Banca Mondială avertizează că alegerile care vor avea loc luna decembrie, în România, sporesc riscul creşterii cheltuielilor suplimentare şi a încetinirii implementării reformelor structurale, informează Mediafax. Pe termen mediu este nevoie de o reechilibrare a politicilor fiscale.
În “Raportul economic pentru regiunea Europa şi Asia Centrală (ECA): Polarizare şi Populism” lansat marţi de Banca Mondială, se arată că România trebuie să implementeze reformele structurale, care vor sprijini îmbunătăţirea capacităţii de producţie, inculzând măsurile de combatere a corupţiei, de consolidare a administraţiei publice şi a întreprinderilor de stat. De asemenea, sunt necesare eforturi pentru a genera crearea de locuri de muncă, ţinând cont că rata şomajului rămâne ridicată atât în rândul tinerilor cât şi a celor cu o calificare de muncă slabă.
“România are o economie destul de stabilă şi înregistrează creştere economică. Prioritatea este implementarea reformelor structurale, cu accent pe politicile de competitivitate”, a declarat marţi Hans Timmer, economistul şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, cu ocazia prezentării acestui raport la Bucureşti.
Pe termen mediu este nevoie de o reechilibrare a politicilor fiscale, de la stimularea consumului la susţinerea unei creşteri sustenabile.