Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o Hotărâre care prevede, printre altele, că pot fi interzise exporturile de energie electrică în situații de criză, în perioada 16 ianuarie – 15 februarie 2017, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.
În acest context, în conformitate cu Legea Energiei, ministerul de resort este obligat să dea curs notificării operatorului de transport și sistem. Astfel, Ministerele Energiei și Economiei, în calitate de co-inițiatori, au elaborat Hotărârea de Guvern privind adoptarea unor măsuri de siguranță pe piața de energie electrică, aprobată în ședința de joi.
Hotărârea este o măsură preventivă și temporară care poate fi aplicată doar în condițiile apariției unei situații de criză pe piața de energie în perioada următoare (16 ianuarie — 15 februarie 2017) și doar dacă este amenințată siguranța populației ori a Sistemului Electroenergetic, se mai arată în comunicat.
Astfel, prin Hotărâre a fost creat cadrul prin care Transelectrica, în calitate de operator de transport și de sistem în domeniul energiei electrice, poate pune în aplicare, doar în cazul unei situații de criză, măsuri graduale de siguranță, în funcție de nivelul amenințării.
Printre acestea se află trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură) pentru siguranță funcționarii atât a rețelei de transport de energiei electrică, cât și a rețelei de transport a gazelor naturale. Măsura s-ar aplica strict în situația în care România ar înregistra un deficit de gaze naturale.
O altă măsură care va putea fi luată este reducerea sau anularea capacității disponibile de interconexiune pe direcția de export. Această măsură s-ar aplica în situația în care, deși există capacitate disponibilă la export, resursele ar fi limitate și ar risca să nu poată asigura necesitățile de consum ale populației. Această măsură nu ar afecta programele de schimb anterioare ale operatorilor economici, ci ar împiedica apariția de exporturi suplimentare față de acestea.
Totodată, se va putea recurge la reducerea sau anularea schimburilor notificate pe direcția de export. Măsura este menită să protejeze populația de riscul întreruperii alimentării cu energie electrică și ar presupune intervenția operatorului de transport și sistem asupra tranzacțiilor angajate de energie electrică la export.
O altă măsură la care s-ar putea apela este limitarea în tranșe a consumului de energie electrică. Limitarea nu ar afecta populația, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricționarea consumului la o putere minimă tehnologică.