Virusul Zika nu mai constituie o urgenţă privind sănătatea publică la nivel global, întrucât activităţile de cercetare intensă din ultimele luni au asigurat o mai bună înţelegere a modului în care se manifestă acesta, a anunţat astăzi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit DPA, informează Mediafax.
Cu toate acestea, agenţia pentru sănătate a ONU a confirmat că boala, care poate cauza probleme neurologice, rămâne o problemă gravă pe termen lung.
În luna februarie, OMS anunţa că virusul Zika reprezintă o urgenţă privind sănătatea publică la nivel global care necesită o reacţie rapidă. Experţii medicali erau preocupaţi că virusul Zika se transmite foarte rapid şi pe distanţe mari, consecinţele fiind devastatoare.
Virusul Zika este transmis la oameni prin mușcătura unui țânțar Aedes infectat. Acești țânțari mușcă cel mai mult în timpul zilei, în mod special dimineața foarte devreme și seara. Tot aceși țânțari transmit febra denga, febra galbenă și virusul chikungunya.
Simptomele sunt asemănătoare gripei: febră, erupții pe piele, conjunctivită, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și de încheieturi. Aceste simptome sunt destul de blânde, scrie OMS, și durează între două și șapte zile. Totuși, există cazuri în care nu persoanele contaminate nu manifestă deloc simptome, motiv pentru care este greu de depistat. Complicații ale acestui virus apar în mod special la femeile însărcinate și la nou-născuți. În acest an au existat şi în România câteva cazuri de infecţie cu acest tip de virus.