2.8 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDosare de trafic de persoane: Aproape 200 de traficanţi din 34 de grupări, puşi sub acuzare

Dosare de trafic de persoane: Aproape 200 de traficanţi din 34 de grupări, puşi sub acuzare

Aproape 200 de traficanţi de persoane din 34 de grupări au fost prinşi în acest an şi le-au fost puse sub sechestru bunurile pe care le-ar fi obţinut din exploatarea sexuală sau prin muncă a zeci de persoane, printre care peste 50 de maşini, aproape 2,8 milioane de lei şi 300.000 de euro.

Potrivit Poliţiei Române, în primele zece luni ale anului, poliţiştii au avut 404 plângeri, denunţuri şi sesizări din oficiu privind fapte de trafic de persoane, Pentru prinderea traficanţilor de persoane, poliţiştii au făcut 545 de percheziţii domiciliare şi au reuşit să destructureze 34 de grupări infracţionale, 197 de membri ai acestora fiind puşi sub acuzare, dintre care 98 au fost arestaţi. Anchetatorii au pus sechestru asigurător pe 30 de imobile, 51 de autoturisme, 2.780.000 de lei, 300.000 de euro şi 1.730 de dolari, pentru recuperarea prejudiciilor produse de membrii grupărilor. În urma anchetelor făcute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în aceste dosare, 317 persoane au fost reţinute, 275 au fost arestate, iar faţă de 131 a fost dispusă măsura controlului judiciar. Printre cele mai cunoscute operaţiuni din acest an pentru prinderea traficanţilor de persoane sunt „Cuib de viespi”, „SIDA” şi „Jihad”.

La operaţiunea „Cuib de viespi”, în 10 martie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, sub coordornarea procurorilor DIICOT Arad, au făcut 20 de percheziţii în judeţele Botoşani, Vrancea, Mureş, Constanţa şi în Bucureşti, pentru prinderea membriilor unei grupări care, din 2012, ar fi recrutat peste 100 de persoane, cu o situaţie materială precară, cărora le-ar fi promis locuri de muncă bine plătite în Danemarca. Victimele ar fi fost transportate şi adăpostite în Danemerca, unde, neavând nicio sursă de finanţare, ar fi fost obligate să execute activităţile impuse de membrii grupării. În numele victimelor, membrii grupării ar fi constituit firme „fantomă”, ar fi deschis conturi bancare şi ar fi obţinut cărţi de credit, pe care le-ar fi utilizat în vederea comiterii de fraude, cauzând un prejudiciu de aproximativ şapte milioane de euro. În urma acţiunii, 19 persoane au fost duse la audieri şi 11 dintre acestea au fost arestate preventiv. Anchetatorii au găsit la percheziţii 1.238.400 de lei, 6.800 de euro, cinci laptopuri, un notebook, 10 telefoane mobile şi produse de contrabandă, fiind puse sub sechestru şase autoturisme de lux. În aceeaşi cauză, în 25 februarie 2015, poliţiştii români, în colaborare cu autorităţile daneze, au reuşit să prindă 20 de persoane aflate în Danemarca, acestea fiind ulterior arestate pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, înşelăciune, fraude informatice şi evaziune fiscală.

La operaţiunea „SIDA”, în 19 februarie, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au făcut percheziţii în Bucureşti, la locuinţele a cinci bărbaţi suspectaţi de trafic de persoane şi de minori. Membrii grupării infracţionale, între care există relaţii de rudenie, au racolat din Bucureşti şi din judeţele limitrofe tinere dependente de droguri, cu situaţie materială precară, provenite din familii dezorganizate, cu venituri modeste, pe care le-au cazat la locuinţele lor şi le-au obligat să practice prostituţia „la stradă”, banii obţinuţi fiind însuşiţi în totalitate de aceştia. Pe fondul consumului de droguri de mare risc, prin injectarea intravenoasă a acestora, precum şi ca urmare a întreţinerii repetate de relaţii sexuale, o parte dintre tinere ar fi fost infectate cu virusul HIV şi ar fi avut diferite forme de hepatită. Deşi ştiau că tinerele aveau probleme grave de sănătate, membrii grupării au continuat să le exploateze sexual, atât în România, cât şi în Marea Britanie, la Londra. Cei cinci traficanţi au fost trimişi în judecată, în arest preventiv, împreună cu o femeie, victimă a traficului de persoane, pentru tentativă la infracţiunea de transmitere a sindromului imunodeficitar dobândit. Pentru documentarea activităţi infracţionale, poliţiştii şi procurorii au cooperat cu poliţiştii din Marea Britanie.

Operaţiunea „Jihad” a vizat prinderea unor traficanţi de migranţi, în 28 februarie fiind depistat un transport, la frontiera României cu Ungaria, de către poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT. Migranţii, opt sirieni şi irakieni, printre care şi trei copii, erau transportaţi cu două autoturisme, pe ruta Bucureşti – Sibiu – Deva – judeţul Arad, de către un grup infracţional organizat format din romani şi din cetăţeni străini, care acţionau pe diferite paliere, respectiv recrutare, găzduire, îndrumare, apoi transport spre graniţa de vest a României. Şapte traficanţi au fost trimişi în judecată, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la infracţiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat şi trafic de migranţi.

Sursa: adevarul.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS