2.9 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAfacerea Clariant de la Craiova trece prin conturile Gecorom

Afacerea Clariant de la Craiova trece prin conturile Gecorom

Curtea Gecorom (FOTO: Claudiu Tudor)
Curtea Gecorom (FOTO: Claudiu Tudor)

„E o nouă izbândă în fața Timișoarei (…) Nu am vrut să facem publică venirea Clariant până nu aveam date concrete“, se lăuda primarul Olguța Vasilescu acum o lună după ce presa centrală anunța că elvețienii de la Clariant ar urma să deschidă la Craiova o fabrică de bioetanol și lignină cu bani de la statul român și de la UE. „Investitorii în cauză ar fi făcut orice să vină în Timișoara, numai că în Timișoara, câtă vreme sunt eu primar, n-o să vină nici un poluator!“, replica imediat primarul din Timișoara, Nicolae Robu. În ciuda disputei dintre edili, venirea Clariant în Bănie nu este certă, după cum recunosc chiar reprezentanții săi. Cu toate acestea, firma a semnat deja contracte de închiriere pe zece ani pentru o suprafață de circa patru hectare lângă Termo 2, în Bariera Vâlcii. Terenul aparține firmei Gecorom din Craiova și acționarilor săi, iar primăria a emis trei certificate de urbanism pentru demolarea mai multor construcții. Banii de la Clariant vin ca o mănușă pentru Gecorom care are credite la bănci de circa 22 de milioane de lei, garantate cu mai multe bunuri și cu contractele încheiate cu instituții publice și private.

Presa centrală prezenta acum o lună o listă scurtă de cereri aprobate de Ministerul Finanțelor pentru acordarea a șase ajutoare de stat în valoare totală de 638 de milioane de lei. Pe această listă se regăsește și firma Clariant Products RO SRL, înființată în iulie 2016, care are ca acționari două divizii ale grupului din Germania. Potrivit Ministerului Finanțelor, Clariant a cerut un ajutor de stat de 68,6 milioane de lei, iar cererea a fost selectată la sesiunea de selecție din perioada 11.07 – 22.08 2016. Presa centrală spunea că firma va deschide la Craiova o fabrică de bioetanol și că, pe lângă ajutorul de stat din partea guvernului român, Clariant va primi și o finanțare de la Uniunea Europeană de circa 120 de milioane de euro. Edilii din Craiova și-au făcut și ei apariția în spațiul public, spunând că, de fapt, este meritul lor și că până atunci au tăcut pentru că nu aveau date concrete. De precizat că edilii craioveni nu au ratat nici un prilej în a-și aroga meritele pentru orice lucru, mărunt sau semnificativ, chiar și atunci când nu aveau dreptate. „Nu am vrut să facem publică venirea Clariant până nu aveam date concrete. E o nouă izbândă în faţa Timişoarei, după atragerea firmei ETI, şi sperăm să se reorienteze către Craiova cât mai mulţi investitori mari, având în vedere facilităţile pe care le oferim. Dan Daşoveanu s-a ocupat de această relaţie, dată fiind şi calitatea lui de consilier economic al primarului“, spunea primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. „În fiecare săptămână, noi avem contact cu cei de la Clariant pentru a discuta. Ce vor face ei la Craiova este o tehnologie modernă, ceva care va primi un ajutor de 120 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Totodată, 66 de milioane de lei vor veni şi de la statul român, compania fiind pe lista scurtă de la Ministerul Finanţelor pentru ajutorul de stat (…) La fabrică se va produce şi lignină, pe care o va folosi CET II în locul lignitului. Investiţia ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului viitor şi va fi realizată în vecinătatea CET II. Divizia care se ocupă de proiect este din Germania, iar fabrica lor de bioetanol şi lignină va fi una pilot. Clariant au un contract de leasing cu drept de cumpărare, după ce se termină procedura cu actele şi cu avizele, cu două firme care au terenul lângă CET II, unde va fi fabrica. În prezent, sunt în stadiul strângerii de documente pentru certificatul de urbanism şi au avut mai multe întâlniri cu arhitectul-şef pentru a vedea exact de ce au nevoie pentru ceea ce vor să construiască. Primăria Craiova a avut contribuţia de a-i convinge să vină aici, prin ceea ce avem noi de oferit, şi îi ajutăm, pas cu pas, în continuare, cu birocraţia şi cu ce trebuie să facă pe mai departe, pentru a le uşura drumul“, explica Dan Daşoveanu.
Laudele edililor craioveni l-au scos din minți pe primarul Timișoarei, care a postat pe Facebook un comentariu în care spunea că investiția a fost respinsă de Timișoara, pe motiv că era poluantă. „Vin alegerile, stimați concetățeni. Veți avea de ales între PNL și PSD. În alți termeni, dincolo de doctrine, între un partid care vă propune oameni integri și un partid condus de penali, mai bine zis de un infractor dovedit ca atare în instanță și condamnat. Ce face, acum, o primăriță cu mari probleme și ea pe la DNA, după cum aflăm din presă, exponentă de frunte a aceluiași partid? Declară că ar fi «suflat» Timișoarei nu știu ce mare investiție! Ăsta da tupeu! Păi investitorii în cauză ar fi făcut orice să vină în Timișoara, numai că în Timișoara, câtă vrem sunt eu primar, n-o să vină nici un poluator! Știți ce produce acel investitor, stimați timișoreni și stimați craioveni? Etanol și alte substanțe chimice! Vreți așa ceva?! Ei bine, eu nu vreau, eu, ca primar al unui oraș cu șomajul sub 1%, orașul cel mai dinamic și cu cele mai mari investiții din România, cu investiții numai și numai nepoluante, polul IT&C, Automotive și al altor industrii High Tech în România, orașul cu cea mai bună calitate a vieții din România și în top 20 în Europa, nu vreau!“, a atacat Robu.

Kamnesky, Clariant: Avem în vedere mai multe opțiuni

După ce ecoul declarațiilor flambante s-a stins, venirea Clariant a rămas tot la stadiul de probabilitate. În ciuda faptului că firma a făcut mai mulți pași concreți prin obținerea unor certificate de urbanism, reprezentanții săi spun că analizează unde se va face investiția. Într-un răspuns trimis la solicitarea GdS, managerul de comunicare externă al Clariant, Claudia Kamensky, a explicat că firma ia în calcul mai multe opțiuni. „Clariant are în vedere un proiect local de afacere. Toate eforturile pe care le face, printre ele numărându-se întâlnirile cu autoritățile naționale și europene, fac parte din dezvoltarea proiectului și evaluarea lui. O decizie finală în privința investiției nu a fost luată încă, iar ea depinde în mare măsură de rezultatul acestor discuții“, a spus Kamensky. Întrebat dacă Clariant a stabilit clar Craiova ca destinație a investiției sale, managerul de comunicare externă a răspuns scurt: „Așa cum am mai scris, avem în vedere mai multe opțiuni“. GdS a adresat mai multe întrebări și Ministerului de Finanțe, iar în momentul în care va veni răspunsul îl vom prezenta în ziar. Potrivit documentelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe la rubrica „ajutor de stat“, Clariant a depus cerere pentru a primi cele 68,6 milioane de lei pe baza HG nr. 807/2014 care are ca obiect finanțarea investițiilor cu impact major în economie. Clariant figurează pe o listă compusă din șase firme ale căror cereri de acordare a ajutorului de stat au fost selectate de minister. Pentru a primi banii, însă, firmele trebuie să primească acordul final, iar acest lucru este în evaluare la minister. După ce primesc acordul, firmele au patru luni la dispoziție să demareze investițiile. În caz contrar, pierd ajutorul de stat.

Terenuri închiriate pe zece ani

Drumul pe lângă Gecorom (FOTO: Claudiu Tudor)
Drumul pe lângă Gecorom (FOTO: Claudiu Tudor)

De posibila venire a Clariant beneficiază deocamdată firma Gecorom din Craiova și acționarii săi majoritari (Paul Mandea și Dumitru Iancu) care dețin terenuri în cartierul Bariera Vâlcii, lângă Termo 2, pe Aleea 3 Bariera Vâlcii. Pentru adresele de la numerele 17 A și 17 B au fost emise zilele trecute trei certificate de urbanism, în fiecare vorbindu-se de Clariant Products RO SRL. Primul certificat de urbanism a fost emis pe 10 noiembrie, în scopul desființării a trei construcții de pe terenul intravilan aflat în proprietate privată a numiților Mandea Paul, Mandea Maria, Iancu Dumitru și Iancu Maria. În cartea funciară este înscris dreptul de ipotecă și se notează interdicția de înstrăinare, grevare, închiriere, dezmembrare, alipire, demolare, restructurare, amenajare, construire în favoarea UniCredit Țiriac Bank SA, dar și dreptul de locațiune asupra imobilului pe o perioadă de zece ani în favoarea Clariant Products RO SRL. La folosința actuală a terenului este menționat curţi construcţii – zonă unități industriale afectat parțial de stradă, suprafața terenului fiind de 20.000 mp. Pentru desființare se cere acordul UniCredit Tiriac Bank SA și al Clariant Products RO SRL.
Al doilea certificat de urbanism, emis tot pe 10 noiembrie, se referă la desființarea a 17 construcții aflate pe proprietate privată a SC Gecorom SA, dar menționează și existența unui contract de închiriere și superficie privind notarea locațiunii (închirierea) și intabularea dreptului de superficie pe o perioadă de zece ani în favoarea Clariant Products RO SRL. La folosința actuală a terenului este menționat curţi construcţii și altele – zonă unități industriale, suprafața terenului fiind de 22.329,68 mp. Pentru desființarea construcțiilor de aici este nevoie, de asemenea, de acordul Clariant Products RO SRL.
În ultimul certificat de urbanism, solicitat de data aceasta de Gecorom SA și de persoanele fizice Paul și Maria Mandea, respectiv Dumitru și Maria Iancu și eliberat pe 15 noiembrie, se vorbește efectiv despre construirea unei fabrici de producție a etanolului din celuloză, de platforme, de instalații tehnologice și unități de producție, estacade pentru instalații, anexe administrative și tehnice, de poartă, drumuri, platforme, locuri de parcare, de amenajarea de spații verzi, de împremuirea și organizarea de șantier. Suprafața terenului este de 42.524,68 mp, dintre care 22.329,68 mp proprietatea Gecorom, 20.000 mp proprietatea lui Paul și Maria Mandea, respectiv Dumitru și Maria Iancu, iar restul din cota altor persoane fizice. Conform extraselor de Carte funciară, aici sunt notate și intabulate sarcini în favoarea SC Clariant Products RO SRL, Unicredit Tiriac Bank SA și Piraeus Bank Romania SA.
„Ne-am înțeles cu Clariant, vor veni să facă o fabrică la Craiova, pe terenul unde avem șantierul. Din câte știu, fabrica ar urma să fie construită în circa doi ani, până în 2018. Se vor apuca de construcție și în funcție de cum vor primi ajutorul de stat. La Craiova, Clariant va produce bioetanol. O să demolăm construcțiile care sunt pe terenul nostru, dar așteptăm să vedem ce hotărăsc. Ei dau ordinul de demolare“, a precizat Valerică Nistoran, director general Gecorom. Acesta a mai menționat că firma Clariant doar a închiriat terenul, plătind în avans chiria pe un an, și că afacerea este una din care toată lumea are de câștigat.

Gecorom are credite de peste 20 de milioane de lei

Potrivit datelor din arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, acționarii majoritari ai SC Gecorom SA, Dumitru Iancu și Paul Mandea, au contractat în numele firmei, în 2010 și 2012, mai multe credite de la Unicredit Țiriac Bank SA, garantând atât cu terenuri ale societății, cât și cu terenuri personale, dar și cu veniturile rezultate din unele contracte derulate de Gecorom. Terenurile ipotecate sunt chiar cele care vor fi preluate de Clariant, banca având dreptul și asupra veniturilor rezultate din contractul de închiriere încheiat cu Clariant, atât de Gecorom, cât și de Dumitru Iancu și Paul Mandea. Este vorba de un credit în valoare de 1.010.000 de lei acordat Gecorom de Unicredit Bank în data de 25 mai 2010, garantat cu creanțele bănești aparținând lui Paul și Maria Mandea, respectiv Dumitru și Maria Iancu, în legătură cu contractul de închiriere încheiat în august 2016 cu Clariant, și de un credit de 750.000 de lei, primit pe 11 mai 2010 tot de la Unicredit, garantat cu creanțele bănești aparținând Gecorom din contractul încheiat cu Clariant.
În 2010, Gecorom mai figurează și cu alte credite: unul de 6.500.000 de lei acordat Unicredit Țiriac Bank pe 11 mai, și unul de 3 milioane de lei, primit pe 26 mai, ambele cu contract de ipotecă imobiliară. Bunurile mobile ipotecate pentru creditul de 6.500.000 de lei sunt chiar terenurile de 22.329,68 mp (cu cele 17 construcții, în suprafață totală de 1.391 mp), respectiv 20.000 mp (cu cele trei construcții, în suprafață totală de 508 mp) care vor fi cedate firmei Clariant. Pentru creditul de 3 milioane de lei au fost cesionate drepturile de creanță având ca obiect veniturile rezultate din contractele încheiate de Gecorom cu alte societăți, cum ar fi Complexul Energetic Oltenia SA, Consiliul Local Turceni, AN Apele Române – Direcția Apelor Jiu și Direcția Apelor Olt, sau cu firme cunoscute din Craiova, precum Erpia sau Recon. În aprilie 2012, Gecorom a mai luat un credit de zece milioane de lei, tot de la Unicredit Țiriac Bank, cu garanție ipotecară imobiliară, garantând cu un teren intravilan de 6.200 mp și cu construcțiile de pe acesta.

Clariant caută teren și pe la vecini

Terenul viran de lângă Gecorom (FOTO: Claudiu Tudor)
Terenul viran de lângă Gecorom (FOTO: Claudiu Tudor)

Din câte se pare, Clariant nu s-ar mulțumi doar cu terenurile Gecorom și ar vrea să cumpere și altele din împrejurimi. Un avocat ar fi și tatonat terenul în acest sens, pomenind chiar și de demolarea caselor de aici care nu ar avea autorizație. În zonă, pe lângă terenurile Gecorom, mai există un teren viran și câteva case, iar locatarii susțin că au fost abordați de un avocat, care i-ar fi întrebat dacă au autorizații de construcție. „A venit un băiat care a spus că este avocat și ne-a întrebat dacă avem autorizații de construcție aici, pentru că altfel am putea fi demolați. Apoi ne-a zis ceva și de o fabrică ce ar urma să se construiască aici și care ar produce biogaz și ne-a întrebat ce teren avem și dacă am vrea să vindem“, a precizat o localnică. Alt craiovean care stă pe Aleea 3 Bariera Vâlcii a menționat că și el a fost abordat de un avocat, care l-a întrebat ce teren ar avea de vânzare. „A venit la mine un avocat tânăr și mi-a spus că aici se va construi o fabrică de zahăr. Apoi m-a întrebat cât teren am și dacă vreau să vând. Am auzit de la vecini că și pe ei i-a întrebat, dar că nu era vorba de o fabrică de zahăr. Eu vând și casa, și terenul, dar să îmi dea un preț bun să pot să cumpăr în altă parte. Și așa de când a venit aici și o firmă de fier vechi nu mai poți să stai în casă de zgomot. Se zguduie pereții când încep să bată“, a spus acesta. Și alți localnici știau de construcția unei fabrici în zonă și susțin că cei de la Gecorom ar fi început să elibereze terenul: „Cară tot timpul câte ceva de aici. Se vede că eliberează terenul și fac loc la altcineva. Sigur are legătură cu fabrica aia care se va construi aici“.

Clariant, pe scurt

Clariant, compania fondată în 1995 în Basel, este specializată în industria chimică și a realizat investiţii în state precum Germania, Marea Britanie sau Statele Unite, cumpărând firme producătoare de articole farmaceutice şi chimice precum Süd-Chemie, Germania, pentru 2,3 miliarde de dolari în 2011. Clariant este lider mondial în producţia de produse chimice şi pigmenţi pentru industria textilă, pielărie şi industria hârtiei. Societatea cuprinde 110 companii care operează în 53 de țări, din Europa, Asia (în special China și India), America de Nod și America de Sud. În 2015, vânzările din operațiunile continue ale firmei au fost de 5,8 miliarde de franci elvețieni, iar venitul net de 227 de milioane de franci elvețieni. Piețele europene reprezintă aproximativ o treime din vânzările Clariant, în timp ce Asia-Pacific, America de Nord și America Latină reprezintă aproximativ o cincime fiecare. Printre produsele realizate de Clariant se numără antifrogen, un lichid care este folosit pentru a transfera căldura în sistemele de răcire sau încălzire în industria alimentară şi farmaceutică, pigmenţi de colorare, EnviCat, o substanţă prin care sunt descompuse emisiile de azot, produse de îngrijire a părului şi a pielii, fertilizatori sau uleiuri. În România, Clariant se ocupă cu fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi a produselor din amidon, printre administratori numărându-se Peter Zimmermann, Markus Rarbach, Didier Pierre Hulot şi Ulrich Ott.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS