Dintre cei aproximativ 6.500 de candidaţi la alegerile parlamentare, cei mai mulţi – aproape 1.400 – s-au declarat ingineri, ei fiind urmaţi de economişti (1.100) şi jurişti (aproape 800), însă nu lipsesc nici meserii precum cea de astrolog, de agent de pază, de cântăreţ bisericesc sau de “team lider”.
La alegerile parlamentare din 2016 candidează 6.478 de persoane, iar cea mai răspândită profesie este cea de ingier. Astfel, 1.397 de candidaţi sunt ingineri, iar alte câteva zeci sunt subingineri. Ei sunt urmaţi de economişti, în număr de 1.104, alături de alţi aproape 100 de contabili. Pe locul al treilea se află juriştii – 772 (avocaţi, asistenţi, consilieri), iar pe locul al patrulea sunt cadrele didactice – 587 (atât învăţători şi educatori, cât şi profesori de liceu şi facultate). Este însă scăzut numărul cadrelor medicale, doar puţin peste 300 de candidaţi având această meserie. Peste 200 de candidaţi sunt electricieni, electromecanici, maiştri şi mecanici, alături de mulţi zidari, tâmplari, tinichigii şi zugravi. Printre aceste meserii se regăsesc şi frezorii, frigotehniştii, macaragiii, strungarii, sudorii, alături de aproape 30 de lăcătuşi mecanici şi 262 de tehnicieni. Aproape 50 de candidaţi sunt psihologi, psihanalişti şi psihopedagogi.
Lor li se adaugă un candidat PRM care se declară de profesie „astrolog”, dar lucrează ca profesor, printre profesiile mai rare regăsindu-se şi cea de creator de modă, de bijutier şi de balerin. Zece candidaţi spun că sunt agenţi de pază, doi sunt „cântăreţi bisericeşti”, 21 se declară „teologi”, iar alţi 11 sunt preoţi.
Un candidat se declară de profesie „team lider”. Mulţi candidaţi nu au completat corect formularele de înscriere, confundând profesia cu ocupaţia actuală. Astfel, 7 candidaţi au spus că sunt de profesie „casnici”, 14 au spus că nu au nicio profesie actuală, 15 s-au declarat pensionari de meserie, iar zeci de persoane s-au trecut ca fiind absolvenţi sau studenţi. În privinţa ocupaţiilor pe care le au în acest moment, majoritatea sunt avocaţi, administratori, manageri, profesori, medici, economişti şi directori de diferite feluri, alături de actuali parlamentari şi aleşi locali. Doi candidaţi şi-au declarat însă profesia ca fiind cea de „voluntar”, iar alţi doi sunt „preşedinţi”, însă nu specifică exact asupra a ce prezidează. 619 de „pensionari” candidează Aproape 40 de candidaţi nu au specificat nicio meserie, iar 18 au precizat că sunt „şomeri”, alţi 39 spunând că sunt „fără loc de muncă”. Lor li se adaugă alţi 23 de „casnici”. Un număr de 619 candidaţi au spus că sunt de profesie „pensionar”, iar alţi 54 de candidaţi spun că meseria lor este cea de student. Doi dintre candidaţi lucrează în acest moment ca taximetrişti, fiind de profesie mecanici şi tehnicieni chimişti.
Sursa: adevarul.ro