Preţurile medicamentelor care au fost inovative, dar al căror patent a expirat şi au fost copiate de generice, eliberate pe bază de reţetă, vor scădea cu 35%, treptat, în următorii trei ani, pentru a evita o criză a medicamentelor, primul prag de 10% urmând să fie aplicat de la 1 martie 2017, alţi 10% din 2018, iar peste trei ani alţi 15%, urmând să se ajungă la 65% din preţul actual, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern, susţine ministrul Vlad Voiculescu. Altă măsură care va fi luată de Ministerul Sănătății vizează introducerea obligației pentru farmacii și pentru distribuitori să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate într-un sistem electronic și realizarea unui website ca instrument esențial pentru a constata lipsa unor medicamente, site care se va numi www.medicamentelispa.ro.
Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat ieri, că o ordonanță de urgență privitoare la profesionalizarea managementului de spital va fi dată, probabil, săptămâna viitoare.
„O bătălie pentru noi este profesionalizarea managementului de spital și vom avea o ordonanță de urgență, probabil săptămâna viitoare în guvern, în care facem câteva schimbări despre care noi credem că sunt binevenite. În acest moment, dacă luăm oricare dintre spitalele clinice din București, fie că vorbim de «Bagdasar-Arseni», de Spitalul Universitar, de «Floreasca», dacă vrem să aducem un manager de la AKH (Viena, Austria – n.r.) sau managerul John Hopkins (Baltimore, SUA – n.r.), acel manager nu ar putea să lucreze în România pentru că nu este cadru universitar. Nu ar putea să participe la concurs. Nu este cadru universitar și nu este medic primar. Acestea sunt condițiile pentru a putea participa la concursul de manager“, a explicat demnitarul.
În opinia sa, managerul ar trebui să aibă grijă inclusiv ca spitalul să arate decent, iar toaletele să fie curate.
„Cred că trebuie să separăm lucrurile și să spunem: managerul trebuie să fie manager, trebuie să aibă grijă, de exemplu, ca toaletele să fie curate, ca spitalul să arate decent. Trebuie să avem grijă dacă facem investiții în echipamente de milioane de euro, atunci clădirea în care vin acele investiții să fie văruită. (…) Prin management înțelegând inclusiv să existe săpun la toaletă. (…) Lucrăm la contractul de management și în următoarele săptămâni va fi prezentată o nouă formă a contractelor de management“, a spus ministrul.
El a susținut că regulile în sistemul sanitar nu au fost respectate multă vreme.
„Dacă vii acum și te uiți cum ar trebui să arate lucrurile, chiar aplicând regulile care există, și aș da exemplul igienei în spitale, ar trebui închise majoritatea spitalelor. Faptul că regulile nu au fost respectate și respectarea lor nu a fost controlată ani de zile ne-a adus în această situație, în care practic aproape orice măsură care are un impact pare ca o măsură cumva total scoasă din context“, a arătat demnitarul.
Potrivit acestuia, infecțiile nosocomiale trebuie raportate „corect“ și acest lucru va fi prevăzut în noul contract de management.
Referindu-se la medicamente, Voiculescu a spus că orice politică a prețurilor reprezintă un „compromis“.
„(…) Trebuie să știm că orice politică a prețurilor medicamentelor este un compromis până la urmă. Cele două principii pe care trebuie să le avem totdeauna în minte sunt, pe de o parte, acces și, pe de altă parte, sustenabilitate“, a afirmat ministrul.
El a precizat că nu va pleca din fruntea ministerului până în ultima zi de mandat.
„Mai sunt multe lucruri în plan. Acesta este și motivul pentru care nu o să plec de la minister până în ultima zi. (…) Sunt măsuri de transparență care nu au fost niciodată aplicate, nu numai în sistemul sanitar, dar aș îndrăzni să spun în majoritatea autorităților publice centrale. Vorbim de transparența contractelor publice, vorbim de achiziții, vorbim de sponsorizări“, a mai declarat Vlad Voiculescu.
Avem pacienţi care rămân fără medicamente chiar dacă au tot dreptul la ele
Ministrul sănătății a mai anunțat că vor fi ieftinite majoritatea medicamentelor emise pe bază de rețetă, în trepte, cel mai probabil începând din primul trimestru al anului viitor.
„Ieftinim majoritatea medicamentelor în România, o facem în trepte pentru a evita o nouă criză a medicamentelor. Astăzi avem pacienți care rămân fără medicamente, chiar dacă au tot dreptul la ele. Sunt medicamente pentru care nu există alternative terapeutice. Doar în ultimul an, Ministerul Sănătății a primit notificări că vor fi retrase 1.057 de produse medicamentoase din România. Politica de preț a făcut ca în ultimul an unele medicamente să ajungă atât de ieftine, încât o parte dintre producători să nu le mai aducă în România și atunci medicamentele pur și simplu dispar din spitale, din farmacii. Vom introduce o ieftinire în trepte a medicamentelor ieșite de sub patent“, a explicat Vlad Voiculescu.
Medicamentele care au ieșit de sub patent vor fi ieftinite cu 10% în primul an, cu încă 10% în al doilea an, cu încă 15% în al treilea an, ajungându-se în trei ani la o ieftinire de 35%.
„Vom avea grijă de medicamentele esențiale – acelea despre care OMS spune că ar trebui să se găsească oriunde, din Siberia până în Sahara. (…) Vorbim de medicamente ieftine, generice, medicamente pe care dorim să le avem în România și credem că acest lucru este esențial. Pentru medicamentele compensate 100% de către CNAS vom avea alt regim de preț. Vorbim despre 56 de medicamente, adică aproximativ 5% din totalul existent în România. Când spun medicamente, spun denumiri comune internaționale, nu mă refer la fiecare formă a unui medicament. (…) Termenul pentru recalcularea prețului va fi discutat împreună cu ceilalți parteneri. Noi credem că fezabil este să se facă acest lucru în primul trimestru al anului viitor. Reglementările statului român se referă strict la medicamentele care sunt emise pe bază de rețetă. Medicamentele pe care ni le cumpărăm singuri din farmacie au un preț care nu este reglementat, nu a fost reglementat prin ordinul de ministru, nu va fi reglementat prin HG care stabilește prețul maximal pentru medicamente eliberate pe bază de rețetă“, a adăugat Vlad Voiculescu.
Farmaciile și distribuitorii vor raporta zilnic stocurile de medicamente compensate într-un sistem electronic
Altă măsură care va fi luată vizează introducerea obligației pentru farmacii și pentru distribuitori să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate într-un sistem electronic.
„Altă problemă este că medicamentele care sunt mai ieftine în România sunt luate din România de anumite firme și exportate în alte țări din Europa, ca Germania, Franța, Anglia. Unii realizează profituri bune în felul acesta, dar pacienții români rămân câteodată fără medicamente. Astfel, noi toți pierdem din cauza acestui export paralel, care de altfel este un proces perfect legal în Europa și pe care nu putem să îl oprim. Atunci când pacienții rămân fără medicamente, este un proces perfect imoral. Este imoral ca medicamentele românilor să fie luate din România și duse în alte țări. (…) Soluțiile pe care le găsim pentru această problemă sunt: pe de o parte, să avem grijă ca medicamentele esențiale să fie disponibile în România, (…) pe de altă parte, pregătim o măsură implementată printr-un ordin de ministru și printr-o soluție informatică. Este vorba despre introducerea obligației pentru farmacii și pentru distribuitori să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate într-un sistem electronic. În cazul scăderii stocurilor sub un anumit prag, MS și ANMDM vor primi alerte și vor putea solicita farmaciei sau distribuitorului respectarea obligației de serviciu public prevăzut în lege“, a susținut Vlad Voiculescu.
Acesta a spus că va fi făcut public proiectul care vizează aceste modificări.
Altă măsură care va fi adoptată se referă la realizarea unui website ca instrument esențial pentru a constata lipsa unor medicamente, site care se va numi www.medicamentelispa.ro.
„(…) Dacă vorbim despre lista medicamentelor esențiale compensate 100% în România, vorbim de 56 de produse esențiale. Mai bine de jumătate dintre ele au prețuri sub 50 de lei. 31% dintre ele au un preț sub 25 de lei. Sunt doar zece produse care au preț de peste 1.000 de lei. Impactul pentru pacient va fi zero. Ele sunt deja compensate 100%. Impactul pe bugetul de stat va fi, de asemenea, zero, pentru că există taxa clawback“, a adăugat ministrul sănătății. El a ținut să precizeze ca taxa clawback va rămâne neatinsă pentru „acest moment“.
Aplicație prin SMS pentru feedback de la pacienții care au fost în spital
Vlad Voiculescu a mai anunțat că, până la sfârșitul mandatului său, va deveni funcțională o aplicație prin SMS pentru feedback-ul pacienților care au fost în spital.
„Avem deja o aplicație care e în formulă beta în acest moment. (…) Ce vă pot promite este că, până la finalul mandatului meu, vom avea o aplicație de feedback pentru pacienți. Acest mecanism este feedback prin SMS, așa încât orice pacient după ce a fost în spital va fi întrebat cum s-a simțit în acel spital. Va primi o serie de întrebări relevante la care va putea răspunde și autoritățile statului trebuie să acționeze în consecință. Este esențial să punem din nou pacientul în centrul sistemului și, dacă pacientul spune că ceva nu este în regulă și acesta nu e singur în acest demers și sunt mai mulți care spun asta, atunci lucrurile cu siguranță trebuie verificate. În cazul în care lucrurile nu stau așa cum trebuie să stea trebuie să existe consecințe“, a afirmat Voiculescu, miercuri, la Europa FM.
El a precizat că, în prezent, funcționează un proiect-pilot în cinci spitale din țară pe bază de SMS-uri.
„Avem deja un proiect-pilot implementat în cinci spitale din țară în care adunăm feedback-uri de la pacienți pe baza unui SMS. (…) Ne-am înțeles să nu facem publice numele spitalelor și datele feedback-ului deocamdată. Ce vă pot spune este că avem acest proiect-pilot“, a adăugat Voiculescu.
Ministrul sănătății consideră că formularul care e distribuit în spitale și completat de pacienți reprezintă un mecanism care nu funcționează.
„Există deja un formular distribuit în spitale. Formularul este completat de unii pacienți și este transmis secretariatului spitalului. Am îndoieli masive că această metodologie de a aduna feedback-ul pacienților este una realistă. În acest moment avem practic aproape numai pacienți mulțumiți. Nu există nici un fel de plăți informale în spitale. În general, totul este bine, totul este roz. Asta ne spune că mecanismul de feedback actual nu funcționează“, a susținut Voiculescu.
El a subliniat că aspectele esențiale în evaluarea oricărui manager de spital sunt satisfacția pacientului și siguranța acestuia atunci când vine în unitatea sanitară.
Se modifică norma legală privind accesul rudelor la dosarele medicale ale pacienților
Ministrul sănătății a anunțat că, până la sfârșitul anului, va fi modificată norma legală referitoare la accesul rudelor la dosarele medicale ale pacienților decedați.
El s-a referit la cazul familiei unui tânăr care a murit în urma tragediei din clubul Colectiv, căruia spitalul a refuzat să îi dea dosarul medical, pentru că pacientul nu a apucat să își dea consimțământul.
„El nu a putut să semneze. (…) E o problemă legală. Avem în lucru modificarea acestei norme legale. Nu e normal ca atunci când un pacient, în cazul acesta un pacient cu arsuri grave, ultimul lucru la care se gândește și el, și medicii care îl internează este să semneze un document. Din păcate, regulile pe care ni le-am făcut (…) nu sunt ideale. Probabil că am vrut să ne protejăm de anumite abuzuri într-o parte și de multe ori ajungem în situații în care, deși există bună credință, există profesionalism, nu putem să facem anumite lucruri, pentru că suntem îngrădiți de anumite legi“, a afirmat, miercuri, Voiculescu, la Europa FM.
Ministrul sănătății a subliniat că înțelege argumentele atât ale rudelor, cât și ale spitalelor.
„Cunosc cazul. (…) Nu e normal ca ei să nu primească dosarul pacientului. Am discutat atât cu familia, cât și cu fostul manager al spitalului. Înțeleg argumentele ambelor părți. Vom modifica cadrul legislativ până la sfârșitul anului care coincide cu sfârșitul mandatului“, a adăugat Voiculescu.
Nu va pleca din fruntea ministerului până în ultima zi de mandat
„Mai sunt multe lucruri în plan. Acesta este și motivul pentru care nu o să plec de la minister până în ultima zi. (…) Sunt măsuri de transparență care nu au fost niciodată aplicate, nu numai în sistemul sanitar, dar aș îndrăzni să spun în majoritatea autorităților publice centrale. Vorbim de transparența contractelor publice, vorbim de achiziții, vorbim de sponsorizări“, a declarat Vlad Voiculescu.
Licitațiile pentru spitalul regional Craiova – în 2017
Procedurile pentru demararea investiţiei privind Spitalul Regional de la Craiova sunt în plină desfăşurare, a declarat ieri ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu. El a precizat că în două săptămâni terenul care a fost deja identificat va fi trecut de la Ministerul Apărării la Ministerul Sănătăţii. În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii negociază cu Banca Europeană de Investiţii pentru ca aceasta să coordoneze întreaga investiţie. Vlad Voiculescu a declarat că până la plecarea lui de la minister va lăsa o foaie de parcurs exactă privind realizarea investiţiei. El a estimat că, cel mai târziu la jumătatea anului viitor, vor putea începe licitaţiile.