4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Dacian Cioloș a lansat „Platforma România 100“

Premierul Dacian Cioloș a lansat „Platforma România 100“

 

Premierul Dacian Cioloș (foto) a lansat luni seară „Platforma România 100“, o platformă care trece în revistă zece principii „ale unei guvernări pentru cetățeni“, însoțite de mai multe proiecte naționale despre care prim-ministrul în funcție crede că „ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor“.
În document, Cioloș reamintește că a promis că nu va candida la alegerile parlamentare și spune că decizia sa „rămâne fermă“.
„Mandatul de premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică și economică a țării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâștige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate. Unele partide nu par să fi mers pe această cale. Acest an de guvernare excepțională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătușate de «Colectiv». În esență, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători a rămas același“, arată prim-ministrul în documentul citat.

România se poate guverna și altfel – cu onestitate, corectitudine, integritate

Premierul spune că a dorit să arate „că România se poate guverna și altfel – cu onestitate, corectitudine, integritate“ și opinează că „în România poate exista alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea că interesul general este mai bine servit de o administrație profesionistă și nu politizată“.
„Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greșelile făcute. Dar, tocmai pentru că acum am această experiență, cred că schimbarea poate să continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 decembrie 2016 ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susținute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizațiile societății civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară“, scrie Cioloș.
Șeful guvernului amintește totodată că în 2018 România va celebra centenarul Marii Uniri.
„100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democrație, de la războaie și crize profunde la integrarea în NATO și Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice și cicluri electorale. De aceea, vă propun Platforma «Romania100» – România la 100 de ani – zece principii ale unei guvernări pentru cetățeni, însoțite de un portofoliu de proiecte naționale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâștiga încrederea în România și în noi înșine“, anunță Dacian Cioloș.

O Românie fără corupție și cu o clasă politică responsabilă

O Românie fără corupție, cu o clasă politică responsabilă, guvernată cu bun-simț și care contează în Uniunea Europeană și în NATO este propunerea premierului Dacian Cioloș. La baza acestei platforme stau zece principii asumate de prim-ministru. Dacian Cioloș susține, în primul rând, „o Românie fără corupție“.
„Nici o forță politică din România nu trebuie să pună opreliști luptei împotriva corupției, să slăbească justiția și statul de drept. Corupția înseamnă sărăcie, corupția ne condamnă la subdezvoltare. De aceea, lupta împotriva corupției trebuie asumată de fiecare dintre noi, la nivel individual, cu conștiința că, în momentul în care unul dintre noi dă sau primește mită, cere sau oferă un drept necuvenit, devine parte a sistemului care corupe și ucide România. La 100 de ani, România are nevoie de o justiție puternică, independentă“, spune premierul Dacian Cioloș.
Totodată, Cioloș pledează pentru „o Românie cu o clasă politică responsabilă“.

O Românie fără sărăcie

Șeful executivului subliniază importanța unei țări „în care fiecare muncește și este plătit cinstit“ și „o Românie fără sărăcie“.
„Creșterea economică sănătoasă și nivelul de trai vor putea fi menținute numai dacă vom crea mai multe locuri de muncă. Creșterile de salarii, de pensii sunt posibile numai dacă există suficienți oameni care muncesc (…). Avem nevoie de investitori, de capital autohton consolidat, dar și de capital de peste hotare (…). Un copil din trei abandonează școala. Avem unul dintre cele mai ineficiente sisteme de asistență socială din Europa. În loc să fie sprijiniți, cei mai săraci dintre noi sunt puși pe drumuri, sunt folosiți ca masă de manevră electorală. România are nevoie de un nou concept de incluziune socială (…)“, explică Cioloș.
Alt principiu al premierului face referire la „o Românie cu o economie competitivă“. „România nu are o autostradă care să treacă munții. Polul sărăciei din Europa este la noi și există dezechilibre majore de dezvoltare între regiuni. La asta ne-au adus inconsecvența, incapacitatea de a duce până la capăt proiecte și de a avea abordări strategice, sistemele arbitrare de a distribui banii cu scopul de a «cumpăra» primari pentru campania electorală (…) România are nevoie de o viziune de dezvoltare multianuală, care unifică resursele bugetare naționale cu fondurile europene (…)“, spune Cioloș.
Totodată, premierul subliniază importanța educației și a sistemului de sănătate.
„În România de azi avem un sistem de educație în mare parte decredibilizat de interese partinice și de nonvalori, subfinanțat, un sistem în care dascălii onești sunt sufocați de hățișuri de interese. Avem un sistem care îi exclude pe cei săraci sau pe cei din zonele rurale, în care liceele tehnice și agricole au fost neglijate, în care multe universități au devenit fabrici de diplome. (…). Prea mulți medici pleacă din țară. În România nu s-au mai construit spitale noi, România nu a avut în ultimii 26 de ani un plan de dezvoltare, de modernizare a infrastructurii spitalicești. Odată cu alocarea unui buget suficient, este nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate, care să elimine corupția, politicul și conflictele de interese din managementul spitalelor, care să ofere condiții de muncă și de dezvoltare decente, astfel încât medicii noștri să rămână în țară (…)“, mai spune Cioloș.
Premierul susține „o Românie care contează în Uniunea Europeană și în NATO“ și „o Românie a tuturor românilor“.
„În 2019, România centenară va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene. (…). Avem forța de a deveni ancora din Est a Europei unite. Avem forța să rămânem cel mai de încredere partener din Europa de Est al Statelor Unite ale Americii. Totodată, avem datoria istorică și morală de a-i ține lângă noi, pe o cale europeană, pe românii din Republica Moldova, de a pregăti regăsirea neamului nostru în orice formă vor dori generațiile care vin, de aici și de dincolo de Prut. (…) Cei mai mulți dintre românii plecați să muncească în străinătate fac asta pentru că și-au pierdut încrederea că acasă se poate mai bine. Avem datoria de a le respecta decizia, de a-i proteja și sprijini acolo unde au ales să trăiască, dar și obligația de a nu-i înstrăina de țară și de a-i încuraja să se întoarcă acasă (…)“, conchide premierul Dacian Cioloș.

Guvern cu un număr restrâns de miniștri și ministere comasate

Premierul Dacian Cioloș consideră că executivul ar trebui, pe viitor, să aibă un număr restrâns de miniștri, iar ministerele să fie comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare.
„Guvernul trebuie regândit la nivel de funcționalitate ministerială, cu un Cabinet format dintr-un număr restrâns de miniștri, cu ministere comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare și un număr redus de agenții de implementare și reglementare. Restructurarea administrației centrale trebuie consfințită legislativ prin modificarea Legii nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea guvernului, astfel încât să includă un model de organizare internă pentru fiecare minister, cu explicarea competențelor, pentru a elimina riscul suprapunerii de atribuții. Guvernarea este construită pe baza unor obiective transsectoriale, clar asumate, în beneficiul cetățenilor (de exemplu: investiții coordonate, reducerea sărăciei, debirocratizare, digitalizarea administrației, infrastructură modernă etc.)“, se arată în capitolul Primele 100 de zile -organizarea schimbării din Platforma România 100, lansată luni seară de premier.
În document se precizează că actuala Comisie de tăiat hârtii „devine o instituție de sine stătătoare, în cadrul Cancelariei Guvernului“ și continuă rolul de debirocratizare „în sprijinul cetățenilor, al antreprenorilor și pentru simplificarea relațiilor interinstituționale“.
Guvernul instituționali-zează și proiectul GovITHub și Coordonatorul pentru Tehnologia Informației, care urmăresc ca investițiile în IT ale instituțiilor publice „să fie făcute eficient, conform unei strategii și în interesul cetățenilor“.
De asemenea, în document se precizează că strategiile guvernamentale, politicile publice și proiectele legislative „trec printr-o primă evaluare de impact la momentul adoptării lor sau o dată la trei ani“.
„Cele care nu trec testul eficienței și impactului încetează în mod automat“, se mai arată în proiectul premierului.
Cioloș mai vorbește despre „consolidarea tuturor fondurilor naționale și europene destinate dezvoltării și o reală abordare multianuală a utilizării acestora“.
„Fondurile bugetare care distribuie bani fără proiecte sau planuri de dezvoltare și mecanisme de control, impredictibil, pe baza clientelismului politic trebuie desființate. Cheltuielile publice clar prioritizate, cu evaluarea impactului. Trebuie operaționalizată și întărită instituțional, la nivelul Cancelariei, unitatea de evaluare a investițiilor publice. Toate investițiile guvernamentale trec prin acest filtru“, mai stipulează documentul lansat luni seară de prim-ministrul Dacian Cioloș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS