aceştia fumează zilnic, deşi legea interzice vânzarea de tutun către minori.
Studiul realizat de Agenţia Naţională Antidrog în 2015, pe un eşantion de 3.500 de elevi, arată că 51,7% dintre adolescenţii cu vârste până în 16 ani au fumat cel puţin o ţigară de-a lungul vieţii. Acelaşi studiu relevă că 30,1% dintre elevi au fumat cel puţin o dată în ultimele 30 de zile, iar 19, 8% dintre minorii chestionaţi recunosc că fumează zilnic.
„Consumul de tutun în rândul adolescenţilor din România continuă să înregistreze valori ridicate. Chiar dacă s-a înscris pe o linie descendentă faţă de anul 2003, în 2015 se menţine la valori similare cu cele din 2011, cu aproape 10% mai mult faţă de media Uniunii Europene“, a declarat medicul pneumolog Magda Ciobanu.
Studiul a mai arătat că aproximativ 23% dintre adolescenţi au fumat prima ţigară înainte să împlinească vârsta de 14 ani.

Arafat: La 20 de ani, tinerii care fumează au deja afecţiuni pe care nu le cunosc

Totodată, a fost realizat şi un studiu la nivelul persoanelor adulte care fumează, pentru a se stabili în ce măsură sunt afectaţi românii de legea antifumat care a intrat în vigoare în această primăvară şi în România. Rezultatele arată că 61,1% dintre fumători susţin prevederile actualei legi, prin care se interzice aprinderea unei ţigări în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun şi chiar în maşina de serviciu.
Ca urmare a datelor acestui studiu, dar şi a intenţiei parlamentarilor de a modifica legea antifumat, ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu și secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, au susţinut o conferinţă de presă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la efectele pe care tutunul le are asupra copiilor.
,,Este clar că populaţia nu îşi doreşte modificarea acestei legi. Legea antifumat a fost atacată însă în parlament, chiar de medici cu renume, care au adus amendamente ce pun în pericol sănătatea tuturor românilor, amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spaţiu închis. România ar deveni un caz unic în lumea civilizată, am deveni, potrivit tuturor experţilor pe care i-am consultat, prima ţară care îmblânzeşte legile antifumat“, a declarat ministrul sănătăţii.
La rândul său, Raed Arafat a susţinut necesitatea menţinerii actualelor reglementări, sugerând chiar o posibilă înăsprire a normelor.
„Şansele să faci un infarct, un accident vascular cerebral, să faci o boală pulmonară sau diferite tipuri de cancer cresc odată cu fumatul. La 20 de ani, tinerii care fumează au deja afecţiuni pe care nu le cunosc, dar pe care le vor resimţi la 35-40 de ani. Eu aş prefera să nu mai plătească taxa de viciu şi să nu mai fumeze, pentru că astfel ar fi şi mai ieftin pentru sistemul public de sănătate“, a declarat Arafat.
Legea antifumat a intrat în vigoare la data de 17 martie 2016 şi interzice fumatul în orice spaţiu închis cu cel puţin doi pereţi şi un acoperiş, indiferent de materialul din care este construit. Practic, nu se mai poate aprinde ţigara în nici un club, restaurant sau bar, dar nici în incinta instituţiilor publice sau a firmelor.
Senatul României a adoptat, însă, o serie de modificări prin care se va permite fumatul în spaţii special amenajate şi inscripţionate corespunzător, fără a fi stabilită o limită privind dimensiunea unei astfel de camere. Dar, pentru ca aceste noi norme să fie aplicate, trebuie ca şi Camera Deputaţilor să aprobe proiectul de modificare a legii antifumat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS