Franța a identificat un caz de infecție cu virusul „extrem de patogen” H5N8, o tulpină a virusului gripei aviare, la o fermă de păsări din sud-vestul țării, acesta fiind primul caz de acest fel descoperit la o fermă din cadrul celui mai mare crescător de păsări din Uniunea Europeană, a anunțat vineri Ministerul Agriculturii din Franța, după cum transmite Reuters și Agerpres.
Până acum au fost confirmate mai multe cazuri de infecție cu virusul H5N8, însă în rândul rațelor sălbatice din nordul Franței, iar, anterior, și în alte țări din Europa.
Ministerul Agriculturii din Franța a precizat că virusul H5N8 a ucis 2.000 din cele 5.000 de rațe de la o fermă din regiunea Tarn, urmând ca și restul păsărilor să fie eutanasiate ca o măsură preventivă.
Descoperirea noilor cazuri de gripă aviară înseamnă că Franța nu va putea să își redobândească statutul de țară lipsită de cazuri de infecție cu virusul „extrem de patogen” H5N8, un statut pe care autoritățile de la Paris sperau să îl obțină înainte de data de 3 decembrie. Franța, cel mai mare crescător de păsări din UE, abia și-a revenit după ce o epidemie de gripă aviară a afectat sud-vestul țării la începutul anului, ceea ce a dus la oprirea producției de rațe și gâște în regiunea care produce renumitul foie gras precum și restricții la import din partea partenerilor comerciali, scrie Agerpres.
Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.
În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că monitorizează sever comerțul intracomunitar și verifică toate transporturile de păsări care vin din țările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României, anunță Agerpres.