4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul sănătății, Vlad Voiculescu: Managerii de spitale nu mai pot deține funcții în partide politice

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu: Managerii de spitale nu mai pot deține funcții în partide politice

 

Guvernul a adoptat ieri o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care aduce schimbări importante în privința selectării managerilor unităților sanitare publice, prin eliminarea restricțiilor privind participarea la concurs și deschiderea competiției în selectarea celor mai competenți directori.

Prin această ordonanță de urgență se lărgeşte sfera persoanelor care pot ocupa această funcţie. De acum, selecția managerilor se poate face și din rândul altor categorii de specialişti cu experienţă şi abilităţi de conducere dovedite. Până în acest moment, exista obligaţia managerilor din spitalele clinice de a fi cadru universitar sau medic primar. Această măsură îngrădea în mod nejustificat accesul la această funcţie, cu consecinţe negative în procesul de selecţie pentru ocuparea acestei funcţii şi în desfășurarea activității de management.
Pentru a asigura o conducere cât mai profesionistă a spitalelor, au fost extinse și incompatibilitățile pentru manager şi ceilalţi membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil şi, în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri). Aceste funcții devin incompatibile cu cele de conducere, administrare şi control la nivelul partidelor politice sau al societăţilor comerciale.
De asemenea, este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor şi cu: deţinerea de către soţul/soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager; alte situaţii în care managerul, soţul/soţia, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de manager.
În plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanțare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului. O eventuală finanţare ar putea afecta exercitarea funcţiei de manager în condiţii de imparţialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relaţia cu spitalul.
Pentru șefii de secții vor fi organizate concursuri, deoarece aceasta reprezintă metoda cea mai obiectivă şi transparentă pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor funcţii.
Potrivit actului normativ, condițiile de exercitare a activităților de manager vor fi stabilite prin ordin al ministrului sănătății și prin contractul de management.
„Această ordonanță este despre două lucruri. Unu – este despre deschiderea funcțiilor de manager în spitale pentru toți cei care au competențe. (…) Doi – nu mai vrem politică de partid în spitale. E motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot, începând de astăzi (miercuri -n.r.), deține funcții de conducere, administrare sau control în cadrul nici unui partid politic“, a spus ministrul sănătății, Vlad Voiculescu (foto).

Corpul de control este la Agenţia Naţională de Transplant

Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, ieri, că inspectorii Corpului de control se află la Agenţia Naţională de Transplant, existând „indicii serioase“ că acreditarea Spitalului „Sf. Maria“ pentru transplantul de plămân nu a fost făcută în mod judicios.
„Spitalul «Sf. Maria» a fost acreditat (pentru transplant de plămân – n.r.) de Agenţia Naţională de Transplant. În acest moment, Corpul de control este la Agenţia Naţională de Transplant. Am indicii serioase că acea acreditare nu a fost făcută în mod judicios. La «Sf. Maria» există, de asemenea, alte probleme care mă fac să cred că transplantul de plămâni în România, la «Sf. Maria», nu este ceva ce ne-am putea dori şi ar pune viaţa pacienţilor în pericol“, a precizat ministrul sănătăţii.
El a mai spus că, în prezent, pacienţii care au nevoie de transplant de plămâni sunt pe lista de aşteptare a Spitalului AKH din Viena, dar şi a oricărui spital din Europa care efectuează transplant de plămâni, statul român decontând intervenţiile.
„Nu există un monopol al AKH Viena. Dacă mă întrebaţi de ce se duc pacienţii la AKH, aş putea să vă dau eu un răspuns: pentru că acolo se efectuează mai mult de un transplant pe zi, cu rata de succes de peste 95%“, a adăugat Voiculescu.
El a ţinut să mai precizeze că inspectorii Corpului de control se află la ANT „de câteva săptămâni“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS