4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine va beneficia de prima de 12.500 de lei de la stat

Cine va beneficia de prima de 12.500 de lei de la stat

Cei care sunt șomeri și se angajează la o distanță mai mare de 50 de kilometri de domiciliul actual pot încasa o primă de instalare de la stat, dacă aduc o serie de documente din care să rezulte că și-au mutat domiciliul și că au un contract de muncă (Foto: Arhiva GdS)
Cei care sunt șomeri și se angajează la o distanță mai mare de 50 de kilometri de domiciliul actual pot încasa o primă de instalare de la stat, dacă aduc o serie de documente din care să rezulte că și-au mutat domiciliul și că au un contract de muncă (Foto: Arhiva GdS)

Statul acordă o primă de instalare de 12.500 de lei pentru șomerii care se angajează la minimum 50 de kilometri de actualul domiciliu. Problema este că se creează cu greu locuri de muncă, în special în mediul rural. În unele localități, posturile se ocupă cu dificultate. Iată ce alte prime și subvenții mai pot primi firmele care angajează șomeri.

Persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care își au domiciliul sau reședința pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reședință, și/sau pentru reîntregirea familiei, după caz. Prevederea a fost stabilită prin Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 60/2016, care a modificat Legea nr. 76/2002 privind asigurările de șomaj. OUG a intrat în vigoare de la 3 decembrie. Săptămâna trecută au fost adoptate și normele metodologice de aplicare. Ca să beneficieze de prima de instalare, șomerii care se angajează trebuie să își schimbe domiciliul ori să își stabilească reședința în localitatea respectivă situată la peste 50 de kilometri de actuala locuință sau în localitățile învecinate acesteia.
Șomerii care se angajează la o distanță mai mare de 50 de kilometri de casă primesc 12.500 de lei de la stat, iar în cazul în care își schimbă domiciliul la peste 50 de kilometri pentru a se angaja și sunt însoțiţi de membri de familie, atunci prima totală ce poate fi primită este de 15.500 de lei. Sunt însă unele condiții care trebuie îndeplinite. Nu pot primi prima de instalare persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii doi ani; persoanele care au mai primit o astfel de primă în ultimele 36 de luni; medicii, farmaciștii, profesorii, suplinitorii și alte persoane față de care angajatorii au obligația de a-i încadra în muncă (deci cei care au dat un concurs și sunt repartizați să lucreze în diverse localități).
Conform normelor metodologice, vor putea beneficia de prima de instalare și persoanele de cetățenie română care și-au exercitat dreptul de liberă circulație a lucrătorilor în spațiul UE și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 de luni și care îndeplinesc condițiile legale să fie angajate, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.
Conform normelor metodologice, persoana care se angajează la peste 50 de kilometri de casă trebuie să ducă la AJOFM anumite documente (pe care le poate transmite și prin poștă, cu confirmare de primire, dar și prin poșta electronică) din care să rezulte că și-a mutat domiciliul în respectiva localitate sau în cele din jur și că s-a angajat cu contract de muncă ce nu este pe o perioadă limitată de timp.

Pentru a se acorda primele este nevoie de locuri de muncă

OUG nr. 60/2016 are drept scop să îi stimuleze pe cei aflați în căutarea unui loc de muncă să se mute în zone mai îndepărtate în care să lucreze. În realitate, sunt foarte puține locuri de muncă care se creează în mediul rural, astfel ca orășenii șomeri să se mute la țară.
Primarul din Călărași, Vergică Șovăilă, a explicat că nu sunt create locuri de muncă în localitate. „Nu prea avem investitori în Călărași. Sunt câteva locuri de muncă deja existente pe la particularii care au niște magazine pe aici. În rest, nu sunt locuri de muncă și nici nu cred că se vor crea în curând. Să vă mai spun o chestiune interesantă. Unii nu vor să muncească. Noi, la primărie, am scos la concurs de două-trei ori un post de agent constatator, pentru că nu venea nimeni să se angajeze. Tinerii pleacă la muncă în străinătate sau scot din pepeni suficient cât să trăiască și nu veneau să se angajeze pentru că nu vor să stea la program sau să muncească pe 950 de lei pe lună, cât plătim noi salariul pentru un astfel de post“, a pus primarul din Călărași.
Nici la Dăbuleni nu se înghesuie persoane din alte localități să meargă să muncească acolo. Astă-vară nu s-au ocupat anumite posturi nici cu persoane care locuiesc în Dăbuleni. Nu s-au înscris mulți pretendenți la concursul organizat inițial de ocupare a unor posturi în primărie. „Când am scos prima dată posturile la concurs, prin luna august, nu s-a înscris nimeni. Nici măcar dintre localnici. Nu am avut nici o solicitare de la cineva din afara localității, ca să se angajeze aici. Acum s-au ocupat posturile și au fost chiar și opt pe loc, pentru postul de inspector. În mediul privat mai sunt câteva locuri de muncă și așteptăm zilele viitoare un investitor străin. Să sperăm că se mai creează locuri de muncă. Nu știu dacă vor veni oameni din alte localități să se angajeze aici“, a spus primarul din Dăbuleni, Aurel Băjenaru.

„Forță de muncă ar fi în zonă, dar trebuie să fie și locuri de muncă“

Și mai optimist este primarul din Poiana Mare, care speră să încaseze prima de 12.500 de lei de la stat cei care se întorc din alte părți, de pe unde sunt plecați, la casele părintești din localitate. „La noi se ocupă oamenii mai mult cu legumicultura. Au fost create zeci de locuri de muncă anul acesta, dar a fost o excepție. Mai așteptăm niște investitori la anul și sperăm să mai fie locuri de muncă. Ar putea să beneficieze de prima de instalare cei care au case bătrânești în comună, care au avut părinții sau bunicii aici și se mută în Poiana Mare. Au început să vină acasă și de prin străinătate. Deja avem trei – patru familii care s-au întors de la muncă din Spania, de pe unde au mai lucrat și s-au stabilit din nou aici. Deci forță de muncă ar fi în zonă, dar trebuie să fie și locuri de muncă“, a spus primarul din Poiana Mare, Marin Vintilă.
Prima de instalare de la stat de 12.500 de lei ar putea fi încasată și de cei care se mută de la țară la oraș, în cazul în care găsesc oportunități de angajare în Craiova sau în alt municipiu și își mută domiciliul. De asemenea, cei care se angajează în alte județe și se mută acolo au șanse să primească acești bani, dacă se află în evidențele Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM). Prima de instalare se acordă în două tranșe, una la instalare, iar alta după ce trece un an de la angajare.

Firmele care angajează șomeri de diverse categorii sociale primesc subvenții

Prin OUG nr. 60/2016 s-a modificat cuantumul subvențiilor ce pot fi acordate angajatorilor, pentru a încadra în muncă anumite categorii de persoane. Pot primi subvenții cei care angajează, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri de lungă durată, tineri NEETs (tineri din categoria de vârstă cuprinsă între 15 și 24 de ani care nu urmează nici o formă de învățământ, de pregătire profesională și nici nu au un loc de muncă), șomeri care sunt părinţi unici susținători ai familiilor monoparentale sau persoane cu handicap. Angajatorii care încadrează în muncă persoane din categoriile menționate primesc lunar, pentru fiecare astfel de persoană, pe o perioadă de 12 luni, o sumă în cuantum de 900 de lei. Ca să primească subvențiile, acești angajatori au obligația de a menține raporturile de muncă sau de serviciu cu angajații pentru care primesc banii cel puțin 18 luni.
Firmele care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, o sumă în cuantum de 900 de lei pe o perioadă de 18 luni.

Bani de la stat pentru cei care angajează persoane în prag de pensionare

De asemenea, guvernul stimulează angajarea de persoane mai în vârstă, aflate aproape de vârsta de pensionare. Angajatorii care încadrează în muncă șomeri care, în termen de cinci ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă beneficiază lunar de o sumă în cuantum de 900 de lei, pe toată perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor de pensionare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS