Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, afirmă, într-un interviu acordat marți agenţiei Agerpres, că adoptarea unei legi privind amnistia sau grațierea unor fapte care sunt de competența DNA va influența lupta anticorupție, motivând că ‘inculpații nu vor mai executa pedepsele, iar banii rămân în buzunarul lor’.Ea vorbește și despre dezbaterea publică privind o eventuală lege a răspunderii magistratului, care, în opinia șefei DNA, nu este altceva ‘decât o încercare de a intimida sistemul judiciar în ansamblu’.
„În același timp, am observat un atac sistematic din partea mai multor persoane trimise în judecată de DNA, cercetate de DNA, inculpați din dosarele noastre sau persoane care susțin aceste persoane și care, în mod sistematic, au atacat instituția, au atacat procurorii de caz, au atacat sistemul judiciar în ansamblu. Deci, asistăm la un asalt asupra justiției care are drept scop destabilizarea, decredibilizarea, intimidarea sau hărțuirea magistraților”, susține Kovesi.
Cât privește relația cu SRI, procurorul-șef al DNA spune că este una instituțională.
„Eu nu cred că instituțiile publice în România au fost înființate ca fiecare, în mod separat, să acționeze. E nevoie de colaborare. Așa cum inculpații se întâlnesc și se constituie de multe ori în grupuri organizate și se înțeleg cum să comită o infracțiune, așa și instituțiile statului trebuie să combată anumite fenomene infracționale colaborând”, explică Kovesi.
În interviu, șefa DNA face precizări și cu privire la acuzațiile care au fost lansate în spațiul public de fostul deputat Sebastian Ghiță.
AGERPRES: În contextul scandalului care a cuprins România, cât de afectată a fost activitatea DNA?
Laura Codruța Kovesi: O să vedem acest lucru. Din perspectiva noastră, noi continuăm investigațiile, facem dosare, facem trimiterile în judecată, mergem în instanță, ne susținem cauzele, suntem atenți la ceea ce avem de făcut, nu la ce se discută în spațiul public.
AGERPRES: V-au comunicat procurorii că au resimțit acest scandal ca o presiune?
Laura Codruța Kovesi: Eu nu m-aș rezuma doar la acest scandal, cum îi spuneți dumneavoastră, din ultimele zile. Eu m-aș rezuma la atacurile care sunt pe sistemul de justiție încă de anul trecut, din primăvară. Să nu uităm că au existat firme plătite cu bani foarte mulți, peste un milion de euro, să facă campanii de denigrare, de intimidare și de hărțuire a procurorilor din DNA, și nu numai. În același timp, am observat un atac sistematic din partea mai multor persoane trimise în judecată de DNA, cercetate de DNA, inculpați din dosarele noastre sau persoane care susțin aceste persoane și care, în mod sistematic, au atacat instituția, au atacat procurorii de caz, au atacat sistemul judiciar în ansamblu. Deci, asistăm la un asalt asupra justiției care are drept scop destabilizarea, decredibilizarea, intimidarea sau hărțuirea magistraților. Sigur că acest lucru are un efect în interiorul sistemului judiciar, însă nu ne intimidăm, o să ne continuăm activitatea. Față de aceste atacuri, noi am sesizat în mod constant CSM, au fost peste 14 sesizări transmise Consiliului anul trecut, am sesizat Consiliul Național al Audiovizualului pentru 12 emisiuni. În acest an, din nou am sesizat procurorul general, Consiliul Superior al Magistraturii, am sesizat ministrul de Justiție și, bineînțeles, am sesizat și noul Consiliu Superior al Magistraturii, pentru că este un asalt fără precedent asupra sistemului judiciar în ansamblu.
AGERPRES: Legat de aceste afirmații și acuzații, DNA a făcut dosare la cererea SRI sau a vreunui politician?
Laura Codruța Kovesi: Nu, doar în situația în care un politician a depus o sesizare scrisă la DNA, acel denunț, acea sesizare, acea plângere a constituit temei pentru deschiderea unui dosar penal. După cum am afirmat de atâtea ori și am spus în spațiul public, procurorii din DNA sunt independenți în activitatea lor. Ei decid ce soluții dau în dosare. Sigur, noi nu putem să decidem ce dosare deschidem. Dacă primim plângeri sau sesizări, suntem obligați să le înregistrăm și am anunțat întotdeauna câte dosare au fost deschise ca urmare a unor sesizări sau plângeri, câte dosare au fost deschise din oficiu și în niciun caz, nicio persoană din România nu poate să dea indicații procurorilor din DNA cum să soluționeze un astfel de dosar.
AGERPRES: Ultimele acuzații care vă vizează, apărute în spațiul public, spun că dumneavoastră și domnul Florian Coldea sunteți ofițeri ai unui serviciu secret străin. Cum comentați?
Laura Codruța Kovesi: Exclus acest lucru! Este o acuzație gravă și mincinoasă. Deci, nu este adevărat.
AGERPRES: Ați participat la evenimente private alături de politicieni? Sunt acuzații în spațiul public, lansate nu doar de Sebastian Ghiță, ci și de Elena Udrea.
Laura Codruța Kovesi: Aș face un comentariu general cu privire la toate aceste afirmații, pentru că este ciudat pentru mine să constat acum ce mulți prieteni am avut, bineînțeles, în ghilimele. În calitatea mea instituțională, de-a lungul timpului, am fost invitată la anumite evenimente organizate de șefi de instituții, organizate de instituții publice, organizate de ambasade, evenimente publice sau evenimente mai restrânse, la care eu am și participat. Am dat curs acestei invitații pentru că una din atribuțiile mele ca șef al DNA este și aceea de a reprezenta instituția. Deci, am participat la evenimente la care am fost invitată în calitatea mea instituțională și la care au participat, de-a lungul timpului, politicieni sau persoane care nu aveau dosare penale la acel moment, ulterior au avut dosare penale în DNA sau la alte instituții. Sigur, la astfel de evenimente, m-am întâlnit și cu persoane care erau investigate de către DNA, mai ales evenimente publice. Însă, eu la astfel de evenimente unde sunt invitată, nu pot să cenzurez lista de invitați. Nu pot să spun: ‘O persoană vine sau nu vine că eu sunt din DNA și persoana respectivă poate odată va fi investigată de DNA sau este investigată de DNA’. Dar acest lucru, faptul ca am participat la evenimente organizate de șefi de instituții sau de instituții publice, nu înseamnă că mă face prietenă cu acele persoane. Nu înseamnă că, dacă este o poză de grup sau o poză făcută la un anumit eveniment, eu sunt prietenă cu toate persoanele din acel grup. Eu nu am avut întâlniri private cu Sebastian Ghiță, nu am mers în concedii cu Sebastian Ghiță, nu am mers în excursii cu acesta. Nu am vorbit prin telefon sau prin mail cu acesta. Nu am participat la evenimente private organizate de el. Nu am fost și nu sunt prietenă și nici nu voi fi prietenă cu acesta.
AGERPRES: Dar la petreceri private sau de familie, așa cum se vehiculează în spațiul public?
Laura Codruța Kovesi: Cred că o să fie singura dată când o să comentez ce fac eu în timpul liber, pentru că ceea ce se întâmplă în spațiul privat al oricărui demnitar trebuie să rămână acolo. Însă, vă spun că la evenimente private, organizate de persoane care au dosare penale, au avut dosare penale sau care sunt investigate de DNA, nu am participat. Am participat la evenimente private organizate de șefi de instituții sau de reprezentanți ai unor instituții publice, dar nu la evenimente organizate în mod privat de Sebastian Ghiță sau de alte persoane pe care le cercetăm.
AGERPRES: Ați declarat anul trecut că nu ați fost, nu sunteți și nu veți fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiță. Au existat întâlniri cu acesta, înainte ca el să aibă calitatea de inculpat?
Laura Codruța Kovesi: Nu a existat niciun fel de întâlniri private în niciun loc. Deci, repet, întâlnirile pe care le-am avut au fost la sediul unor instituții publice sau organizate de șefi ai unor instituții publice, nu am avut întâlniri private. Cred că este a treia oară când am spus și cred că, prin ceea ce am spus, am lămurit cu totul aceste subiecte.
AGERPRES: L-ați cunoscut pe fostul premier Victor Ponta într-o podgorie deținută de Sebastian Ghiță?
Laura Codruța Kovesi: Haideți să verificăm istoricul evenimentelor publice. Aș vrea să reamintesc că, în primăvara anului 2009, am lansat o carte care avea ca titlu „Arestarea preventivă”. Lansarea de carte a avut loc la Academia Română și vă rog să vă reamintiți că, în primăvara anului 2009, domnul Ponta a venit și a susținut un mic discurs la acea lansare de carte. L-am invitat pentru că era președintele comisiei din Parlament care discuta la acel moment proiectul Codului penal și al Codului de procedură penală. Vă reamintesc că, tot în aceeași perioadă, membri ai comisiei care făceau parte din acest grup de parlamentari care dezbăteau proiectele celor două coduri au fost invitați și la Parchetul General. Este tot un eveniment public deci, ca atare, nu putem spune că în anul 2009, dacă a venit la susținerea publică a unei cărți publicate de mine și a ținut chiar un discurs, nu ne-am cunoscut. Sunt și poze în spațiul public când ne-am văzut. Cred că am răspuns la întrebare — când ne-am cunoscut.
AGERPRES: Dar nu la acea podgorie…
Laura Codruța Kovesi: Dacă v-am spus că ne-am cunoscut în 2009… Vă rog să verificați imaginile care sunt publice.
AGERPRES: Ce relație are Laura Codruța Kovesi cu SRI și cât de des ați mers la sediul central al Serviciului sau în alte spații ale acestuia?
Laura Codruța Kovesi: Laura Codruța Kovesi nu are niciun fel de relație cu SRI. Procurorul șef al DNA are relații instituționale cu alte instituții, inclusiv cu SRI. Toată colaborarea care a avut loc cu SRI, cu celelalte servicii de informații și cu celelalte instituții publice, a avut loc în temeiul legii și în baza protocoalelor care au fost încheiate. Eu nu socotesc câte deplasări am la fiecare instituție, nu țin un grafic de câte ori pe zi merg la o instituție sau la alta, dar mi se pare firesc, ca și conducători de instituții care au atribuții oarecum complementare în combaterea fenomenului infracțional — că vorbim de Ministerul de Interne, că vorbim de instanțe, că vorbim de CSM, de Ministerul Justiției, ANAF, OLAF, toate instituțiile cu care noi ne întâlnim în activitatea noastră—, mi se pare firesc să existe întâlniri instituționale și să ne vizităm. Eu nu cred că instituțiile publice în România au fost înființate ca fiecare, în mod separat, să acționeze. E nevoie de colaborare. Așa cum inculpații se întâlnesc și se constituie de multe ori în grupuri organizate și se înțeleg cum să comită o infracțiune, așa și instituțiile statului trebuie să combată anumite fenomene infracționale colaborând.
AGERPRES: Toate aceste întâlniri în cadrul unor spații ale acestui serviciu au fost exclusiv pe parte instituțională?
Laura Codruța Kovesi: Am fost invitată în calitatea mea instituțională, nu pentru că sunt Codruța Kovesi, ci pentru că eram procuror general sau pentru că sunt șef la DNA.
AGERPRES: După apariția unor acuzații făcute tot de Sebastian Ghiță și care au dus la suspendarea prim-adjunctului SRI Florian Coldea, DNA s-a sesizat pentru verificarea acestor informații?
Laura Codruța Kovesi: Nu! Este treaba Serviciului Român de Informații să… Am înțeles din spațiul public că s-a demarat o anchetă internă.
AGERPRES: Există vreo monitorizare a dosarelor DNA de către SRI, așa cum susțin unii politicieni, magistrați sau foști magistrați?
Laura Codruța Kovesi: Cine știe acest lucru să răspundă. Eu nu pot să răspund în locul altora. Cei care susțin aceste lucruri să explice ei. Pot să vă spun doar că dosarele prin care noi sesizăm instanțele de judecată sunt publice. Chiar și dumneavoastră, jurnaliștii, urmăriți când sunt termene în anumite procese, când se pronunță instanța și dă anumite soluții. Tot ce se judecă pe rolul instanțelor de judecată este public. Oricine accesează site-ul unei instanțe de judecată poate să vadă ce procese se judecă, când se judecă, la ce oră, în ce sală. Deci, sunt informații publice. Cei care susțin că există un alt fel de monitorizare cred că ei trebuie să răspundă. Nu am de unde să știu ce au avut ei în vedere când au făcut această afirmație și îmi e foarte greu să o comentez.
AGERPRES: Dar la acest gen de monitorizare, cum spuneați, a termenelor de judecată, vi se pare firesc ca Serviciul să monitorizeze?
Laura Codruța Kovesi: Nu știu! Dacă fac acest lucru, să răspundă cei care fac acest lucru. Repet, sunt informații publice, sunt informații care apar pe site, orice persoană care dorește să știe ce procese se judecă poate verifica.
AGERPRES: O eventuală grațiere și amnistie ar duce la stoparea luptei anticorupție? Astăzi, ministrul Justiției a spus că va discuta despre aceste legi cu premierul.
Laura Codruța Kovesi: Categoric că, dacă o lege privind amnistia sau grațierea unor fapte care sunt date în competența de investigare a DNA va fi adoptată, categoric această lege va influența lupta anticorupție. În ambele situații, inculpații nu vor mai executa pedepsele, iar banii rămân în buzunarul lor. Spre exemplu, în cazul amnistiei, în toate dosarele în care s-au pronunțat sentințe de condamnare, se șterg consecințele condamnării, toate dosarele care au fost înaintate instanței de judecată cu rechizitoriu, prin trimitere în judecată, se vor înceta aceste procese, iar toate dosarele care sunt în curs de investigare la DNA se vor închide, dacă faptele pe care noi le investigăm vor face obiectul unei legi de amnistie, spre exemplu, sau al unei legi de grațiere. Dar, ce este extrem de important de spus, pe lângă aceste consecințe din perspectiva pedepselor, este că, într-o astfel de situație, prejudiciile cauzate statului rămân neacoperite. În ultimii trei ani, DNA a indisponibilizat bunuri și valori de peste un miliard și jumătate de euro, ori toate aceste sume nu vor mai putea fi recuperate, dacă nu avem hotărâri definitive de confiscare.
AGERPRES: Este necesară o lege a răspunderii magistraților?
Laura Codruța Kovesi: Există dispoziții în lege care reglementează această instituție a răspunderii magistraților, ea funcționează foarte bine în prezent, nu știu care sunt argumentele celor care susțin că această lege trebuie modificată, nu am văzut un proiect de lege ca să pot comenta o modificare, dacă este bună sau rea. Din perspectiva mea, această dezbatere publică privind o eventuală lege a răspunderii magistratului nu este altceva decât o încercare de a intimida sistemul judiciar în ansamblu.
AGERPRES: O eventuală lege a răspunderii magistraților, în comparație cu celelalte puteri în stat, cum o vedeți?
Laura Codruța Kovesi: Eu m-aș limita la atribuțiile pe care le are sistemul judiciar. Pot să spun că există o astfel de răspundere instituită în lege, există dispoziții privind răspunderea materială a magistraților și ele nu trebuie modificate. Dacă se apreciază că astfel de dispoziții trebuie extinse și la alte puteri, nu cred că este cazul să comentez eu acum.
AGERPRES: Spuneați de sumele indisponibilizate de Direcția Națională Anticorupție în ultimii trei ani, dar ce sume a indisponibilizat DNA în 2016?
Laura Codruța Kovesi: În 2016 am indisponibilizat bunuri și valori de peste 640 de milioane de euro.
AGERPRES: Ați constatat în ultimul an o îmbunătățire în ceea ce privește recuperarea prejudiciilor în dosarele instrumentate de DNA?
Laura Codruța Kovesi: Da, categoric. Aș reaminti, am și prezentat la bilanțul activității pe 2015, că atunci suma indisponibilizată de DNA a fost de jumătate de miliard de euro, respectiv 500 de milioane de euro, iar în acest an indisponibilizările sunt în cuantum de 640 de milioane de euro. Deci, o creștere cred cu 40%, dacă nu mă înșel.
AGERPRES: Cum va fi bugetul DNA în 2017? Vă așteptați la creșteri sau la scăderi?
Laura Codruța Kovesi: În discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Justiției, acesta a promis că nu vor fi tăieri în bugetul DNA. Suma pe care noi o vom solicita este în jur de 40 de milioane de euro, o creștere cu aproximativ opt milioane de euro față de anul trecut, care se datorează măririi schemei de personal, și este important să spun că 80% din bugetul pe care DNA îl are la dispoziție îl reprezintă cheltuielile de personal, salarii și alte cheltuieli legate de personal.
AGERPRES: Și, practic, 20% ar fi pentru cheltuieli operative.
Laura Codruța Kovesi: Cheltuieli operative și alte cheltuieli care sunt necesare în activitate.
AGERPRES: Anul trecut ați afirmat că aveți multe dosare în lucru și este o încărcătură mare pe fiecare procuror. S-a reglementat situația între timp?
Laura Codruța Kovesi: Nu, pentru că numărul de procurori în DNA a rămas același, sesizările pe care noi le-am primit și plângerile au crescut. Deci, în cursul anului trecut, DNA a trebuit să instrumenteze un număr de 12.000 de dosare, care au fost repartizate la aproximativ 100 de procurori.
AGERPRES: Și câte dintre acestea au rămas în lucru?
Laura Codruța Kovesi: În jur de 5.000 de dosare au rămas în lucru, dar la bilanțul activității pe acest an vom prezenta exact cifrele, vom prezenta câte dosare au fost soluționate, termenele în care s-au soluționat. Din estimările noastre, în jur de 5.000-6.000 de dosare au rămas în lucru.
AGERPRES: Aveți în lucru dosare privind posibile infracțiuni legate de ultimele alegeri?
Laura Codruța Kovesi: Nu pot să confirm această informație.
AGERPRES: Dar cu actuali membri ai Guvernului?
Laura Codruța Kovesi: Nu pot să vă confirm această informație.
AGERPRES: Ați evaluat impactul deciziei Curții Constituționale privind efectuarea interceptărilor? Vă așteptați la alte schimbări legislative pe acest domeniu?
Laura Codruța Kovesi: Da, suntem în curs de evaluare, acum pregătim bilanțul pe anul trecut. Un capitol în raportul de bilanț îl vor reprezenta efectele deciziilor Curții Constituționale, pentru că au fost mai multe decizii ale Curții Constituționale pronunțate anul trecut. Așa, ca aspect general, pot să vă spun că aceste decizii au fost uneori interpretate diferit în practica judiciară și au dus la situații diferite. O să analizăm exact care au fost efectele atunci când vom prezenta raportul de activitate. Este o ordonanță de urgență, pe care noi o respectăm în totalitate, în ceea ce privește implementarea deciziei Curții Constituționale privind măsurile de supraveghere tehnică. Sigur, pe anumite aspecte, din perspectiva activității noastre, noi am rămas descoperiți, dacă pot să spun așa. Acea supraveghere operativă, care în termeni populari se numește filaj, noi nu o putem efectua cu resursele proprii pentru că nu avem suficientă resursă materială și nu avem suficienți polițiști care să facă această activitate, de aceea trebuie să apelăm la structurile Ministerului de Interne. În rest, toate celelalte activități le facem prin intermediul serviciului tehnic al DNA.
AGERPRES: Vă așteptați la schimbări legislative în acest domeniu?
Laura Codruța Kovesi: Față de multiplele discuții care sunt în spațiul public, ne așteptăm la tot felul de modificări, pentru că sunt foarte multe afirmații, inclusiv ale ministrului Justiției, în care a precizat că se vor modifica Codul penal, Codul de procedură penală, precum și alte legi speciale. Deci, o să vedem ce proiecte și ce modificări se vor face. Ceea ce este însă foarte important, și sper ca ministrul Justiției să-și țină promisiunea, ca aceste modificări să se facă cu consultarea sistemului judiciar. Și atunci când se modifică legi pe care noi le aplicăm, pe care noi le implementăm sau care ne afectează activitatea, să fim consultați și să putem face puncte de vedere. Să nu pățim, așa cum s-a întâmplat uneori în Parlament, să ne trezim cu diverse proiecte de legi pe ordinea de zi, fără a putea să facem o evaluare asupra acestor modificări.
AGERPRES: Veți contesta verdictul privind teza de doctorat?
Laura Codruța Kovesi: Nu.
AGERPRES: Când ați vorbit ultima oară cu președintele României și în ce context?
Laura Codruța Kovesi: Discuțiile cu președintele României sunt doar într-un cadru instituțional. Ultima discuție cred că a fost referitoare la numirea unor procurori în DNA, pentru care președintele României are atribuții de a semna decretele, desigur, după ce a fost emis avizul de către Consiliul Superior al Magistraturii.
AGERPRES: V-a chemat pentru explicații după scandalul înregistrărilor, așa cum a fost chemat și Florian Coldea?
Laura Codruța Kovesi: Nu.
AGERPRES: V-ați gândit în ultima perioadă să vă retrageți de la conducerea DNA? Există presiuni care se fac asupra dumneavoastră în acest sens sau v-a cerut cineva demisia?
Laura Codruța Kovesi: Nu, de ce să îmi dau demisia? Pentru că mi-am făcut treaba? Pentru că am deranjat inculpați? De asta să îmi dau demisia? Nu, nu îmi dau demisia. Am fost numită procuror-șef la DNA ca să-mi fac treaba. Și treaba DNA e să investigheze fapte de corupție la nivel înalt. Asta am făcut. Pentru acest lucru sunt plătită. Nu am de ce să îmi dau demisia că am deranjat inculpați.
Așa, pentru cine interesează, poate să facă un calcul foarte sumar cu averile pe care le au câțiva dintre inculpații investigați de DNA în ultimii doi ani. O să vedeți ce sumă colosală se adună. Inculpați care-și permit să plătească firme pentru intimidare, pentru hărțuire, să plătească firme pentru lobby ca să se emită tot felul de rapoarte și de presiuni publice asupra procurorilor și judecătorilor, asupra sistemului judiciar. Aceste atacuri nu vizează doar DNA sau persoana mea sau procurori din DNA, vizează tot sistemul judiciar. Păi, când faci afirmații neadevărate că un dosar este fabricat, în condițiile în care un dosar este judecat de instanțe diferite, în componențe diferite, de judecători de la diferite nivele ale instanțelor de judecată, vorbim despre o presiune asupra întregului sistem judiciar. Cine are interes să destabilizeze sistemul judiciar? Cine are interes să decredibilizeze sistemul judiciar? În ultima perioadă, nu s-a mai vorbit despre termenele de judecată, despre anumite dosare care au fost făcute. Tot ce spun inculpații este luat câteodată cu titlu de adevăr. Noi nu putem să ieșim să comentăm acuzațiile care ni se aduc în spațiul public de persoane pe care le cercetăm. Noi putem să dăm replică doar în dosare, prin probele pe care le administrăm, prin răspunsurile la excepțiile și cererile pe care aceștia le invocă, la solicitările pe care judecătorii ni le trimit.
AGERPRES: Dar v-a cerut cineva demisia?
Laura Codruța Kovesi: Nu.