Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, marţi, că alocaţiile pentru copii ar putea fi majorate dacă familiile cu venituri peste medie nu ar mai încasa aceste beneficii sociale pentru copiii lor, dând astfel dovadă de spirit civic.
„În general, măsurile de protecţie socială într-un stat ar trebui alocate către cei care au nevoie de banii respectivi. Alocaţia pentru copii se dă fără să se ţină seamă de venitul familiei. Iar paradoxul e că alocaţiile pentru copii nu se dau automat, ele se cer, deci dacă te uiţi la repartiţie, vei constata că foarte puţini din oamenii care au peste veniturile medii din ţară nu îşi exercită dreptul de a lua cei 84 de lei pe lună. Mie mi se pare acest lucru o lipsă de coeziune. Mie mi se pare că putem creşte alocaţiile copiilor din familiile amărâte prin simplul fapt ca cei care sunt cu veniturile peste medie să renunţe voluntar la a mai cere aceste sume de la stat. Dar acest lucru cere civism, unitate, coeziune, să înţeleg de ce o fac şi să am garanţia că statul distribuie cei 84 de lei de la mine la familiile nevoiaşe. Asta e o măsură care nu înseamnă niciun leu în plus, dar îţi dă o perspectivă asupra societăţii, ne dorim o societate de indivizi egoişti, o societate de reţele de putere politice care se autoconcentrează pe <<ai noştri>>, sau ne dorim o societate coezivă în care problema e legată de membri?”, a declarat ministrul Muncii, citat de Mediafax.
Dragoş Pîslaru, aflat la finalul unui mandat de opt luni la conducerea Ministerului Muncii, a mai precizat că nici ajutorul oferit pentru încălzirea centralizată nu se face în mod corect, deoarece banii nu sunt alocaţi celor fără posibilităţi, ci, mai degrabă celor din pătura de mijloc şi de top a societăţii.